Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
7ο Συνέδριο Νεολαίας Συνασπισμού: Ένα τέλος και μια αρχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

7ο Συνέδριο Νεολαίας Συνασπισμού: Ένα τέλος και μια αρχή

Λίνα Ζηργάνου Καζολέα,

ΠΚ Πολιτικού Νομικής

Το 7ο συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού, ήρθε σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία. Μια περίοδος που πέρα από κρίσιμη, είναι και ιστορική για την Αριστερά. Η Νεολαία Συνασπισμού, μια οργάνωση που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ωρίμασε μέσα από την παρουσία της σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα των τελευταίων χρόνων, κλείνει έναν σημαντικό ιστορικό κύκλο και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας, μαζικής, ριζοσπαστικής οργάνωσης νεολαίας στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κεντρικά ερωτήματα του συνεδρίου, δεν ήταν άλλα από αυτά που απασχολούν το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς. Η προοπτική επικράτησης μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η συγκρότηση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για την αριστερά που θα μπορεί να εμπλέκει οργανικά τον κόσμο που βιώνει την σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου και το διαρκές αίτημα για δημοκρατία ως βασικός στόχος μιας αριστερής στρατηγικής.

Κεντρικός άξονας στις τοποθετήσεις όλων των συνέδρων που συμμετείχαν στο συνέδριο, από όλη την Ελλάδα και τις οργανώσεις εξωτερικού, ήταν το συλλογικό άγχος για τη δημιουργία μιας οργάνωσης η οποία θα μπορεί να έχει κοινωνική γείωση, θα είναι ελκτική στον νέο κόσμο που αν και επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, δεν έχει αποκτήσει σταθερούς δεσμούς με την οργανωμένη δράση, και τέλος μια οργάνωση που θα δομείται δημοκρατικά και θα ευνοεί τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο μεταξύ των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό της.

Ακόμα, έχει σημασία να σταθούμε στην αναζήτηση που ξεκινά η Νεολαία Συνασπισμού, μέσα από το κείμενο θέσεων της, για μια αυτόνομη στρατηγική για τη νεολαία πάνω στη βάση των αναγκών και των επιδιώξεων της νέας γενιάς. Η κουβέντα που άνοιξε, με μερικό τρόπο, πάνω στα ζητήματα του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των ναρκωτικών, των έμφυλων διακρίσεων, και πολλών ακόμα, είναι συνεχώς υπό εμπλουτισμό. Στόχος είναι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με ιδρυτική της πράξη τη Συνδιάσκεψη του Ιούνη, να αποτελέσει το υπόδειγμα μιας οργάνωσης με πλούσια δράση η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παράξει πολιτικό σχέδιο και επεξεργασίες για κάθε ζήτημα που απασχολεί τη νέα γενιά σήμερα.

Το νέο Κεντρικό Συμβούλιο που προέκυψε μετά την ψηφοφορία ανάμεσα στους συνέδρους, εξέλεξε Γραμματέα, στην πρώτη του συνεδρίαση τον σ. Ηλία Χρονόπουλο με 29 ψήφους, έναντι 19 του σ. Δημήτρη Καραμάνη, ενώ υπήρξαν και 7 λευκά. Πανθομολογούμενο καθήκον όλων όσων εκλέχθηκαν στο νέο Κεντρικό Συμβούλιο, αλλά και κάθε μέλους ξεχωριστά είναι να υπάρχει το συντομότερο δυνατό μια διαδικασία συγκρότησης συνελεύσεων Νέων ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο βάσης η οποία δεν νοείται ξεκομμένη από μια συνολικότερη δράση του χώρου που θα στοχεύει στην ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης με ορίζοντα την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Για τη Νεολαία Συνασπισμού, το τελευταίο τακτικό της συνέδριο ανήκει πια στην ιστορία. Η επόμενη σελίδα που ετοιμάζονται να γράψουν οι νέοι και οι νέες της ριζοσπαστικής αριστεράς, είναι γεμάτη με τις λέξεις ελπίδα, ανατροπή, συλλογικότητα, δημοκρατία, σοσιαλισμός. Τα δύσκολα και τα όμορφα, είναι πλέον μπροστά μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL