Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αντιμετωπίσει συνολικά το φαινόμενο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αντιμετωπίσει συνολικά το φαινόμενο

Η «κοινωνία του εξανθρωπισμού του ανθρώπου» (Κ. Μαρξ) είναι ακόμα στα σπάργανα. Η βία, σωματική, λεκτική, ψυχολογική, αποτελεί συστατικό στοιχείο των ιεραρχικών κοινωνιών που ζήσαμε και ξέρουμε. Οι πατριαρχικές κοινωνίες, δομημένες γύρω από την ισχύ του μυϊκά ισχυρού φύλου, άσκησαν και ασκούν άμεση και έμμεση βία όλων των μορφών στις γυναίκες και τις περισσότερες φορές και στα παιδιά.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τις μελέτες, είναι διαταξικό και διαπολιτισμικό, με διαφορετικό βέβαια μέτρο έντασης ανάλογα με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Αυτή την κατάσταση πρέπει να την αλλάξουμε. Η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση την εποχή των Μνημονίων οξύνει περισσότερο το πρόβλημα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο εγγύτερος πολιτειακός θεσμός προς την κοινωνία, οφείλει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο συνολικά. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν συνυπογράψει τη «χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες» και πρέπει να εντάξουν στο επιχειρησιακό τους πρόγραμμα τις παρακάτω ενέργειες υλοποίησής του:

* Προγράμματα επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης από τις δομές της ισότητας των δύο φύλων με άμεση εφαρμογή στις τοπικές κοινωνίες, στον δήμο και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

* Δημιουργία δικτύων ενημέρωσης και ανάπτυξης συνεργασιών με την κοινωνία των πολιτών.

Ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας για γυναίκες - θύματα βίας, που λειτουργούν σε περιφερειακό και διαδημοτικό επίπεδο.

Ενέργειες, βέβαια, που μπορεί να αμβλύνουν, αλλά δεν αρκούν για μια ουσιαστική καταπολέμηση του προβλήματος, μια που είναι συνδεδεμένο με βαθύτερα αίτια συγκρότησης των κοινωνιών μας και η απάντησή του συνεπάγεται το αίτημα ενός ριζοσπαστικού κοινωνικού μετασχηματισμού.

Δημήτρης Μπίρμπας, δήμαρχος Αιγάλεω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL