Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ο Κ. Γαβρόγλου για το νέο τύπου Λυκείου, την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και το άσυλο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. Γαβρόγλου για το νέο τύπου Λυκείου, την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και το άσυλο (Video)

https://www.youtube.com/embed/8qYXOkNSGS8

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι πριν το Σεπτέμβριο θα ξέρουν οι μαθητές την αρχιτεκτονική του Λυκείου στο οποίο θα πάνε και περιέγραψε συνοπτικά το πλαίσιο των αλλαγών που θα επιφέρει στην εκπαίδευση, ο νέος τύπος Λυκείου.

Συγκεκριμένα είπε: «Η Α’ Λυκείου θα είναι περίπου ίδια, η Β’ και η Γ’ θα αναμορφωθεί ριζικά για τα παιδιά που θα πάνε Α’ Λυκείου σε ορίζοντα δηλαδή τριετίας. Αντί για άπειρα μαθήματα θα είναι λιγότερα σε περισσότερες ώρες και μεγαλύτερο βάθος, στη Β’ και Γ’ Λυκείου θα υπάρχουν ακόμα λιγότερα υποχρεωτικά και γκάμα μαθημάτων κατ’ επιλογή δηλαδή θα παίρνει ο μαθητής άλλα 6, 7 περίπου. Σε κάποια μαθήματα θα υπάρχουν εξετάσεις και σε κάποια με το βαθμό, δηλαδή θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα. Παίρνεις απολυτήριο και μπαίνεις σε σχολή".

"Κανείς δεν θα πειραματιστεί στις πλάτες των παιδιών"

«Κανείς δεν θα πειραματιστεί στις πλάτες των παιδιών» υποστήριξε ο κ. Γαβρόγλου προσθέτοντας ότι «χωρίς νέα βιβλία, προγράμματα σπουδών και επιμορφώσεις καθηγητών δεν γίνονται αυτές οι αλλαγές» και προσθέτοντας ότι για όλες αυτές τις αλλαγές απαιτείται χρόνος. Επιπλέον αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να απομακρυνθούμε και από το σύγγραμμα για την αποφυγή της αποστήθισης;

Αναφερόμενος στον νέο τρόπο επιλογής των διευθυντών ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ως ιδανικό τρόπο, την έκφραση γνώμης από το σύλλογο των καθηγητών σε σχέση με τη στάση του ως προς τη συλλογικότητα ή αν παρακολουθεί επιστημονικά τα πράγματα και μετά θα περνάει ο υποψήφιος στο επόμενο στάδιο που θα αξιολογηθούν όλα αυτά από τη συνέντευξη. «Εντύπωση μου κάνουν οι αντιδράσεις των συνδικάτων καθώς η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ δεν απάντησαν όταν τους ζήτησα τη γνώμη τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενώ για το ζήτημα των Θρησκευτικών ενημέρωσε ότι «είμαστε σε συνεννόηση ολοκληρώθηκε, η συζήτηση με την Επιτροπή, η Εκκλησία έχει σήμερα συνάντηση εμείς θα προχωρήσουμε στην έκδοση των νέων βιβλίων. Το Σεπτέμβριο οι μαθητές θα λάβουν το φάκελο του μαθητή με βάση τα νέα προγράμματα».

Για το θέμα των μεταπτυχιακών ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι μπαίνει τάξη στα οικονομικά, επισημαίνοντας ότι «τα όποια δίδακτρα πρέπει να μπαίνουν με βάση το κόστος. Επίσης υπάρχουν οι καθηγητές που πηγαίνουν από το ένα στο άλλο μεταπτυχιακό και διδάσκουν. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν γίνεται αυτό».

«Η αντιμετώπιση με αποκλειστικά αστυνομικά μέτρα ποτέ δεν έχει φέρει λύση σε τέτοια προβλήματα»

O υπουργός Παιδείας εξέφρασε την αντίθεσή του στα αστυνομικά μέτρα στο Πανεπιστήμιο λέγοντας: «Η αντιμετώπιση με αποκλειστικά αστυνομικά μέτρα ποτέ δεν έχει φέρει λύση σε τέτοια προβλήματα».

Στο δημοσίευμα της Καθημερινής για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που μιλάει για άντρο παραβατικότητας απάντησε ο υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη» και συνέστησε προσοχή διότι θα πρέπει να διαφυλάσσεται το κύρος του. «Έχουν διαπιστωθεί τέτοιου είδους φαινόμενα αλλά όχι της έκτασης που αναφέρονται». «Κυρίως αυτά τα προβλήματα λύνονται από τα μέσα» από την πανεπιστημιακή κοινότητα είπε προσθέτοντας ότι «μπορούν να παρέμβουν για κακουργηματικές πράξεις, οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από παρέμβαση του πρύτανη».

Χαρακτήρισε «ενδιαφέροντες αφορισμούς» την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι «πάνω από το 75% των πρυτάνεων συμφωνούν με το νόμο. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Θεοδωράκης κινδυνολογούν τώρα που είδαν ότι δεν περπατούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα οι θέσεις τους για απόσυρση του νομού του». Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε μήπως η κριτική γίνεται γιατί «χαλάμε κάποια μαγαζάκια». 

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL