Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
"Τσεκουρεμένη" προεδρία σε τιμή... ευκαιρίας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τσεκουρεμένη" προεδρία σε τιμή... ευκαιρίας!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

Επισημαίνοντας πως είναι "λίγα τα λεφτά" ξεκίνησε χθες τη συνέντευξη Τύπου για τα οργανωτικά της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Η προεδρία, που θα ξεκινήσει επίσημα στις 14 Ιανουαρίου με συναυλία από την Καμεράτα στις Βρυξέλλες, ενώ την επομένη θα ακολουθήσει και η τυπική έναρξή της στο Μέγαρο Μουσικής, θα κοστίσει "μόλις" 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό βέβαια είναι μάλλον υψηλό με δεδομένο ότι η προεδρία τελειώνει επί της ουσίας πριν από το Πάσχα, καθώς η φετινή είναι προεκλογική χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα "υπολειτουργούν".

Στο ποσό των 50 εκατομμυρίων περιλαμβάνονται όλες οι δραστηριότητες εντός και εκτός συνόρων: τα έξοδα όλων των υπουργείων, οι δαπάνες των δεκάδων συναντήσεων, συνεδριών και ομάδων εργασίας στην Ελλάδα, οι δαπάνες απόσπασης υπαλλήλων, η "διαπίστευση" που το υπουργείο θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική για λόγους ασφαλείας, η συντήρηση και επισκευή κτηρίων και κυρίως του Ζαππείου όπου θα πραγματοποιηθεί το 98% των δράσεων "για λόγους οικονομίας", σύμφωνα με τον υφυπουργό χρήζει άμεσης αναβάθμισης, κυρίως τεχνολογικής, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονη διερμηνεία κ.λπ., και όλες οι πολιτιστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός Ελλάδος.

Με τον υφυπουργό να ελπίζει πως μέρος του ποσού "θα επιστρέψει" στο υπουργείο Οικονομικών και να τονίζει πως το γραφείο της προεδρίας θα απασχολεί μόλις 19 ανθρώπους εκ των οποίων οι 9 θα προσληφθούν με εξάμηνες συμβάσεις έργου μέσω ΑΣΕΠ και θα αμείβονται με 900 ευρώ, στόχος της προεδρίας είναι να παραμείνει "λιτή" και "αξιοπρεπής".

Αναγνώρισε ωστόσο πως στο θέμα της "διαφάνειας" το ΥΠΕΞ έχει μείνει λίγο πίσω και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες 3-4 εβδομάδες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο λεπτομερώς τα οικονομικά της προεδρίας. Τότε θα ενημερωθούμε και για τις χορηγίες, όπως αυτή των 65 αυτοκινήτων που θα χρησιμοποιηθούν για την κίνηση των αποστολών και των αντιπροσωπειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL