Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών / Επικίνδυνη οπισθοδρόμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών / Επικίνδυνη οπισθοδρόμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και τη βαθύτατη ανησυχία του για την καταψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) στις 10 Δεκεμβρίου 2013 -κατά δυστυχή σύμπτωση Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- της Έκθεσης της Πορτογαλίδας ευρωβουλευτή E. Estrela για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2013-0306+0+DOC+XML+V0//EL#title1) (με 334 ψήφους κατά και 327 ψήφους υπέρ).

Η πλειοψηφία του Ε.Κ. (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2013-0306+0+DOC+XML+V0//EL#title1) θεώρησε ότι η καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, η οποία συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών - μελών και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αναπτύξει καμία σχετική πολιτική!

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Στις δε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μόνο το 2013 θεσπίστηκαν 70 διαφορετικοί περιορισμοί στο δικαίωμα της άμβλωσης σε περισσότερες από 20 Πολιτείες, με πρόσχημα την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των γυναικών.

Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι η μόνη περίπτωση οπισθοδρόμησης σε διεθνές επίπεδο και μάλιστα με συμπαράσταση διεθνών οργανισμών στα θέματα της ουσιαστικής και πλήρους ισότητας των δύο φύλων. Το φοβερό είναι ότι τίθεται υπό συζήτηση κατά πόσον πρέπει να επικρατούν οι γενικά αναγνωρισμένοι σήμερα κανόνες Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έναντι των πρακτικών και παραδόσεων που τα αντιστρατεύονται. Και αυτές οι πρακτικές και παραδόσεις αφορούν κυρίως τις γυναίκες: μπούργκα, ακρωτηριασμός γυναικείων οργάνων, στέρηση κληρονομικού δικαιώματος, δικαιώματος εκπαίδευσης, δικαιώματος άσκησης αμειβομένου επαγγέλματος, repudium από τον σύζυγο, εγκλήματα τιμής, αναγκαστικοί γάμοι, και μάλιστα δι' αντιπροσώπου, ανηλίκων.

Το ΙΜΔΑ έχει συνεργαστεί στενότατα σ' αυτόν τον τομέα με τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ) και ιδιαίτερα με τη Διεθνή Ένωση Γυναικών (International Alliance of Women), διότι θεωρεί ότι τα δικαιώματα της γυναίκας έχουν ακόμη ανάγκη προστασίας μεγάλης και είναι ανεπίτρεπτο να αφήσουμε να πραγματοποιηθεί οπισθοδρόμηση αντί να προωθείται η ενίσχυση της ουσιαστικοποίησης της ισότητας χωρίς διακρίσεις.

Το ΙΜΔΑ, ενώνοντας τη φωνή του με αυτή άλλων οργανώσεων, καλεί την κοινωνία των πολιτών και ιδίως τις γυναίκες να επαγρυπνούν και να αγωνίζονται για την ανατροπή κάθε απόπειρας οπισθοδρόμησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL