Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ / Η Ηριάννα δεν είναι μόνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ / Η Ηριάννα δεν είναι μόνη

Αύριο δεν θα είναι μόνη. Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που ξεσήκωσε η κατάφωρη αδικία στο πρόσωπό της θα αποκτήσει σώμα έξω από το Εφετείο. Την ώρα που πέντε ανώτεροι δικαστές θα αποφασίσουν αν θα της δώσουν πίσω τη ζωή της και τη λαμπρή ακαδημαϊκή της πορεία που διακόπηκε με τον πιο βίαιο και άδικο τρόπο. Η Ηριάννα δεν είναι μόνη της. Στο πλευρό της θα έχει κάθε νοήμονα άνθρωπο που ανατριχιάζει αναλογιζόμενος την καφκική περιπέτεια της νεαρής υποψήφιας διδάκτορα, αλλά και ένα πλήθος προσωπικοτήτων από τον επιστημονικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό, χώρο, από κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες που ολοένα και αυξάνεται. Το Πενταμελές Συμβούλιο Εφετών δεν θα αποφασίσει μόνο για το αν η Ηριάννα και ο συγκατηγορούμενος της Περικλής θα πάρουν αναστολή εκτέλεσης της (βαρύτατης) ποινής τους, με βάση ένα έωλο κατηγορητήριο, μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη. Θα αποφασίσει, επίσης, για το αν τα θεμέλια του νομικού πολιτισμού και του κράτους δικαίου θα παραμείνουν στη θέση τους ή θα γκρεμιστούν συθέμελα...

«Στις 17 Ιούλη παίρνουμε την Ηριάννα πίσω» είναι το σύνθημα που ένωσε χιλιάδες κόσμου που έδωσαν ένα συγκινητικό αλληλέγγυο «παρών» την Παρασκευή, όταν κατέκλυσαν κάθε σπιθαμή εδάφους στο Σύνταγμα, σε μια έμπρακτη εκδήλωση της αλληλεγγύης τους. «Εμείς διαλέγουμε με ποιους θα ζήσουμε» έγραφαν σε πανό διαδηλωτές μέλη συλλογικοτήτων και στεκιών κι έδιναν τα δικά τους μηνύματα αλληλεγγύης από το μικρόφωνο. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, πολιτικοί, επιστήμονες, συγγενείς, φίλοι και αλληλέγγυοι ήταν όλοι εκεί και μιλούσαν για την αυριανή ημέρα με συγκρατημένη αισιοδοξία. Λίγο πριν από τη λήξη της συγκέντρωσης, οι αλληλέγγυοι προχώρησαν μέχρι το μπροστινό τμήμα της Βουλής και φώναξαν πως «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά» - ένα διαχρονικό σύνθημα, επίκαιρο μέχρι σήμερα.

Διαφορετικοί κόσμοι έχουν σχηματίσει μια δυναμική συμμαχία για τη σωτηρία της Ηριάννας. Εκατοντάδες βιοεπιστήμονες, εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτισμού και των επιστημών, πανεπιστήμονες και δεκάδες ποδοσφαιριστές και προπονητές δηλώνουν επωνύμως την αλληλεγγύη τους και ζητούν την αποφυλάκιση και την αθώωση της 29χρονης επιστημόνισσας, που με μοναδικό στοιχείο ένα κατεστραμμένο, αμφιλεγόμενο δείγμα DNA καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξης και ήδη μετρά ενάμιση μήνα στη φυλακή. Ένα κύμα αλληλεγγύης που ταξίδεψε χιλιάδες διαδικτυακά μίλια για να επιβιβάσει στο τρένο του ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο διεθνούς φήμης σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ (σκηνοθέτης, σεναριογράφος)

«Απαράδεκτη η καταδίκη»

Εν μέσω γυρισμάτων της νέας του ταινίας, ο κορυφαίος και διεθνώς βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Παντελής Βούλγαρης παίρνει θέση στο πλευρό της Ηριάννας με μια μεστή και περιεκτική δήλωσή του στην κυριακάτικη «Αυγή»:

«Θεωρώ απαράδεκτο για ένα αμφισβητούμενο δείγμα DNA να καταδικάζεται ένα κορίτσι σε 13 χρόνια φυλακή και επίσης θεωρώ απαράδεκτο προσωπικές σχέσεις να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο σε μια δίκη».

ΜΑΝΟΣ ΔΑΝΕΖΗΣ (καθηγητής Αστροφυσικής)

«Υπερασπίζομαι την Ηριάννα και τις δημοκρατικές αξίες»

Το δικό του μήνυμα για την Ηριάννα, κατάμεστο σε κλασικές ρήσεις που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στη δικονομική παράδοση χάρισε στην κυριακάτικη «Αυγή» ο διεθνούς βεληνεκούς καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Δανέζης:

Η αναφορά μου στο πρόβλημα της δοκιμαζόμενης Ηριάννα Β.Λ. δεν αποτελεί μια απλή πολιτική και προσωπική στήριξη ενός πολίτη, ο οποίος, μέχρι τελικής απόδειξης, με ατράνταχτα στοιχεία, της ενοχής του, πρέπει να «θεωρείται αθώος». Σήμερα, όταν αποδεδειγμένοι με ατράνταχτα στοιχεία «δολοφόνοι», με απόφαση της Δικαιοσύνης, συμμετέχουν στις δίκες τους ελεύθεροι, εκτός φυλακής, είναι αδιανόητο το ίδιο δικαίωμα να μην αναγνωρίζεται στην Ηριάννα Β.Λ, τα στοιχεία καταδίκης της οποίας είναι τόσο «ασθενή» και «αμφιλεγόμενα»;

Σήμερα, «μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει» (Pankhurst). Δεν είναι δυνατόν, «η δικαιοσύνη να είναι η δίκαιη κατανομή της αδικίας» (Chapelan). Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι, «τους ενόχους είναι προτιμότερο να τους διαλέγεις παρά να τους ψάχνεις» (Pagnol).

Τα συνεχή ολισθήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν στο λαθεμένο συμπέρασμα ότι «δύο κακά, η απληστία και οι κλίκες, είναι η καταστροφή κάθε Δικαιοσύνης» (More). «Oι ποινές δεν μπορεί να έχουν προορισμό να εκφοβίζουν όσους δεν έχουν πρόθεση να παρανομήσουν» (Kraus).

Να θυμόμαστε...

Πρέπει να θυμόμαστε ότι «Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν» (Φον Μπίσμαρκ). «Όταν ο νόμος και η ηθική συγκρούονται μεταξύ τους, ο πολίτης έχει τη σκληρή επιλογή είτε να χάσει την αντίληψή του περί ηθικής είτε να χάσει τον σεβασμό του προς τους νόμους» (Bastiat). «Ο σκοπός του νόμου δεν είναι να καταργήσει ή να περιορίσει, αλλά να διαφυλάξει και να μεγεθύνει την ελευθερία» (Locke).

«Είναι πολύ πιο σημαντικό να καταργείς κακούς νόμους από το να περνάς καλούς νόμους» (Κούλιτζ). «Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους ανθρώπους να έχουν σεβασμό στον νόμο και στην τάξη, μέχρι να διδάξουμε σεβασμό σ’ αυτούς που έχουμε εμπιστευθεί να εφαρμόσουν τον νόμο» (Thompson). Δεν είναι δυνατόν, «σε χίλιες λίβρες νόμου να μην υπάρχει ούτε μια ουγκιά αγάπης» (Ray). Σχετικά με τον νόμο, δεν πρέπει να διαμορφωθεί η κοινωνική άποψη ότι «κάτω από αυτό το ψυχρό, σκληρό, απρόσωπο εξωτερικό του, χτυπάει μια ψυχρή, σκληρή, απρόσωπη καρδιά» (Frost).

Και τελικά πρέπει να καταλάβουν οι νομοθέτες και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης ότι «δεν υπάρχουν αρκετές φυλακές, αρκετή αστυνομία, αρκετά δικαστήρια για να μπορέσουν να επιβάλουν έναν νόμο που δεν στηρίζεται από τον Λαό» (Humphrey). Ο λόγος που εκφράζω δεν αποτελεί απλώς μια στήριξη στην Ηριάννα Β.Λ, αλλά είναι λόγος υπεράσπισης των δημοκρατικών αξιών του Ανθρωπισμού, της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Δικαιοσύνης μπροστά στην επαπειλούμενη λαίλαπα ενός Νέου Τεχνολογικού Κοινωνικού και Οικονομικού Μεσαίωνα.

Οι καιροί ου μενετοί

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (στιχουργός, συνθέτης, ντράμερ)

«Ας ξεκινήσουν από τους βρώμικους πολιτικούς»

«Θα γίνω μάγος, μάντης και σαμάν, οι άνθρωποι σαν πέφτουν να μη σπαν...», γράφει στο ταυτοτικό σημείωμα της σελίδας του ο Δημήτρης Μητσοτάκης. O άλλοτε συνθέτης, στιχουργός και ντράμερ των Ενδελέχεια, της μπάντας που έχει γράψει τη δική της ιστορία στην ελληνική ροκ, μπορεί να μην είναι κατά κυριολεξία μάγος, μάντης και σαμάν, όμως παίρνοντας θέση για το θέμα στην «Α», συμβάλλει ώστε η αλληλεγγύη προς την Ηριάννα να μεγαλώσει ακόμη παραπάνω και να μην την αφήσει ποτέ να σπάσει:

«Στηρίζω το δικαίωμα κάθε ανθρώπου, και στην προκειμένη περίπτωση της Ηριάννας, να ζει ελεύθερος, να αποφασίζει για τη ζωή του και να μη συλλαμβάνεται και να φυλακίζεται χωρίς επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία. Αν οι δικαστές θέλουν να είναι δίκαιοι τιμωροί των άδικων, των καταχραστών και των επικίνδυνων, ας ξεκινήσουν από αλλού, υπάρχουν τόσοι βρώμικοι πολιτικοί εκεί έξω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL