Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Και όλα αυτά για την παχυσαρκία των παιδιών μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και όλα αυτά για την παχυσαρκία των παιδιών μας

Ήταν η εποχή που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες λιποθυμίες παιδιών από την πείνα και ένας τρομακτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων άρχισε να συνωστίζεται στα συσσίτια της Εκκλησίας και των δομών αλληλεγγύης. Ήταν η εποχή που ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας με δυσκολία κατάφερνε να καλύψει τις καθημερινές διατροφικές του ανάγκες και η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε αυτή την όχι και τόσο πρόσφορη χρονική συγκυρία το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενέκρινε προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η μερίδα του λέοντος από τα συγκεκριμένα προγράμματα κατευθύνθηκε προς το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με 1 έργο 2.964.518,70 ευρώ, για την διεξαγωγή Πανελλαδικής Έρευνας και την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Το πρόγραμμα ανέλαβε να υλοποιήσει επιστημονική ομάδα με υπεύθυνο τον παιδίατρο Στέφανο Μιχαλάκο Παιδίατρο και διευθυντή του Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Ο Στέφανος Μιχαλάκος που πριν από περίπου ένα χρόνο εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, είχε διατελέσει και γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης το 2009 με τις πολιτικές ευλογίες του Ανδρέα Λοβέρδου. Στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNICEF, ενώ την περίοδο 2002-2004 διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Στεφανή.

Από το ποσό των 2.964.518,70 ευρώ που ανέλαβε να υλοποιήσει το Νοσοκομείο Παίδων 1.944.513,14 δόθηκαν για αμοιβές ομάδων εργασίας, ομάδων επιστημονικής, οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης, επιστημονικών ομάδων με μέλη ΔΕΠ και συμβασιούχων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, 415.000 ευρώ για δαπάνες μετακίνησης, διανυκτέρευσης και αποζημιώσεις για εκτός έδρας, 290.000 ευρώ για δημοσιότητα και προβολή.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου για το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Παιδική Παχυσαρκία» που δημοσιεύθηκε στις 15.10.2012 έγινε γνωστό πως έγιναν μετρήσεις σε 278 σχολεία με 40000 μαθητές. Η φάση αυτή υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2011-2012 και το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους 2012-2013. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος εργάστηκαν «πέντε εξειδικευμένα επιστημονικά κλιμάκια που το καθένα απαρτίζονταν από πέντε ειδικούς επιστήμονες - παιδιάτρους, γυμναστές, διαιτολόγους, διοικητικούς , επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές και ειδικούς στην ιατρική πληροφορική». Συνολικά 25 άτομα ήταν αυτά που «έτρεξαν» το πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας και σήκωσαν το βάρος της πανελλαδικής έρευνας ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των επιστημονικών συνεργατών που αμείφθηκαν από το κονδύλι του υπουργείου.

Παραμονές Χριστουγέννων αποκαλύφθηκε ότι ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρης Τομπούλογλου, ζήτησε 25.000 ευρώ για να μην κηρύξει έκπτωτη μια διαφημιστική εταιρεία που είχε αναλάβει μια από τις δεκάδες δράσεις του προγράμματος. Η αποκάλυψη της δράσης του «γαλάζιου μιζαδόρου» ήταν μονάχα η κορυφή του παγόβουνου σε ένα πρόγραμμα αναντίστοιχο της κοινωνικής πραγματικότητας και της χρονικής συγκυρίας. Ένα πρόγραμμα που έχει καταγγελθεί δημοσίως από έγκριτους ενδοκρινολόγους καθώς την ώρα που ένα μεγάλο μέρος παιδιών και εφήβων είναι καταδικασμένο στην έλλειψη επαρκούς και υγιεινής τροφής, η πολιτεία να σπαταλά εκατομμύρια για την καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, κάτι που αποτελεί όχι μόνο ειρωνεία, αλλά πρόκληση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL