Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Η Ο. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ / Τροποποιήσεις υπέρ μεγαλοξενοδόχων και επενδυτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ο. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ / Τροποποιήσεις υπέρ μεγαλοξενοδόχων και επενδυτών

Το ζήτημα των δηλώσεων του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αν. Ανδρεάδη, που «έσπευσε» να ανακοινώσει πρώτος τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, έθεσε στην υπουργό Τουρισμού ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Μ. Κριτσωτάκης, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τον τουρισμό. Η Όλγα Κεφαλογιάννη απάντησε σε αυστηρό τόνο, τονίζοντας ότι «το υπουργείο σχεδιάζει την πολιτική, το ΣΕΤΕ πρέπει να καταλάβει τον ρόλο, την αποστολή και τα όριά του, δεν θα υποκαταστήσει το κράτος».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι το νομοσχέδιο δεν περιέχει πρόνοιες για την προστασία της εργασίας στον τουριστικό τομέα, η Όλγα Κεφαλογιάννη επανέλαβε τα επιχειρήματα των ισχυρών τουριστικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας με νόημα ότι «οι εργαζόμενοι στον τουρισμό λαμβάνουν αμοιβές 15% - 20% πάνω από κάθε άλλη συλλογική σύμβαση».

Ο Μ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των φορέων για το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι «κατά σύμπτωση αυτοί που το χειροκροτούν είναι οι ισχυροί του τουρισμού», ενώ μίλησε και για «νομοσχέδιο ΤΑΙΠΕΔ». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σημείωσε ότι «μετά από 3,5 χρόνια νομοθετικής αδράνειας περιμέναμε κάτι διαφορετικό», ενώ επέκρινε τις πολεοδομικές αλλαγές, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά προκαταλαμβάνονται ζητήματα των αλλαγών στο χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό.

Παράλληλα, τροπολογία για την οριστική απόδοση στον Δήμο Πατρέων του παλιού λιμανιού της Πάτρας, που παραμένει ακόμα στον έλεγχο του ΟΛΠΑ, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Μ. Κανελλοπούλου, Β. Χατζηλάμπρου και Μ. Κριτσωτάκης.

Σύνθετα τουριστικά καταλύματα και σε δάση

Με τροποποιήσεις που ενισχύουν μόνο τους μεγαλοξενοδόχους και διευκολύνουν τους υποψήφιους επενδυτές να αγοράσουν κοψοχρονιά μεγάλες εκτάσεις, ολοκληρώθηκε χθες η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού. "Αγωνιώδης" είναι η προσπάθεια της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη να απαξιώσει τη μικρή τουριστική μονάδα και να δώσει εν λευκώ άδειες για ανοικοδόμηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε εκτάσεις 50.000 τ.μ. αντί για 150.000 που είχε προτείνει αρχικά. Βέβαια, αυτές οι μονάδες θα διαθέτουν 300 κλίνες των 35 τ.μ. έκαστη και η διαμονή σε αυτές θα συνοδεύεται με την ευχαρίστηση του γκολφ, καθώς τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να οικοδομηθούν σε ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο προκρίνεται η συνένωση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων 4 ή 5 αστέρων, που βρίσκονται εντός σχεδίου, χωρίς να δίνεται αντίστοιχη δυνατότητα στα μικρά τουριστικά καταλύματα. Επίσης, περιλαμβάνεται η ρύθμιση για αδειοδότηση σε κατοικίες που, ενώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν επαύλεις, μπορούν να μετατραπούν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους τουριστικούς λιμένες, όπου δίνεται η δυνατότητα στον φορέα διαχείρισης να προσκομίσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ακόμη και τέσσερις μήνες αργότερα, εφ' όσον έχει σε ισχύ την άδεια λειτουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL