Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Πολιτική σταθερότητα και Περιφέρεια Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτική σταθερότητα και Περιφέρεια Αττικής

Συνηθίζει ο κ. Σγουρός σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, αλλά και σε δημόσιες δηλώσεις του, να μιλά για πολιτική σταθερότητα, σηματοδοτώντας το φορτίο αυτών των λέξεων.

Είναι απολύτως σαφές, ότι πολιτική σταθερότητα σημαίνει διατήρηση της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης, συνέχιση των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών από τα μνημονιακά αδερφά κόμματα, περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της νεολαίας και των πολιτών, προκειμένου να υλοποιηθούν σχέδια και επιταγές ολιγαρχικών κύκλων.

Ας δούμε λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά σημεία πεπραγμένων και μη της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας, τα οποία καθιστούν αναγκαία την ανατροπή της στις επερχόμενες εκλογές.

Αδιαμαρτύρητα και χωρίς καμία αγωνιστική παρέμβαση για την αλλαγή τους, υλοποιήσανε τις μνημονιακές δεσμεύσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενώ ζητήθηκε εκ μέρους της παράταξής μας τρεις φορές το 2013 να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να καταδικαστεί η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, η παράταξη Σγουρού αρνήθηκε να προχωρήσει στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του αγαθού του νερού.

Πριν από μερικές εβδομάδες, παρουσιάστηκε ο νέος Οργανισμός της Περιφέρειας, ο οποίος ρίχνει πέλεκυ σε Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις, Τμήματα κ.λπ., υλοποιώντας στην πράξη τις κατευθύνσεις του Μεσοπρόθεσμου για μείωση κατά 30% των οργανικών θέσεων, τη στιγμή που οι υπάλληλοι της Περιφέρειας είναι μόλις 2.270 εργαζόμενοι.

Αποφεύγει εσκεμμένα η διοίκηση Σγουρού να πάρει θέση στην περίφημη "αξιολόγηση" του κ. Μητσοτάκη, που ορίζει συγκεκριμένο ποσοστό υπαλλήλων που πρέπει να κριθεί κάτω από τη βάση, οδηγώντας τους αυτόματα εκτός εργασίας και δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η διοίκηση της Περιφέρειας με τις θετικές της ψήφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ των σχεδίων τσιμεντοποίησης του Ελληνικού, κλωτσώντας τη μελέτη του ΕΜΠ που προέβλεπε τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, τόσο αναγκαίου για την Αττική. Θυμίζουμε ότι σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν μόλις 2,4 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου.

Με τις ψήφους τους σε ΜΠΕ δώσανε πράσινο φως στην πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Μικρού Καβουριού, της Μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης μαρίνας της χώρας που μπορεί να ελλιμενίσει έως 1.100 σκάφη κ.ά.

Είπανε "ναι" στο "νέο" Ρυθμιστικό Σχέδιο, που απορρυθμίζει τα πάντα στην Αττική γη και ρυθμίζει την πλήρη τσιμεντοποίησή της.

Δεν δέχτηκαν να προχωρήσουνε σε ψήφισμα καταδίκης για την καταστροφή των χημικών ανοικτά των κρητικών ακτών.

Καμία απολύτως αναφορά ή τοποθέτηση δεν υπήρξε από τον απερχόμενο περιφερειάρχη για την επιχειρούμενη πώληση και ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, γιατί πολιτικά ταυτίζεται με τα κυβερνητικά σχέδια.

Όπως δεν υπήρξε και απολύτως καμία παρουσία του κ. Σγουρού και των στελεχών του, εδώ και τέσσερα χρόνια, στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια και τους αγώνες των πολιτών της Αττικής που πάλευαν για το σταμάτημα και την ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, των πολιτών που δοκίμαζαν την καταστολή στα κορμιά τους και τα καρκινογόνα χημικά στα πνευμόνια τους. Ήτανε απόντες από τη δοκιμασία του λαού μας, αλλά παρόντες με ανοιχτές πόρτες σε συναντήσεις με τον κ. Φούχτελ και τις πολιτικές που αυτός έδειχνε ως μονοδρόμους.

Ήτανε σε πλήρη διαζύγιο με την κοινωνική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και από ποσά που είχανε προϋπολογιστεί να διατεθούν, όπως 500.000,00 ευρώ στην Εκκλησία για τη σίτιση των άπορων οικογενειών ή 350.000,00 ευρώ για κοινωνικές δράσεις στο Πέραμα, δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ. Ενώ, όταν ετίθετο θέμα για τη σίτιση των άπορων παιδιών που οι γονείς τους είναι άνεργοι, η παράταξη Σγουρού αρνιόταν να εισαχθεί για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δεν υπήρξε καμία επιθετική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση των ληστρικών συμβάσεων των διοδίων που γονατίζουν οικονομικά τους κατοίκους της Αττικής, αφήνοντας στη τύχη τους και στα δικαστήρια όσους πολίτες τόλμησαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των μεγαλοεργολάβων.

Ποτέ δεν τόλμησαν για τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής να διενεργήσουν δημοψηφίσματα ώστε να εκφραστεί η λαϊκή γνώμη, π.χ. ΣΔΙΤ για τη δημιουργία φαραωνικών εργοστασίων διαχείρισης σύμμεικτου σκουπιδιού.

Ποτέ δεν "ξεπέρασε" ο απερχόμενος περιφερειάρχης και η παράταξή του τα θεσμικά όρια του "Καλλικράτη" ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που επέβαλαν η τρόικα και οι πολιτικές λιτότητας και αναδιανομής εισοδήματος.

Δεν στάθηκαν δίπλα στους πολίτες και στους μη έχοντες στον αγώνα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, δεν δημιούργησαν ούτε βοήθησαν κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία κ.λπ. Ήτανε απόντες από όλα αυτά. Ήτανε με την πολιτική σταθερότητα του συστήματος και των κομμάτων του.

Αυτή την πολιτική σταθερότητα που υπερασπίζεται ο κ. Σγουρός, τη σταθερότητα της μνημονιακής τραγωδίας, ήρθε να επιβραβεύσει με επίσημη ανακοίνωσή της η Ν.Δ. διά μέσου του κυβερνητικού της εκπροσώπου καθώς και πλειάδας στελεχών της. Αλήθεια, πόσο γρήγορα πέσανε οι μάσκες των ανεξάρτητων, των ακηδεμόνευτων, των αυτοδιοικητικών; Όλων αυτών που εμφανίστηκαν με λευκές κομματικές αναφορές στους τηλεοπτικούς μας δέκτες το βράδυ της 18ης Μαΐου. Αυτή την πολιτική σταθερότητα των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και των αυτοδιοικητικών τους εκπροσώπων καλούμαστε να ανατρέψουμε στις 25 Μαΐου. Είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο Μάιος μπορεί να γίνει ο Μάιος της ανατροπής, της ελπίδας, της Αριστεράς, των εργαζομένων, των πολιτών.

* Ο Κώστας Μπούκας είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL