Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ζωντανεύει το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζωντανεύει το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"

Μπαίνουν οι βάσεις για την ανάδειξη του υπερτοπικού χαρακτήρα του πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”, με τη διοίκηση του φορέα διαχείρισης να εντάσσει την έκταση των 913 στρεμμάτων στον σχεδιασμό για τους “πράσινους διαδρόμους”, που θα διατρέχουν τις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής. Η πρόταση των πράσινων διαδρόμων έρχεται από τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία, την οποία έχει υιοθετήσει σχετική μελέτη του ΕΜΠ και λαμβάνει τη μορφή είτε επανάχρησης εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών υποδομών, είτε δημιουργίας νέων συνδέσεων μεταξύ κεντρικών περιοχών και περιφερειακών δήμων.

Τέσσερα σημεία για την αναβάθμιση του πάρκου

Στο πλαίσιο του επιστημονικού και περιβαλλοντικού τριημέρου που ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή, στο πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” πραγματοποιούνται συζητήσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες για τις παραμέτρους του χωρικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης του πάρκου και ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γ. Πολύζο, το προσχέδιο του ειδικού χωρικού σχεδίου αναπτύσσεται σε τέσσερα σημεία που αφορούν στην θεσμική θωράκιση του πάρκου, στην ενίσχυση συνδεσιμότητας με όμορες περιοχές, στην αναδιοργάνωση βασικών λειτουργικών ενοτήτων και στην επέκταση του εσωτερικού δικτύου πρόσβασης και κίνησης.

Υγρότοπος με καλλιέργειες

Όσον αφορά τις επόμενες δράσεις για το πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” προβλέπεται η ανάδειξη υγροτοπικού συστήματος των λιμνών με την επαναλειτουργία του δικτύου ανακύκλωσης νερού και η εξασφάλιση νέων πηγών υδροδότησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην οργάνωση και αναβάθμιση των καλλιεργειών σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, με σκοπό τη δημιουργία πρότυπου κέντρου αστικών καλλιεργειών. Για την ενεργειακή αυτονομία του πάρκου προβλέπεται η ανάπτυξη ήπιου συστήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε άμεση συνεργασία με πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Ζητούμενο αποτελεί η αδιάκοπη επίσκεψη των πολιτών στο πάρκο και γι’ αυτό σχεδιάζεται η φύλαξή του όλο το 24ωρο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με άμεση προκήρυξη απευθυνόμενη σε φορείς Κοινωνικής Οικονομίας.

Ο Ειδικός Χωρικός Σχεδιασμός για το πάρκο Τρίτση προσανατολίζεται τόσο στην περιβαλλοντική προστασία, όσο και στην οικονομική βιωσιμότητα. Κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου. Ως ελάχιστο ποσό λειτουργίας και συντήρησης έχει εξασφαλιστεί 1 εκατ. ευρώ από την τακτική χρηματοδότηση των 66 δήμων της Αττικής και πόρους του Πράσινου Ταμείου. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί 300.000 ευρώ από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.

“Κανένας κοινόχρηστος χώρος δεν πρέπει να πάει χαμένος”

“Έχουμε απόλυτη ανάγκη από μεγάλους χώρους πρασίνου, όπως και από μικρότερους για να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές πλευρές της κλιματικής αλλαγής. Κανένας κοινόχρηστος χώρος δεν πρέπει να πάει χαμένος” τονίζει στην “Α” ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Γ. Πολύζος. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι “η περίπτωση του πάρκου Αντώνης Τρίτσης είναι μια ευκαιρία για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο για το σύνολο των κατοίκων της πρωτεύουσας, όσο και της Δυτικής Αθήνας”. “Από την πλευρά μας παρουσιάσαμε τις πρώτες κατευθύνσεις για την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδιασμού του πάρκου, τις οποίες θα καταθέσουμε πριν από το τέλος του 2017 για νομοθέτηση. Πρόκειται για ένα ενιαίο και δημόσιο χώρο με την αύξηση της προσπελασιμότητας και τη διατήρηση της υψηλής οικολογικής ταυτότητας του πάρκου” καταλήγει ο Γ. Πολύζος.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στόχευση, που είχε προβλεφθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα, με σκοπό την ανάπτυξη έξι ακόμη μητροπολιτικών διαδημοτικών πάρκων. Πρόκειται για τα πάρκα σε Ν. Φιλαδέλφεια, Αττικό Άλσος, Γουδή, Φαληρικού Όρμου, Σεπελίτσαρι Νίκαιας και Ελληνικό. Σκοπός είναι η αύξηση της αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΟΣΑ η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο της Αθήνας είναι 0,96 τ.μ., ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 τ.μ./κάτοικο.

Συνεχείς βάναυσες παρεμβάσεις στο πάρκο

Το πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων, τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί εγκατάλειψη και πολλές παρεμβάσεις υποβάθμισης, καθώς σημεία του κατά καιρούς έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Μια από τις τελευταίες βάναυσες παρεμβάσεις ήταν όταν συνεργείο έπειτα από εντολή του δημάρχου Ιλίου Ν. Ζενέτου έκοψε τις αντλίες υδροδότησης που τροφοδοτούν τις τεχνητές λίμνες. Το 2015, ο ίδιος δήμαρχος, χωρίς να έχει λάβει την απαραίτητη άδεια από το Δασαρχείο, έδωσε εντολή σε συνεργείο να τοποθετήσει πέντε πυλώνες φωτισμού ύψους 15 μέτρων και τους συνοδούς επίγειους σταθμούς τροφοδοσίας ηλεκτρισμού πέριξ του γηπέδου ποδοσφαίρου, που βρίσκεται στα όρια του πάρκου. Η παρέμβαση αυτή έγινε σε περιοχή με βλάστηση.

Μήνυση από το Δασαρχείο στον Δήμο Ιλίου

Τότε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αλληλεγγύη η Δύναμή μας”, Γ. Κομματάς, είχε ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ότι ενέργειες του συνεργείου κατ’ εντολή του δημάρχου Ιλίου “βρίσκονται εντός του πάρκου” και ότι σε αυτό το σημείο “επιτρέπονται μόνο έργα και διαμορφώσεις που εξυπηρετούν την ανάπτυξή του ή την προστασία της βλάστησης, πάντα έπειτα από μελέτη που εγκρίνεται από την Δασική Αρχή”. Τελικώς, προ ημερών το Δασαρχείο κατέθεσε μήνυση εναντίον του Δήμου Ιλίου αναγνωρίζοντας ότι οι εργασίες που υλοποιήθηκαν πέριξ του γηπέδου Ιλίου συνιστούν “παράνομη διαμόρφωση χώρου άνευ αδείας” και πως “θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες από τη δασική νομοθεσία”.

Το τοπογραφικό σχέδιο του Πάρκου Τρίτση υπάρχει από το 1993. Έπρεπε να περάσουν 24 χρόνια για να βγει από το συρτάρι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL