Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Σε μαζική αναστολή συμβάσεων εργασίας προχωρεί η Aegean
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε μαζική αναστολή συμβάσεων εργασίας προχωρεί η Aegean

Σε αναστολή συμβάσεων εργασίας στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της, κατά τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, προχωρά η αεροπορική εταιρεία Aegean. Φόβους για επέκταση της αναστολής συμβάσεων ή της εκ περιτροπής εργασίας και σε άλλους εργαζόμενους στον αεροπορικό κλάδο εκφράζουν συνδικαλιστές.

Την αναστολή των συμβάσεων επιβεβαίωσε στην "Αυγή" εκπρόσωπος της εταιρείας μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το σαββατοκύριακο και σχετίζονταν με τις καταγγελίες εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η Aegean, εξάλλου, έχει αναστείλει ήδη όλα τα δρομολόγια του εξωτερικού από τις 26.3 μέχρι τις 30.4, ενώ λειτουργεί με μικρότερη συχνότητα δρομολογίων τις πτήσεις εσωτερικού και διατηρεί τη γραμμή Αθήνα - Βρυξέλλες.

Με δικαιολογία την παύση δρομολογίων

Σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας Μαρίνα Σπυριδάκη, με την οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά η "Αυγή", «ακριβώς επειδή οι αερομεταφορές είναι ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο και αμεσότερα στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, η Aegean θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης που της παρέχει το κράτος μέσω της ΠΝΠ και θα κάνει ό,τι απαιτείται για να λάβουν οι εργαζόμενοι το επίδομα των 800. Στη διαδικασία αναστολής των συμβάσεων προχωρά η εταιρεία επειδή η ΠΝΠ το προβλέπει, όχι επειδή ήθελε ή θέλει να το κάνει για να αλλάξει το στάτους των εργαζόμενων και να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι κάτι που εμφατικά λέμε, γι' αυτό η εταιρεία αποφάσισε να δώσει παροχή στο προσωπικό για να μην υπάρξει η παραμικρή απώλεια μισθού. Θα δοθεί μια κάρτα για εξαργύρωση σε βασικά αγαθά ώστε να μην υπάρχει καμία απώλεια μισθού».

Σε ερώτησή μας αν η εταιρεία σκέφτεται να αξιοποιήσει και την άλλη δυνατότητα που δίνει η ΠΝΠ στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας για ένα εξάμηνο (μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου), η Μ. Σπυριδάκη μας απάντησε πως «η εκ περιτροπής εργασία δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή βλέπει η εταιρεία».

Ανοιχτός ο αριθμός των συμβάσεων

Επίσης, σε ερώτηση πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή κι αν ο αριθμός των 3.000 εργαζομένων της εταιρείας, που διακινήθηκε ως πληροφορία, ευσταθεί, η εκπρόσωπος μας δήλωσε ότι «διάφορα νούμερα δεν είναι ακριβή. Επειδή είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η διαδικασία υπαγωγής στην ΠΝΠ, θα έλεγα πως μια ασφαλής διατύπωση θα ήταν 'αναλογικά του πτητικού της έργου'. Υπολογίζουμε ακόμη ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός των ανθρώπων που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να πετάμε σε όλη την Ελλάδα, στις πτήσεις του εσωτερικού και στις Βρυξέλλες στο εξωτερικό».

Χαμένος ο Απρίλιος, και βλέπουμε...

Αναφορικά με το ποιο είναι σήμερα το πτητικό έργο της εταιρείας για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των εργαζομένων που θα τεθεί σε αναστολή, η Μ. Σπυριδάκη απάντησε πως «αυτή τη στιγμή η εταιρεία πετάει κάτω από το 10% του πτητικού της έργου. Έχει μπει πρακτικά σε αναστολή η εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι αναλογικά θα μπει σε αναστολή ένα ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού της σίγουρα μέχρι τον Απρίλιο. Και είναι για έναν μήνα γιατί σχετίζεται με το πτητικό μας έργο» κατέληξε.

Κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Να σημειώσουμε ότι για το 2019, σύμφωνα με την ανακοίνωση (17 Μαρτίου) των οικονομικών αποτελεσμάτων της Aegean, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση 10% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 1.308,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 78,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16%. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοκονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 516,9 εκατ. ευρώ.

Ντόμινο για τις αερομεταφορές

Τον φόβο ότι το παράδειγμα της Aegean θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς του κλάδου των αερομεταφορών εκφράζει μιλώντας στην "Αυγή" ο Χρήστος Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΟΠΑΜ), η οποία εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης (handling) και των ξένων αεροπορικών εταιρειών (KLM, Alitalia, British Airways κ.λπ.) στην Ελλάδα.

«Όπως ξέρετε», μας περιγράφει, «οι εταιρείες handling Swissport και Skyserv προχώρησαν ήδη σε παύση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ και η τρίτη εταιρεία handling, η Goldair, έχει ανακοινώσει εκ περιτροπής εργασία από τις 17 Μαρτίου και δεν ξέρω αν θα προχωρήσουν σε αναστολή ή κάτι άλλο. Αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που μένουν τελείως ξεκρέμαστοι και δεν μπαίνουν καν στην πλατφόρμα της ΠΝΠ γιατί είναι ορισμένου χρόνου. Οι μισοί μπορεί να μην έχουν τα ένσημα για το ταμείο ανεργίας, ενώ και οι άλλοι μισοί που τα έχουν, μέχρι να κλείσουν ραντεβού να καταθέσουν, όταν έχουμε 200.000 απολύσεις μέσα στον Μάρτιο, θα έρθει Αύγουστος για να γίνουν τα χαρτιά. Δηλαδή μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που δεν θα έχουν να φάνε, όχι θα μειωθεί το εισόδημά τους».

Πιθανές μειώσεις μισθών για τρεις μήνες

Σε ερώτηση για τη στάση αυτή τη στιγμή των αεροπορικών εταιρειών προς τους εργαζόμενους, μας απάντησε ότι «από την πλειονότητα των αεροπορικών εταιρειών του εξωτερικού έχει τεθεί προς τους εργαζόμενους μια τρίμηνη συμφωνία με κάποιες μειώσεις μισθών και αυτή τη στιγμή είναι σε συζητήσεις με τα επιχειρησιακά σωματεία και με την Ομοσπονδία, που την εκφράζω εγώ. Αυτό που συζητιέται είναι μειώσεις μισθών για ένα τρίμηνο, ανεξάρτητα από την ΠΝΠ».

Ανησυχία για τους 650 εργαζόμενους του "Ελ. Βενιζέλος"

Αυτό που ανησυχεί ακόμη την Ομοσπονδία, όπως επισημαίνει, είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους 650 εργαζόμενους του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών και αν «θα σκάσει και εκεί καμιά βόμβα! Ήδη το 'Ελ. Βενιζέλος' έχει σταματήσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τον Μάρτιο και πάλι δεν μιλάει κανένας και ενώ στο μετοχολόγιο του διεθνούς αερολιμένα συμμετέχει με 55% το ίδιο το κράτος. Θα πάει δηλαδή το 'Ελ. Βενιζέλος' σε αναστολή συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία με 200 εκατ. κέρδη το 2018; Όπως πήγε και η Aegean με 100 εκατ. κέρδη;

Ανησυχούμε επίσης τι θα συμβεί και στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, με εκατοντάδες άτομα προσωπικό στην Αθήνα και στα αεροδρόμια. Θα πάει κι αυτή σε αναστολή συμβάσεων με 130 εκατ. κέρδη; Δηλαδή εδώ θα τρελαθούμε!» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL