Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας: Σε έξαρση η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας: Σε έξαρση η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη

Σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και καλεί σε σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών ως τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα.

Συγκεκριμένα οι εξάρσεις έχουν εκδηλωθεί σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα, όπου κατά τα προηγούμενα έτη καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία), κατά το τελευταίο τετράμηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά. Έτσι, η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας τονίζει ότι «ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός».

Ήδη από τις αρχές Απριλίου το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ παρόμοιες δραστηριότητες έχουν γίνει και από άλλους φορείς υγείας. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Γ.Γ., «έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους».

Προληπτικά μέτρα

Τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της με την παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου. Η Επιτροπή συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, "συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη". Σημειώνεται ότι «το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως».

Η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας επισημαίνει ότι «το γενικά υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στη χώρα, που έχει διαπιστωθεί σε διάφορες μελέτες κατά το πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί θετικό παράγοντα, αλλά δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό».

"Απαράδεκτη τραγωδία"

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς διαπιστώνει πως «ξεχασμένες» ασθένειες επανεμφανίζονται και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους επειδή είναι ανεμβολίαστοι. «Κάθε θάνατος ή αναπηρία που προκαλείται από αυτή την αποτρέψιμη ασθένεια αποτελεί μία απαράδεκτη τραγωδία» δήλωσε σχετικά η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη Zsuzsanna Jakab.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ιλαρά στην Ευρώπη και στη γειτονική μας Ιταλία μέσα σε 12 μήνες καταγράφηκαν πάνω από 3.300 κρούσματα ιλαράς και 2 θάνατοι. Η διόγκωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος έχει οδηγήσει τις πολιτικές ηγεσίες κρατών αυστηροποιήσουν το νομικό πλαίσιο σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL