Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Πρόταση για περισσότερεςς αρμοδιότητες στις αντιπεριφέρειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση για περισσότερεςς αρμοδιότητες στις αντιπεριφέρειες

Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των χωρικών αντιπεριφερειαρχών στα πρότυπα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ζητούν 41 αντιπεριφερειάρχες διεκδικώντας την ισχυροποίηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Την πρόταση αυτή καταθέτουν στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να τη λάβει υπ' όψιν στην επικείμενη αναθεώρηση του "Καλλικράτη". Οι αντιπεριφερειάρχες προγραμματίζουν επόμενη συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πιέσουν το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου με αντικείμενο τις επικείμενες αλλαγές στη λειτουργία των περιφερειών και την ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση.

Στην πρώτη τους συνάντηση στην Αθήνα, οι 41 αντιπεριφερειάρχες κατέληξαν στη θέση ότι “χωρίς ισχυρές περιφερειακές ενότητες, δηλαδή νομαρχίες, δεν μπορούν να υπάρξουν ισχυρές περιφέρειες και χωρίς ισχυρές περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή χώρα”. Σε αυτό το πνεύμα οι αντιπεριφερειάρχες χαρακτηρίζουν “προσβλητική” την πρόταση που διατυπώνεται στο κείμενο της επιτροπής για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη" ότι ο θεσμικός τους ρόλος “φαλκιδεύει την τοπική δημοκρατία”.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της Επιτροπής, που είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη Φεβρουαρίου αναφερόταν στην κατάργηση του θεσμού των άμεσα εκλεγόμενων χωρικών αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι με τον "Καλλικράτη" τίθενται ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων ανά περιφερειακή ενότητα και δεν λαμβάνουν σταυρό. Στο κείμενο της επιτροπής προτεινόταν η καθιέρωση του ελάχιστου αριθμού υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων ίσου με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν στην οικεία περιφερειακή ενότητα και μέγιστου αριθμού ίσου με το +10% των εδρών.

Έτσι, οι αντιπεριφερειάρχες ζητούν νομοθετική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων τους “κατά το προηγούμενο των αιρετών νομαρχιών” με ταυτόχρονη συνταγματική θωράκιση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ίδιους από τους δήμους και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις με την ανάλογη στελέχωση σε προσωπικό. Σε αυτό το πνεύμα, ζητούν μετονομασία των περιφερειακών ενοτήτων σε νομαρχίες, ίδρυση και λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου ανά περιφερειακή ενότητα με αποφασιστικές αρμοδιότητες και συγκρότηση εκτελεστικής επιτροπής η οποία να απαρτίζεται από τον περιφερειάρχη και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Παράλληλα, ζητούν την κατάργηση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη και προτείνουν τη διατήρηση του θεσμού του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου με αντιμισθία.

Κατά τους αντιπεριφερειάρχες, η πρότασή τους έρχεται να ενδυναμώσει τις περιφέρειες μέσα από συνταγματική κατοχύρωση και υιοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας και για τους ΟΤΑ β' βαθμού. Γι' αυτό ζητούν επανασχεδιασμό των κρίσιμων δημόσιων πολιτκών με τις περιφέρειες να αποκτούν “διακριτικό” και “ενισχυμένο” ρόλο, που θα συνοδεύεται από τους αναγκαίους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς. Απαιτούν την ενίσχυση του μητροπολικού ρόλου των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων στους τομείς της ανάπτυξης, της περιβαλλοντικής προστασίας, της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής. Τέλος, επαναλαμβάνουν την πάγια θέση των περιφερειών για επανεξέταση της λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων ώστε να διασφαλίζονται οι δικλίδες ασφαλείας για την “ανάπτυξη της ελεύθερης πρωτοβουλίας των ΟΤΑ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL