Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Δίκη για τη δολοφονία της Ελ. Τοπαλούδη: / Δίκη για τη δολοφονία της Ελ. Τοπαλούδη: Πρωτοφανής παρέμβαση Σκέρτσου κατά της εισαγγελέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη για τη δολοφονία της Ελ. Τοπαλούδη: / Δίκη για τη δολοφονία της Ελ. Τοπαλούδη: Πρωτοφανής παρέμβαση Σκέρτσου κατά της εισαγγελέως

Ποικίλες αντιδράσεις -εκ των οποίων μία τουλάχιστον, αυτή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, εντελώς αψυχολόγητη- προκάλεσε η προχθεσινή αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη για τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο. Από τη μία, συναισθήματα ανακούφισης και συγχαρητήρια από πολύ κόσμο που παρακολούθησε με αγωνία τη δίκη αυτή και συνολικά την ιστορία από την αρχή της και είδαν στην αγόρευση αυτή μια λύτρωση και μια ξεκάθαρη καταδίκη των βιαστών και των δολοφόνων χωρίς τα αξιοθρήνητα «ναι μεν αλλά» στα οποία ενίοτε καταλήγουν δικαστικές αποφάσεις. Από την άλλη, προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν στον νομικό κόσμο -ακόμα και σε δικηγόρους που έχουν διακριθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών- για το νομικό περιεχόμενο της αγόρευσης, που έφτασαν μέχρι ένα μάλλον κακοστημένο σόου που στήθηκε στη δίκη από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας, εκλεγμένο με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη, Γιώργο Κλεφτοδήμο, αλλά και το αίτημα του προέδρου του ΔΣΑ να κινηθεί πειθαρχική δίωξη κατά της εισαγγελέως.

Επίθεση "ως απλός πολίτης"

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η παρέμβαση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο επιτέθηκε με πρωτοφανείς για τον ρόλο του χαρακτηρισμούς στην εισαγγελική αγόρευση, κάνοντας λόγο για «λαϊκή απογευματινή», «δικαστικό λαϊκισμό» και «χάιδεμα της κοινής γνώμης». Ο κ. Σκέρτσος έσπευσε, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επέμβασή του, σε δεύτερη ανάρτηση, να ισχυριστεί ότι δεν σχολίασε την αγόρευση ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό αλλά ως «απλός πολίτης». Η δεύτερη αυτή ανάρτηση προκάλεσε το ειρωνικό σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτση, ο οποίος σε δική του ανάρτηση αναφέρει: «Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του. Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς ‘η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα’, όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης».

Τη δίωξη της εισαγγελέως ζητάει ο ΔΣΑ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός ζήτησε την πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως, επειδή με την αγόρευσή της «προσβάλλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και τον ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης (...) καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της». Κατά τη χθεσινή διαδικασία, και μετά το πέρας των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, στην αίθουσα εμφανίστηκε ο δικηγόρος και εκλεγμένος σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη Γιώργος Κλεφτοδήμος κραδαίνοντας τη δήλωση του κ. Βερβεσού και ζητώντας τον λόγο για να εκφράσει τις διαμαρτυρίες του δικηγορικού κόσμου. Η έδρα ζήτησε την απομάκρυνσή του και διέκοψε τη δίκη, ενώ, κατά την επανάληψή της, η εισαγγελέας, που είχε δηλώσει πρόθεση αποχής, ανέφερε ότι έλαβε εντολή να παραμείνει από τον προϊστάμενό της.

Αντεπίθεση της υπεράσπισης των δραστών

Εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προκάλεσαν και οι αγορεύσεις της υπεράσπισης, που δεν απέφυγαν τη συνήθη καταφυγή στον «δεύτερο βιασμό» του θύματος, χρησιμοποιώντας απερίγραπτα επιχειρήματα όπως ότι «δεν υπάρχει βιασμός με στηθόδεσμο» και ότι «όταν έχεις πάρει ναρκωτικά και είσαι γυμνός, βγαίνουν όλα τα συμπλέγματα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η έδρα και οι ένορκοι καλούνται να βγάλουν μια απόφαση για μια υπόθεση που, παρά τη σκόνη που σηκώθηκε, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την ενοχή των δύο κατηγορούμενων, χωρίς κανένα ελαφρυντικό και καμία μεταμέλεια.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL