Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Θράκη και "χιαστί" βαραίνουν την ατζέντα Βενιζέλου - Νταβούτογλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θράκη και "χιαστί" βαραίνουν την ατζέντα Βενιζέλου - Νταβούτογλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, ακόμα και εθιμοτυπική, όπως χαρακτηρίζεται η αυριανή, πάντα έχει ενδιαφέρον. Ωστόσο, η αυριανή συνάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου και Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα θα γίνει υπό το βάρος του κλίματος έντασης στις συνομιλίες για το Κυπριακό αλλά και με πρόσφατες τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Θράκη που ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, κύρια εκκρεμότητα δεν είναι το Κυπριακό -παρά τα δημοσιεύματα-, για το οποίο επικαλούνται πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ πως θα μπει θέμα για «χιαστί διαδικασία» συνομιλιών. Παρά το γεγονός πως οι επισκέψεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στην Αθήνα και του Ελληνοκύπριου στην Άγκυρα δεν έχουν ακυρωθεί, δεν έχει οριστικοποιηθεί το πότε θα γίνει δεκτός ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Άλλωστε, πριν από την έναρξη των συνομιλιών -με την ελληνοκυπριακή πλευρά να παραμένει αμετακίνητη- πρέπει να διασφαλιστούν οι βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που "δεν επιτρέπουν την αμφισβήτηση ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη υπηκοότητα". Ο Κύπριος πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε χθες ότι "οδηγούμαστε σε αδιέξοδο λόγω τουρκικής αδιαλλαξίας".

Εκκρεμεί, ωστόσο, από την επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στην Άγκυρα το καλοκαίρι, η προετοιμασία για την σύγκληση του τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με την τουρκική πλευρά να επιθυμεί αυτό να πραγματοποιηθεί το διάστημα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., πράγμα μάλλον δύσκολο σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ. Ακόμη, θα συζητηθεί και η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ε.Ε. από την Τουρκία, με αντάλλαγμα την έναρξη της διαδικασίας άρσης της υποχρέωσης θεώρησης διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες.

ΣΥΡΙΖΑ: Aναποτελεσματική η εξωτερική πολιτική της χώρας

"Αναμενόμενες" χαρακτηρίζει το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν "λόγω της έλλειψης στρατηγικής συνοχής και αποτελεσματικότητας στην εξωτερική πολιτική της χώρας".

"Η απαράδεκτη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πριν λίγες μέρες στην τουρκική εφημερίδα Sabah, όπου αναφέρθηκε στον Ελληνοκύπριο πρόεδρο, καταργεί στην πράξη το διεθνές πλαίσιο που εμπεριέχεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό και μετατρέπει ένα ιστορικό έγκλημα σε βάρος των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε 'διμερή' και 'τετραμερή' διαφορά" αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει πως "η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει τον σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και το Διεθνές Δίκαιο, το μοναδικό πεδίο διασφάλισης των εθνικών και κυριαρχικών συμφερόντων της χώρας, και προσαρμόζεται στη νέο-οθωμανική πολιτική της τουρκικής κυρίαρχης τάξης".

Για την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα σχολιάζει πως "πρέπει να διέπεται από νηφαλιότητα και ιστορικό ρεαλισμό, αλλιώς η συνέχιση απαραδέκτων δηλώσεων και στρατηγικών από τη γείτονα χώρα θα καλλιεργεί επικίνδυνες λογικές και τη στρατηγική της έντασης, γεγονός που θα συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά στη γειτονιά μας".

Η αυριανή συνάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου και Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα θα γίνει υπό το βάρος του κλίματος έντασης στις συνομιλίες για το Κυπριακό αλλά και με πρόσφατες τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Θράκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL