Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Η Κυψέλη, το κίνημα και ο κόσμος στα μπαλκόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κυψέλη, το κίνημα και ο κόσμος στα μπαλκόνια

Πετυχημένη πορεία, έχουν να λένε από παλιά, είναι αυτή που ο άλλος ανοίγει τα παντζούρια και βγαίνει να τη χειροκροτήσει. Αν συμβεί το αντίθετο, αν ακούσεις θόρυβο από παράθυρα που κλείνουν βιαστικά κι απότομα, τότε κάτι έχει πάει λάθος. Αν δεις τον κόσμο που περιμένει στη στάση του λεωφορείου να κάνει πως δεν βλέπει το πλήθος που περνά από μπροστά του ή να το υποδέχεται με στραβωμένο βλέμμα γιατί τον καθυστερεί, τότε μάλλον η σημασία τού αγώνα που δίνεται δεν έχει επικοινωνηθεί αποτελεσματικά.

Από αυτή την άποψη η πορεία του Σαββάτου στην Κυψέλη τα πήγε εξαιρετικά. Πάνω από 2.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της Παρασκευής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, ενώ, καθώς η πορεία περνούσε μέσα από τα στενά και τις γειτονιές της Κυψέλης, ο κόσμος άνοιγε τα παντζούρια κι έβγαινε στο μπαλκόνι να χειροκροτήσει. Πρώτα οι μετανάστες και οι ηλικιωμένοι.

Από την επόμενη μέρα όμως, αρκετοί ήταν εκείνοι, από όμορους πολιτικούς χώρους, που μιλούσαν πολύ αρνητικά για τη διαδήλωση και ισοπεδωτικά για τους συντρόφους τους, λέγοντας ότι δεν μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές με τους πιστούς που θέλουν να γίνονται εν μέσω πανδημίας εκκλησιαστικές λειτουργίες. Οι πιο ψύχραιμες φωνές αναγνώριζαν την επιτυχία της διαδήλωσης, έθεταν όμως ως βασικό ζήτημα τον αποκλεισμό από το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης ανθρώπων που θέλουν στοιχειωδώς να αυτοπροστατευτούν και να προστατεύσουν όσους ανθρώπους έρχονται σε επαφή. Ζητούσαν από τον κόσμο που κατέβηκε να δει τη μεγάλη εικόνα.

Με δεδομένο ότι η μεγάλη εικόνα δεν αφορά μόνο την υγεία, αλλά συνολικά το μέλλον που επιφυλάσσεται για τις κοινωνικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι η ισοπέδωση. Το τελευταίο που χρειάζεται για τον αγώνα είναι να πουν ανόητο τον κόσμο που μένει ενεργός και αντιστέκεται. Εκείνο που πραγματικά χρειάζεται είναι μια γόνιμη κριτική, που θα συνεισφέρει μέσα από το περιεχόμενο, αλλά και τον τρόπο που εκφράζεται, να πάνε τα πράγματα ένα βήμα εμπρός. Θα είναι μια απόδειξη ότι το κίνημα μπορεί να συνεννοηθεί, έστω πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, και να πείσει περισσότερο κόσμο όχι μόνο ν’ ανοίξει το παράθυρο και να βγει στο μπαλκόνι, αλλά ν’ ανοίξει την πόρτα και να κατέβει στον δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL