Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Όταν τα δικαιώματα των γυναικών πυρπολούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινδυνεύει σοβαρά η δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, το τρέχον πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο απειλεί τον σεβασμό της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων των γυναικών.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, το τρέχον πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο απειλεί τον σεβασμό της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων των γυναικών.

Λόγω της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, της οικονομικής ύφεσης και των σχετικών περικοπών στους κρατικούς προϋπολογισμούς τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και μειώνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας καθώς και το ποιοτικό τους επίπεδο. Επιπλέον, έχουν προκύψει ακραίες συντηρητικές θέσεις, όσον αφορά τα εν λόγω θέματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Όπως καταδεικνύεται σαφώς, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία και σε περιφερειακά φόρα όπως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων και ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η αντίθεση στο δικαίωμα επιλογής γίνεται πιο ισχυρή και εκφράζεται εντονότερα. Δεδομένων αυτών των επιθέσεων, είναι σημαντικότερο από ποτέ το ΕΚ να υπερασπιστεί τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα ως ανθρώπινα δικαιώματα και να παράσχει μια χρήσιμη σύνοψη της κατάστασης που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων της Ε.Ε., -με εισηγήτρια την ευρωβουλευτή Edite Estrela,- επεξεργάστηκε μία Έκθεση για τα σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας να γίνει ψήφισμα του Ε.Κ. Η Έκθεση κατατέθηκε στις 23.9.2013. Στις 10.12.2013, έγινε στο Ε.Κ. η συνεδρίαση σχετικά με αυτό το ψήφισμα και απορρίφθηκε από τη σύμπραξη των συντηρητικών και θρησκευτικών δυνάμεων του ευρωκοινοβουλίου.

Αμέσως, μετά, στις 21.12.2013, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας, έδωσε την έγκρισή του στη φασιστική μεταρρύθμιση που παραβιάζει το δικαίωμα στην άμβλωση. Από σήμερα, η άμβλωση είναι ένα έγκλημα εκτός από δύο περιπτώσεις, εκείνης του βιασμού και της απειλής της ζωής.

Πρωτίστως στην Ισπανία αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και αυξάνονται οι διαμαρτυρίες των φεμινιστικών οργανώσεων και όχι μόνον.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δημοσίευσε ανακοίνωση όπου δηλώνει την αντίθεσή της σε αυτή την συντηρητική επίθεση της ισπανικής κυβέρνησης και την αλληλεγγύη της, στις Ισπανίδες.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, θα δώσει στις 15.1.2014 συνέντευξη τύπου με θέμα: Ο νέος νόμος για την άμβλωση στην Ισπανία - Τα δικαιώματα των Γυναικών πυρπολούνται στην Ευρώπη.

* Η Δέσποινα Σαγγανά είναι μέλος της ΕΚΕ του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις