Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ / Δεν γνωρίζει η "δεξιά του Κυρίου" τι ποιεί η αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ / Δεν γνωρίζει η "δεξιά του Κυρίου" τι ποιεί η αριστερά

Να παραβιάσουν τους περιορισμούς της καραντίνας προσερχόμενοι στις εκκλησίες για ατομική προσευχή προέτρεψε ουσιαστικά τους πιστούς το μεσημέρι ο Στέλιος Πέτσας, τινάζοντας στον αέρα τις προσπάθειες ανάσχεσης του κορωνοϊού. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε εμμέσως τους πιστούς να προσέλθουν στις εκκλησίες ενώ έχουν δηλώσει άλλο λόγο εξόδου από το σπίτι.

Τον Στ. Πέτσα «άδειασε» ηχηρά, όμως, το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι «η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης» και ότι δεν πρέπει να διακυβευθεί η μέχρι τώρα προσπάθεια.

«Παρεμπιπτόντως μπορεί κάποιος, όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του, για λόγους που δικαιολογούν αυτήν την έξοδο, να περάσει για ατομική λατρεία και από την εκκλησία της ενορίας του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στ. Πέτσας. Αφορμή για τη δήλωσή του ήταν εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς τους μητροπολίτες για άνοιγμα των εκκλησιών για δύο ώρες μετά τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και για τέσσερις ώρες τη Μεγάλη Παρασκευή. «Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες βλάπτουν τη δημόσια υγεία» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Άδειασμα από Χαρδαλιά μέσω Ιεροθέου...

Κατά την ημερήσια ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης, άρα οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό». Επίσης, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να διακυβευθεί η εθνική προσπάθεια», σημειώνοντας ότι «το κερί μας στην εκκλησία θα το ανάψουμε όταν τελειώσει αυτή η πρωτοφανής κρίση για όλους».

Ο Ν. Χαρδαλιάς δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Στ. Πέτσα, ούτε στον ίδιο ονομαστικά. Σχολίασε όμως εκτενώς και θερμώς τις μετριοπαθείς δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου. Ο Ν. Χαρδαλιάς επισήμανε ιδιαίτερα την παρατήρηση του Ιερόθεου ότι «η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία».

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Για... διοικητικούς λόγους

Νωρίτερα, η ΔΙΣ είχε καθοδηγήσει τους μητροπολίτες να αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες των εκκλησιών μεταξύ 11 π.μ. και 1 μ.μ. μετά τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και μεταξύ 1 μ.μ. και 5 μ.μ. τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος έσπευσε να υποστηρίξει ότι η εγκύκλιος «απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση». Ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα των εκκλησιών συνδέεται με την πρόβλεψη της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για... «συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας»!

Δεδομένου ότι ο Στ. Πέτσας ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης το βάρος της παραβίασης της καραντίνας, οι μητροπολίτες κράτησαν διακριτική στάση και δήλωσαν τη συμφωνία τους με τους περιορισμούς στις κωδωνοκρουσίες και στη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος πίεσε για περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Εκκλησία.

“Παιχνίδι” Βελόπουλου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τη Ν.Δ. για... «απέχθεια προς την Ορθοδοξία» επειδή απαγόρευσε τα μεγάφωνα στις εκκλησίες την ώρα που τα τζαμιά της Κομοτηνής τα χρησιμοποιούν.

Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας

Νωρίτερα, παρότι επέμεινε στις εκκλήσεις προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των περιορισμών της καραντίνας, ο Στ. Πέτσας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Εκκλησία χαλάρωση των περιορισμών μετακίνησης για τους πιστούς. «Για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, ιδίως τις ημέρες κορύφωσης, που είναι από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά. Όσον αφορά το ωράριο, εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Αλ. Χαρίτσης: Μικροκομματική αντίληψη και διγλωσσία από την κυβέρνηση

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα διέπραξε ένα σοβαρότατο ατόπημα. Στην ουσία προέτρεψε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα για δήθεν άλλη έξοδό τους προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα και να πάνε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες, ενώ λίγο αργότερα θυμήθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, που επισήμανε ότι «το σφάλμα αυτό αποκαλύπτει τη μικροκομματική αντίληψη και τη διγλωσσία της κυβέρνησης» και προειδοποίησε ότι «η τήρηση των κανόνων είναι επιβεβλημένη για όλους και όλες δίχως εξαιρέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσπάθεια που έχει καταβάλει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θα πάει χαμένη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL