Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΑΡΧΗ / Σύλληψη μητροπολίτη επειδή αψήφησε την απαγόρευση λειτουργιών με πιστούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΑΡΧΗ / Σύλληψη μητροπολίτη επειδή αψήφησε την απαγόρευση λειτουργιών με πιστούς

Συνελήφθη ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, καθώς αψήφησε την απαγόρευση και τέλεσε την Παρασκευή την ακολουθία των Χαιρετισμών παρουσία πιστών. Ο Σεραφείμ δέχτηκε έντονη κριτική από τον δήμαρχο του νησιού Στράτο Χαρχαλάκη, ενώ επικριτικοί ήταν κι άλλοι μητροπολίτες, σπεύδοντας όμως να δικαιολογήσουν τον μητροπολίτη.

Ο Σεραφείμ απάντησε με αστείους ισχυρισμούς, αν και αναγκάστηκε να αναστείλει τις λειτουργίες στα Κύθηρα. Παράλληλα ο μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνουν εκκλησίες λόγω επιδημίας, καθώς το ίδιο είχε διατάξει ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1828 λόγω επιδημίας πανώλης.

Ο μητροπολίτης αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από συστάσεις, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον του. Πάντως ισχυρίστηκε ότι τέλεσε την ακολουθία των Χαιρετισμών διότι... δεν είχε φτάσει ακόμα η εγκύκλιος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την αναστολή των λειτουργιών.

Μάλιστα στην εγκύκλιό του, με την οποία ανακοίνωσε εκ των υστέρων αναστολή των λειτουργιών στα Κύθηρα, έκανε λόγο για «αδικαιολόγητο, άδικο και τεχνητό θόρυβο», ενώ υποστήριξε ότι από πολύ νωρίς έλαβε μέτρα για αποφυγή συνωστισμού κι ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνο η Εκκλησία υπεύθυνη για κάποιο κρούσμα!

Κριτική από τον δήμαρχο

Ο Στρ. Χαρχαλάκης κατηγόρησε τον Σεραφείμ ότι «παραβαίνει πλήρως τις εντολές της κυβέρνησης» και ενημέρωσε ότι λειτουργίες με πιστούς έγιναν και σε άλλη εκκλησία του νησιού κι όχι μόνο στον ναό όπου λειτούργησε ο ίδιος ο μητροπολίτης. Παρατήρησε δε ότι υπήρξαν κωδωνοκρουσίες πριν από τις λειτουργίες και, παρότι η προσέλευση των πιστών ήταν μικρή, δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί ο συνωστισμός λόγω του μικρού μεγέθους των εκκλησιών.

Δικαιολογίες από μητροπολίτες

Ο μητροπολίτης Κισσάμου Αμφιλόχιος σημείωσε ότι «οφείλουμε όλοι να εφαρμόζουμε τον νόμο», έσπευσε όμως να δικαιολογήσει τον Σεραφείμ: μίλησε για «αποδιοπομπαίους τράγους» και επικαλέστηκε κι αυτός... τη μη τήρηση των κανόνων της καραντίνας από πολλούς συμπολίτες μας.

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος χαρακτήρισε τον Σεραφείμ «νομοταγή όσο κανένας μας» και υποστήριξε συγκαταβατικά ότι... χρειάζεται λίγος χρόνος για να «καλλιεργηθεί» η συνείδηση όλων των μελών της Εκκλησίας.

Επί Καποδίστρια

Παράλληλα, το παράδειγμα του Ι. Καποδίστρια επικαλέστηκε ο μητροπολίτης Θεόκτιστος για να πείσει τους πιστούς ότι η αναστολή των λειτουργιών είναι ένα απαραίτητο μέτρο σε καιρούς πανδημίας, ενώ τους συνέστησε να μετατρέψουν το σπίτι τους σε «κατ’ οίκον εκκλησία».

Μάλιστα, στην εγκύκλιό του προς τους πιστούς συμπεριέλαβε το νομοθέτημα του 1828 επί διακυβέρνησης Ι. Καποδίστρια, που προβλέπει ότι σε περίπτωση υποψίας για λοιμό οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεούνται να παραμείνουν στο σπίτι, ενώ «εμποδίζεται πάσα θρησκευτική τελετή», όπως και οι κωδωνοκρουσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL