Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
ΕΝ.ΚΛΩ: Η σύνδικος συνεχίζει να παίζει καθυστερήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝ.ΚΛΩ: Η σύνδικος συνεχίζει να παίζει καθυστερήσεις

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από τον κόσμο της εργασίας η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε σχέση με τις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ξεχωριστό ενδιαφέρον αλλά και αγωνία έχουν οι εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι της ΕΝ. ΚΛΩ., που έχουν δώσει μεγάλο αγώνα για να επιστρέψουν στις δουλειές τους, συντάσσοντας μάλιστα το δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο ανεξάρτητοι εκτιμητές βρήκαν απολύτως άρτιο και πρόσφατα επίσης το εμπιστεύτηκε μεγάλη εταιρεία.

Παρ' ότι πριν από λίγους μήνες όλα έδειχναν ότι τα αδράχτια της ΕΝ.ΚΛΩ. θα έπαιρναν πάλι μπρος, παρατηρείται μνημειώδης καθυστέρηση στις δικαστικές διαδικασίες, σε σημείο που σήμερα, πέντε χρόνια μετά την πτώχευση της εταιρείας, να μην έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των εργοστασιακών μονάδων από τη σύνδικο. Μάλιστα, στην τελευταία τριμερή συνάντηση που έγινε στις 3 Αυγούστου μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, των πρώην εργαζομένων και της συνδίκου πτώχευσης, η σύνδικος ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί μετά από 5 χρόνια οι αποτιμήσεις μόλις σε δύο εργοστασιακές μονάδες και επίκειται η τρίτη από τις συνολικά δεκατέσσερις! Ο επιχειρηματίας έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του συνόλου των ακινήτων, ωστόσο όσο η διαδικασία προχωρά με αυτούς τους ρυθμούς, είναι αμφίβολο αν θα έχει καταφέρει να μπει μέσα εντός του 2017.

Το ζήτημα δεν είναι αυτό καθαυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον όσο το ότι κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο μια δίχως προηγούμενο προσπάθεια εργαζομένων εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”, σε σύσκεψη μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της ΕΝ.ΚΛΩ και εκφράστηκε η βούληση να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξει και κάποια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα επί του θέματος στη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε επίσης ότι η διαδικασία της πτώχευσης πρέπει να ολοκληρωθεί και για έναν ακόμη λόγο, καθώς η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πάντως πρόσφατα το επενδυτικό σχήμα και οι εργαζόμενοι υπέγραψαν “Σύμφωνο εφαρμογής του επιχειρηματικού σχεδίου των πρώην εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ.”, που αντικατέστησε το MOU που είχε περιορισμένη χρονική διάρκεια. Θυμίζουμε ότι στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνονται, η κατοχή του 20% των μετοχών από τον συνεταιρισμό των εργαζομένων και μισθοί που ξεκινούν από τα 751 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL