Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Συνέβη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέβη

Η Kaia* ήταν έντεκα μόνο χρονών όταν κακοποιήθηκε και βιάστηκε καθώς πήγαινε στο σχολείο. Μια δασκάλα την πήγε στο νοσοκομείο, αλλά η αστυνομία απαίτησε χρήματα για να πάρει κατάθεση από το κοριτσάκι.

Η Kaia λοιπόν έκανε κάτι απίστευτα γενναίο. Έκανε μήνυση στην αστυνομία επειδή απέτυχε να την προστατεύσει. Αυτό που είναι ακόμα πιο απίστευτο είναι αυτό που έγινε στη συνέχεια.

Στην Κένυα όπου μένει η Kaia, κάθε μισή ώρα βιάζεται και μια κοπέλα. Η αστυνομία συνήθως κάνει τα στραβά μάτια, απομονώνοντας έτσι ακόμη πιο πολύ τα θύματα και ενισχύοντας την αντίληψη ότι ο βιασμός είναι Ο.Κ.

Η Kaia όμως, μαζί με άλλα δέκα νεαρά θύματα βιασμού, πήγαν κόντρα σ' αυτό. Την ημέρα της δίκης, αψήφησαν τις απειλές που δέχονταν για τη ζωή τους και ένα πιθανό μπλόκο απ' την ασφάλεια του δικαστηρίου, και βάδισαν προς το κτήριο του δικαστηρίου φωνάζοντας «Χάκι γιάνγκου», που στα Σουαχίλι σημαίνει «Απαιτώ τα δικαιώματά μου». Εκείνη τη μέρα ο δικαστής απεφάνθη: Τα κορίτσια κέρδισαν!

Οι εκπληκτικοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες και οι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι συνεργάστηκαν με την Kaia σε αυτή την υπόθεση, είναι έτοιμοι να κάνουν παρόμοιες μηνύσεις κατά αστυνομικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Αφρική και όχι μόνο. Ας θυμίσουμε λοιπόν στην αστυνομία ότι ο βιασμός είναι σοβαρό έγκλημα και ας κάνουμε ένα μεγάλο, θαρραλέο βήμα στον αγώνα για την προστασία των γυναικών:

https://secure.avaaz.org/

*Το Kaia είναι ένα ψευδώνυμο, αλλά η ιστορία της είναι αληθινή. Δεν είναι το κορίτσι της φωτογραφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL