Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Διακοπές και για τους τετράποδους φίλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διακοπές και για τους τετράποδους φίλους

Της Ειρήνης Λαζαρίδου

Κι αν με βρίσουν; Ψυχραιμία. Στοιχειώδης ενημέρωση, βασικοί κανόνες ευγένειας και μερικοί καλοί φίλοι μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι διακοπές μπορούν να γίνουν απολαυστικές τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα κατοικίδια.

Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί είναι αν τα κατοικίδια θα μας συνοδεύσουν στις διακοπές ή θα μείνουν πίσω. Στη δεύτερη περίπτωση, φροντίζουμε πάνω απ’ όλα τα ζώα μας να μείνουν σε καλά χέρια. Αυτό σημαίνει ότι είτε τα αφήνουμε σε φίλους, ή μέλη της οικογένειας που μένουν πίσω και τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, είτε επιλέγουμε ένα από τα λεγόμενα ξενοδοχεία μικρών ζώων. Η επιλογή του ξενοδοχείου βέβαια προϋποθέτει ότι θα πρέπει να υπολογίσουμε ένα ποσό που ξεκινάει από 15 ευρώ την ημέρα, ενώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί έρευνα για να μην βρούμε τα κατοικίδιά μας μαραζωμένα στην επιστροφή μας.

Αν πάλι αποφασίσουμε πως δεν μπορούμε να ζήσουμε μακριά από τους αγαπημένους τετράποδους συντρόφους μας ούτε στις διακοπές, τότε οφείλουμε να γνωρίζουμε τα εξής:

* Σκύλοι και γάτες μπορούν να ταξιδέψουν με πλοία ενώ για τα αεροπορικά ταξίδια θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες μεταφοράς.

* Οι γάτες και οι μικρόσωμοι σκύλοι που μεταφέρονται στις ειδικές τσάντες μεταφοράς μπορούν να βρίσκονται και στους εσωτερικούς χώρους ενός πλοίου.

* Για τους σκύλους υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στα πλοία (σκυλιέρες), ωστόσο οι περισσότεροι προτιμούν να τα έχουν μαζί τους στους χώρους του καταστρώματος. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ο σκύλος να είναι πάντα υπό επίβλεψη.

* Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του ζώου.

* Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δέχονται κατοικίδια κατόπιν συνεννόησης. Ένα απλό τηλεφώνημα μπορεί να μας γλιτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Και φτάνουμε στο κρίσιμο θέμα: Μπορώ να έχω τον σκύλο μου στην παραλία; Το ερώτημα που προκαλεί εδώ και χρόνια πλήθος προστριβών ανάμεσα στους λουόμενους έχει σαφή απάντηση: Ναι, υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα (άρθρο 230) και την εγκύκλιο Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006:

«Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση».

«Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί».

Επομένως, κανένας εκπρόσωπος οποιασδήποτε Αρχής (δήμος, αστυνομία, λιμενικό) δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να είμαστε στη θάλασσα με το ζώο μας. Βέβαια, θα πρέπει να το έχουμε δεμένο και σε κάποια απόσταση από τους υπολοίπους, για να μην ενοχλεί.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι παραλίες είναι κοινόχρηστοι, δημόσιοι χώροι κανένας δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να φύγουμε με το ζώο μας από την παραλία.

Παράλληλα με τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα, ο βασικός νόμος, που ρυθμίζει το θέμα αυτό, καθώς και οτιδήποτε αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, είναι ο νόμος 4039/2012. Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3).

Ο σκύλος μας μπορεί να μας ακολουθεί σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να είναι πάντα συνοδευόμενος και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του, για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος, αν μας ζητηθεί.

Επομένως, μπορούμε ελεύθερα να κυκλοφορούμε με τον σκύλο μας σε οποιαδήποτε παραλία, ανεξάρτητα αν έχει ή όχι λουόμενους, αρκεί να τον έχουμε δεμένο, να μην ενοχλεί τους υπολοίπους και να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας.

Οι γκρινιάρηδες, βέβαια, πάντα και παντού υπάρχουν. Η διπλανή κυρία σε κατάσταση υστερίας απαιτεί να απομακρύνουμε το ζώο μας από την παραλία, κι όταν αρνηθούμε καλεί το "όργανο" για να επιβάλει την τάξη. Το "όργανο" καταφτάνει ασθμαίνοντας και μας "φιλοδωρεί" μ' ένα ωραιότατο πρόστιμο. Ψυχραιμία και πάλι. Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ένσταση και να δικαιωθούμε, ενώ το "όργανο" μπορεί να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος!

Τέλος οι άνθρωποι που ανατριχιάζουν στην ιδέα να κολυμπήσουν στην ίδια θάλασσα μ' έναν σκύλο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ανατομικές λειτουργίες του του απαγορεύουν να αφοδεύσει ή να ουρήσει σε όρθια στάση ή κολυμπώντας. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους...

Τέλος, είτε μείνουμε πίσω στα αστικά κέντρα είτε παραθερίζουμε, ας φροντίσουμε να υπάρχει πάντα ένα μπολ νερό για τα απανταχού αδεσποτάκια. Δεν ξεχνάμε ότι όπως διψάμε εμείς, διψούν κι αυτά.

Άντε, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL