Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΝΙΑΤΗ / Πολιτική συναλλαγή Σγουρού με Ν.Δ.-τρόικα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΝΙΑΤΗ / Πολιτική συναλλαγή Σγουρού με Ν.Δ.-τρόικα

* Νέες βολές εκ των έσω για υποταγμένη στα κελεύσματα της τρόικας "κρυφή ατζέντα" Σγουρού και για πολιτική συναλλαγή με τη Ν.Δ. δέχθηκε χθες ο απερχόμενος περιφερειάρχης από τον κομμένο από το ψηφοδέλτιο αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βόρειου Τομέα Κωσταντίνο Μανιάτη.

Κατηγορώντας τον κ. Σγουρό, ακριβώς όπως είχε κάνει την Παρασκευή ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου, για "αποστροφή στη συλλογικότητα", ο κ. Μανιάτης αναδεικνύει την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων που ο κ. Σγουρός "αρνείται να λάβει υπόψη" και αναδεικνύει ως κύρια την "υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης". Εξειδικεύοντας τα σημεία τριβής, ο κ. Μανιάτης αναφέρει "την αντίδρασή μας στο 'σύμφωνο συνεργασίας' με την τρόικα, το οποίο αποσκοπεί στην πλήρη αποδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης" και "το σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι προτάσεις του σχεδίου, οι οποίες είναι ενταγμένες στη λογική των Μνημονίων και της τρόικας, είχαν ως μοναδικό κριτήριο τη μείωση δομών, υπηρεσιών και προσωπικού και οδηγούσαν σε έναν υπερσυγκεντρωτισμό", τονίζει υπογραμμίζοντας ότι "η υλοποίησή τους θα απέβαινε σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών και της ποιότητας των παρεχόμενων προς αυτούς υπηρεσιών".

Ο κ. Μανιάτης αναφέρει ως σημείο τριβής "την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της Περιφέρειας", "την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και προγραμματισμού των αναγκαίων έργων, ο οποίος πρέπει να γίνεται με βάση υπαρκτές ανάγκες και προτεραιότητες και όχι αποσπασματικά και επιλεκτικά με βάση την εκλογική πελατεία" και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων "την οποία ο κ. περιφερειάρχης επικαλείται μόνο στα λόγια". Καταγγέλλει μάλιστα ότι ο κ. Σγουρός "επιδιώκει σταθερά την κατάργηση των Περιφερειακών Ενοτήτων Βόρειου, Δυτικού και Νότιου Τομέα Αθηνών, που αντιστοιχούν σε 26 δήμους με πληθυσμό 1.650.000 κατοίκους, με στόχο τη δημιουργία ενός υπερδιογκωμένου Κεντρικού Τομέα, δηλαδή την επανασύσταση της παλαιάς Νομαρχίας Αθηνών!".

Ο κ. Μανιάτης εγκαλεί τον κ. Σγουρό για "προσπάθεια επανεκλογής με κάθε τρόπο" και αποδομεί τον χαρακτηρισμό της παράταξης ως "αδέσμευτης αυτοδιοικητικής", καταγγέλλοντας ότι δημιουργήθηκε "ένα ψηφοδέλτιο χωρίς καμία πολιτική συνοχή". "Προστέθηκαν νέοι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες, που έχουν συγκεκριμένη κομματική προέλευση (Ν.Δ.) κι οι οποίοι στη μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική τους πορεία απέδειξαν ξεκάθαρα ότι μόνο ανεξάρτητοι δεν ήταν. Λειτούργησαν δε με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες και πελατειακές λογικές και πρακτικές. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το ψηφοδέλτιο όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητο, αδέσμευτο και πολυσυλλεκτικό, αλλά αποτελεί κλασική περίπτωση πολιτικής συναλλαγής", τονίζει εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να αποπροσανατολίσει τους πολίτες που, υποδεικνύει, "είναι βέβαιο ότι θα τοποθετηθούν ανάλογα απέναντι σ' αυτές τις παλαιοκομματικές λειτουργίες και πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών".

"ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ" ΚΑΙ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ"

Για το ψηφαλάκι, ρε γαμώτο!

* "Χαίρομαι που απέναντί μου σε αυτή τη μάχη έχω τρεις εν ενέργεια βουλευτές και γιατί δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους που ψήφισαν αυτούς τους νόμους που στραγγάλισαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες να δουν από κοντά τα προβλήματα που δημιούργησαν με την ψήφο τους" δήλωσε στο Mega o "γαλάζιος αντάρτης" (και πρώην βουλευτής) Απ. Τζιτζικώστας, εξηγώντας πως "εμείς σήμερα λειτουργούμε στις Περιφέρειες με 70% μείωση των προϋπολογισμών".

Στην προσπάθειά του να εμφανιστεί αντιμνημονιακός ("εγώ δεν έχω ψηφίσει κανένα Μνημόνιο" είπε), ο κ. Τζιτζικώστας θολώνει τα νερά, καθώς παραβλέπει ότι ως στέλεχος της Ν.Δ. στήριξε τις κυβερνητικές επιλογές μέχρι που τον "άδειασαν" (μετά την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη Χ.Α.). Και, κυρίως, διότι αθροίζει με τους Γ. Ιωαννίδη και Μάρκο Μπόλαρη, τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία όχι μόνον δεν ψήφισε κανένα Μνημόνιο ή Μεσοπρόθεσμο, αλλά ήταν συνεχώς και συνεπώς απέναντι.

* Η Αλληλεγγύη του Απ. Τζιτζικώστα έχει υποψήφια αντιπεριφεριεάρχη τη Βούλα Πατουλίδου, την οποία κατήγγειλε για ψηφοθηρία το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: "Πέρασε προχθές μια βόλτα από το ΚΙΑ, άφησε δύο σακούλες φάρμακα, μας διαβεβαίωσε πως το έκανε ως άτομο και δεν θέλει να το εκμεταλλευτεί πολιτικά, είπε την καλησπέρα της κι έφυγε. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι δεν σκοπεύει να ανακοινώσει πουθενά την 'προσφορά' της στο ΚΙΑ, την άλλη μέρα είδαμε σε πολλά sites να προβάλλεται το μήνυμά της ότι καλεί τον κόσμο να στηρίξει τα ΚΙΑ και τον εθελοντισμό!".

Απηυδισμένοι από "το θράσος και την υποκρισία", από το Κοινωνικό Ιατρείο θύμισαν στην κ. Πατουλίδου ότι η ίδια συνέπραξε ενεργά με το πολιτικό κατεστημένο "που μας οδήγησε στη σημερινή βαρβαρότητα", ότι "η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπικό γκαλά για να την περιφέρετε από κανάλι σε κανάλι και από site σε site στο Ιnternet, μπας και δημιουργήσετε το 'κοινωνικό' προφίλ που δεν έχετε". "Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε ντόπιους και σε ξένους, σε νόμιμους και σε λαθραίους. Κάτι που προφανώς εσείς και οι φίλοι σας οι χρυσαυγίτες (οι οποίοι τραμπουκίζουν και σκοτώνουν μετανάστες) δεν συμμερίζεστε", της γράφουν παραπέμποντας στο δημοσίευμα του Guardian της 16ης Απριλίου 2014, όπου αναγράφεται καθαρά ότι η χρυσή ολυμπιονίκης θεωρεί πως η έρευνα κατά της Χ.Α. έχει πολιτικά κίνητρα και στηρίζεται σε ψέματα.

Κόουτς με εμπειρία στις ευρωπαϊκές ήττες

* Με μια καμπάνια, κατά δήλωσή τους "μονοσήμαντη, γρήγορη, έντονα συναισθηματική", χτισμένη πάνω σε ό,τι (θέλει να προβάλλει ότι) είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών η Περιφέρεια Πρωταθλήτρια. Εξ ου και το κεντρικό της σύνθημα, "Η Κεντρική Μακεδονία χρειάζεται κόουτς" που αρέσει ιδιαίτερα στον ίδιο τον Γ. Ιωαννίδη: "Οι απλοί άνθρωποι στον δρόμο με φωνάζουν κόουτς και ομολογώ ότι μου αρέσει", είπε προβάλλοντας ως ατού του το: "Ξέρω πώς να διεκδικώ και πώς να κερδίζω. Θέλει κόπο, αλλά θέλει και τρόπο. Τον κόπο δεν τον φοβήθηκα ποτέ. Τον τρόπο μού τον δίδαξε η εμπειρία". Στο πλαίσιο της... καλαθοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, να θυμίσουμε απλώς ότι έξι φορές έφτασε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, τις τρεις με τον (μεγάλο) Άρη του Γκάλη δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό και τις άλλες τρεις, που έφτασε στον τελικό με τον Ολυμπιακό, έχασε...

Ο ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL