Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής: "Αν δεν τα κάνουμε εμείς, ποιοι;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής: "Αν δεν τα κάνουμε εμείς, ποιοι;"

Αποφασισμένοι να κάνουν αλλαγές για τη βελτίωση του κράτους πρόνοιας, "τη στιγμή που σε άλλα κράτη θα γίνονταν υπό συνθήκες ευημερίας" εμφανίστηκαν χθες οι υπουργοί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Σε αυτό εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τις "τοπικές και περιφερειακές δομές πρώτης υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών", που περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση δομών και υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν και τη δημιουργία νέων.

Από τη μία θα ενισχυθούν δομές όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, από την άλλη θα προστεθούν σε αυτές νέες υπηρεσίες, όπως τα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, 120 συνολικά σε όλη την Ελλάδα για αρχή. Στόχος είναι να σχηματιστεί ένα πλέγμα υπηρεσιών σε Περιφέρεια και δήμους που θα κάνει ορατό το κοινωνικό κράτος στον πολίτη, μέσα από την παρουσία στη γειτονιά και την εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης χωρίς αποκλεισμούς. Παράλληλα η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους επιδιώκει να μην αφήσει άλλο χώρο σε αντιλήψεις που απαξιώνουν το κράτος πρόνοιας. "Αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιοι;" ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Μονάδες Υγείας σε 60 αστικές περιοχές

Η προσπάθεια για την αλλαγή στην καθημερινότητα του κόσμου ξεκινά από τη γειτονιά. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συσταθούν 240 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 60 αστικές περιοχές της χώρας με δυνατότητα κάλυψης περισσότερων από 2 εκατομμύρια πολιτών. Σε κάθε μονάδα θα υπάρχει 10μελής διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από οικογενειακό γιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό. Θα υπάρχει επίσης δικτύωση με μονάδες ψυχικής υγείας και καταπολέμησης των εξαρτήσεων.

Στις ίδιες και άλλες γειτονιές ανά την Ελλάδα θα δημιουργηθούν 254 Κέντρα Κοινότητας. Τα Κέντρα Κοινότητας θα ενημερώνουν και θα διασυνδέουν σε σχέση με εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να υποστηρίξουν πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες. Παράλληλα θα καταγράφουν τις νέες ανάγκες και δυνατότητες σε τοπικό επίπεδο. Σημαντικός αναμένεται να είναι επίσης ο ρόλος τους στην υλοποίηση του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Όπως ανακοίνωσε η αν. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα (keaprogram.gr). Tο ΚΕΑ θα αναπτυχθεί σε 325 δήμους της χώρας ανταποκρινόμενος στις ανάγκες 700 έως 800.000 πολιτών.

Σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους δήμους θα αναπτυχθούν 120 Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης. Το πρώτο γραφείο θα ανοίξει εντός του Φεβρουαρίου, ενώ σε επόμενο στάδιο 30 από τα 120 γραφεία θα αναβαθμιστούν σε Κέντρα. Ο ρόλος τους θα είναι η ολοκληρωμένη πληροφόρηση και συμβουλευτική σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι υπερβαίνουν το εκατομμύριο ως ιδιώτες και τις 500.000 χιλιάδες ως επιχειρήσεις.

Δωρεάν νομική στήριξη σε δανειολήπτες

Στη κατεύθυνση της υποστήριξης των δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προανήγγειλε νομοθετική πρόβλεψη ή αναμόρφωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου (3226/2004) για τη δωρεάν νομική υποστήριξη δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση των τωρινών δομών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσε ότι ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχει στελεχωθεί και θα είναι ανοιχτό το front - desk του υπουργείου που θα ενημερώνει για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, όπως και για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης. Στο πλαίσιο της αποκάλυψης και πάταξης της αδήλωτης εργασίας η υπουργός είπε ότι θα αναπτυχθούν front-desks στα κατά τόπους γραφεία του σώματος και θα στελεχωθούν με 70 εξειδικευμένους επιστήμονες. Στα front-desks θα μπορούν να απευθύνονται οι εργαζόμενοι για να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους.

Μείωση της γραφειοκρατίας στις συντάξεις

Έγκαιρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση σε μειωμένο χρόνο και χωρίς την ταλαιπωρία του παρελθόντος θα έχουν οι ασφαλισμένοι, επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Ανέφερε ότι το εγχείρημα του ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό και το τρίπτυχο που αποτελείται από τα τοπικά γραφεία του ΕΦΚΑ, τις ψηφιοποιημένες λειτουργίες μέσω της ιστοσελίδας του και τη γραμμή τηλεφωνική εξυπηρέτησης, αποφέρει ήδη καρπούς.

Πιο ειδικά ανέφερε ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονταν σε 160.551 ενώ την 1η Ιανουαρίου του 2017 είχαν μειωθεί στις 95.000 κατά προσέγγιση. Από την πλευρά της η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη τόνισε ότι τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης αναδιοργανώνονται με επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και αλλαγή διοικητικού μοντέλου που βασίζεται σε συγκεκριμένους στόχους και μέτρηση επιδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL