Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Στην Περιφέρεια Αττικής το πρ. ΕΑΤ-ΕΣΑ - Μόνο Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Περιφέρεια Αττικής το πρ. ΕΑΤ-ΕΣΑ - Μόνο Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Καθεστώς προστασίας και ανάδειξης αναλαμβάνουν πλέον τα κτήρια του ΕΑΤ - ΕΣΑ, καθώς με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν στην κυριότητα της Περιφέρειας Αττικής. Η Ν.Δ. ταυτίσθηκε με τη Χρυσή Αυγή, με αποτέλεσμα να είναι τα μόνα κόμματα που καταψήφισαν την τροπολογία που είχε αποδεχθεί η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου!

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τέσσερα κτήρια του πρώην Στρατοδικείου ΕΑΤ - ΕΣΑ τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Τα δύο από τα τέσσερα κτήρια έχουν δοθεί στον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967 - 1974 προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης - διευκρινίζεται ότι με τη ρύθμιση δεν θίγεται η παραχώρηση προς τον ΣΦΕΑ.

Όμως, όλα τα κτήρια στο πρ. Στρατοδικείο ΕΑΤ - ΕΣΑ χρειάζονται εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και ανάδειξης, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του μουσείου και η γενικότερη χρήση τους. Για τον λόγο αυτόν τα τέσσερα ιστορικά κτήρια μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να προβεί με δικές της δαπάνες στην εκτέλεση του έργου συντήρησης, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και ανάδειξής τους.

Γ. Μπαλαούρας: Ευρύτερη προστασία

Ο συνυπογράφων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας (οι άλλοι δύο είναι οι Νίκος Μανιός και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης) τόνισε με νόημα ότι "εκεί είναι ένα ‘φιλέτο’ και κάθε φορά υπάρχουν αδηφάγα συμφέροντα που το θέλουν. Νομίζω ότι η ψήφιση της τροπολογίας σημαίνει και μια μεγαλύτερη προστασία από τη μετακίνησή της και τη μεταβίβασή της στην περιφέρεια". "Ο τόπος αυτός είναι σε όλους γνωστό ότι ήταν άντρο βασανιστηρίων και μαρτυρίων. Εκεί έχασε ουσιαστικά τη ζωή του ο Μουστακλής, εκεί βασανίστηκε ένα πλήθος αγωνιστών της δικτατορίας, όπως και ο Αλέκος Παναγούλης" υπογράμμισε.

Τα κόμματα ψήφισαν ως εξής:

Ναι: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι.

Όχι: Ν.Δ., Χρυσή Αυγή.

Υπογραμμίζεται ότι η Ν.Δ. δεν δικαιολόγησε την άρνησή της να ψηφίσει και ότι όλοι οι ομιλητές της επιμελώς φρόντισαν να μην τοποθετηθούν επί της τροπολογίας.

Την πρόταση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βασανίστηκαν από τη χούντα στα κτήρια ΕΑΤ - ΕΣΑ χαιρέτισε η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Αθηνών, Ερμ. Κυπριανίδου χαρακτηρίζοντας τη μεταβίβαση των κτηρίων “αναγκαία και σωτήρια”. Η ίδια υπογράμμισε ότι με την μεταβίβαση του ιστορικού κτηρίου στην Περιφέρεια Αττικής “θα δρομολογηθούν τα έργα που ήδη είχαν σχεδιαστεί από την περιφέρεια και θα αναδείξουν την ιστορικότητα των κτηρίων ως τόπο βασανιστηρίων και μαρτυρίων των αγωνιστών της Δημοκρατίας στη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας”.

Η αντιπεριφερειάρχις υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Περιφέρεια είχε από το 2016 εντάξει στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων δαπάνη 1,24 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους για τη συντήρηση, ανακαίνιση των κτηρίων και την δημιουργία μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

Πρόκειται για τα κτήρια 5,6,7,8 του πρώην Στρατοδικείου ΕΑΤ - ΕΣΑ, που βρίσκονται στο Πάρκο Ελευθερίας και έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία αφού υπήρξαν τόπος βασανιστηρίων και μαρτυρίου των αγωνιστών της Δημοκρατίας στη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας (1967 - 1974). Με την πτώση της δικτατορίας, τα κτήρια αποτέλεσαν μνημειακό χώρο και σύμβολο της αντιδικτατορικής δημοκρατικής αντίστασης του Ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των ελευθεριών των πολιτών και των δημοκρατικών παραδόσεων της Ελλάδας.

Τα κτήρια 5 και 8 του ΕΑΤ - ΕΣΑ έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση και χωρίς αντάλλαγμα για αόριστο χρονικό διάστημα προς τον “Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967 - 1974”, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει εντός αυτών Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

Σύμφωνα με το αίτημα των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας, Ν. Μανιός και Τρ. Μηταφίδης, “όλα τα κτήρια χρειάζονται εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες, προκειμένου να συντηρηθούν, να ανακαινισθούν, να εκσυγχρονισθούν και να αναδειχθούν, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία εντός αυτών του ανωτέρω μουσείου, καθώς και για τη χρήση τους για άλλους συναφείς ή εν γένει πολιτιστικούς σκοπούς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL