Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η αντίσταση των γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα μας γεμίζει ξανά ελπίδα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αντίσταση των γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα μας γεμίζει ξανά ελπίδα!

Σήμερα τίθεται προς συζήτηση το σχέδιο που υπάρχει σχετικά με τον κλάδο της καθαριότητας. Με την αναφορά και μόνο στον συγκεκριμένο κλάδο, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Πριν από μερικά χρόνια η υπόθεσή της έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική κοινωνία, καθώς ανέδειξε την αγριότητα και την εκμετάλλευση στις εργασιακές σχέσεις και ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα τιμωρήθηκε γιατί αντέδρασε στους εργολάβους που ήθελαν τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας σαν σύγχρονους σκλάβους.

Σήμερα, στην εποχή των Μνημονίων, αυτό επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους. Τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αναδεικνύεται έντονα, όμως, στον τομέα της καθαριότητας και πάλι. Οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ετέθησαν σε διαθεσιμότητα, με σκοπό την απόλυσή τους ύστερα από οκτώ μήνες, προκειμένου η καθαριότητα να ανατεθεί πλήρως σε εργολάβους. Το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που εκχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι απολύονται προκειμένου αυτές να ανατεθούν σε μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, με σκοπό βεβαίως το κέρδος, όχι μόνο εις βάρος των εργαζομένων που θα απολυθούν, αλλά εις βάρος συνολικά της κοινωνίας.

Το τελευταίο διάστημα, 16.500 εργαζόμενοι του Δημοσίου έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα -μετά από αυτούς που απολύθηκαν λόγω εφεδρείας- και το σχέδιο είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλες 25.000 μέχρι το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι 15.000 θα απολυθούν, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι τα επόμενα χρόνια.

Έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 2.140 εκπαιδευτικοί της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών ΙΕΚ, σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί, υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης απολύονται, υπηρεσίες ή φορείς καταργούνται για να ασκηθούν οι αρμοδιότητες αυτές από ιδιώτες.

Στα πανεπιστήμια τίθενται σε διαθεσιμότητα 1.400 υπάλληλοι από τους 7.000 που υπηρετούν (πριν από μερικά χρόνια ήταν 14.000). Αργότερα θα ακολουθήσει και το διδακτικό προσωπικό, κατ' αρχάς λέκτορες ή επίκουροι, προς χάρη της ιδιωτικής παιδείας. Άλλωστε, ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι μόνο το 30% των μαθητών θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και κατά συνέπεια δεν θα χρειάζεται περισσότερο προσωπικό για την εξυπηρέτησή τους.

Ο στόχος είναι καθαρός: υποβάθμιση του Δημοσίου, μείωση του προσωπικού, εκχώρηση των αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η Παιδεία, η Υγεία κ.ά., μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα. Οι υπόλοιποι περιθωριοποιούνται ή ακόμη και πεθαίνουν.

Ο κλάδος της καθαριότητας αποτελούσε πάντα επίμαχο πεδίο, διότι ήταν και είναι πολλά τα λεφτά για τους εργολάβους. Σήμερα που οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο επόμενος στόχος όπου μεθοδεύεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα άμεσα 8.000 άτομα, η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι τα μεγάλα φιλέτα που διεκδικούν μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες (Μπόμπολας κ.ά.).

Για να ικανοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, βεβαίως, πρέπει πρώτα να απαξιωθούν οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς, να απολυθούν, ώστε το επόμενο βήμα να είναι η παράδοσή τους στους ιδιώτες. Σε αυτή τη διαδικασία το βασικό είναι η αντίσταση των ίδιων των εργαζόμενων, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλες αυτές τις ημέρες βλέπουμε ηρωικές γυναίκες καθαρίστριες να βρίσκονται κάθε μέρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, να τρέπουν σε φυγή τους τροϊκανούς, οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν υπόγειες διαβάσεις για να φύγουν, και να αποδεικνύουν σε όλους μας ότι μια χούφτα αποφασισμένες γυναίκες μπορούν να δείξουν πως υπάρχει αντίσταση σε αυτή τη χώρα.

Το γεγονός μάλιστα πως είναι γυναίκες έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι γυναίκες και οι νέοι είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης, καθώς τα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, φθάνουν και στο 65%-67%. Η αγριότητα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στις γυναίκες φαίνεται ακόμη περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διαθεσιμότητες και στις απολύσεις στο Δημόσιο δεν έχουν εφαρμογή ούτε καν οι προστατευτικές διατάξεις που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα (ο νόμος ισχύει ανεξάρτητα από το κατά πόσο εφαρμόζεται), όπως η προστασία της εγκύου, της μητέρας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επομένως, η αντίσταση σε αυτή τη βαρβαρότητα είναι επιβεβλημένη. Οι γυναίκες εργαζόμενες στην καθαριότητα μας δείχνουν τον δρόμο. Όμως αυτό πρέπει να γενικευθεί. Ήδη έχει συγκροτηθεί ένα συντονιστικό των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα από όλους τους κλάδους (εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι, καθαρίστριες υπ. Οικονομικών), που πρέπει να κλιμακώσει τη δράση του με τη συμμετοχή όλων μας το επόμενο διάστημα.

Κάθε μέρα στους δρόμους. Κάθε μέρα να δείχνουμε στον Στουρνάρα, στον Σαμαρά, στον Γεωργιάδη, στην τρόικα, σε όλους αυτούς, πως είμαστε εδώ. Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τη ζωή μας, αλλά θα αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, να προστατεύσουμε τη ζωή μας την ίδια και το μέλλον της νέας γενιάς.

Η αντίσταση μας γεμίζει ελπίδα, η ελπίδα μάς γεμίζει αποφασιστικότητα, η αποφασιστικότητα ενισχύει τη δράση και τον αγώνα μας, ο αγώνας μας θα φέρει και την ανατροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL