Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Παράταση στις άδειες οδήγησης και στα δελτία ΚΤΕΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράταση στις άδειες οδήγησης και στα δελτία ΚΤΕΟ

Παρατείνεται μέχρι την 30ή Απριλίου η ισχύς των αδειών οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Μεταφορών στο πλαίσιο λήψης νέων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι όποιο δελτίο λήγει μπορεί να μην ανανεωθεί μέχρι τότε. Δεν θα θεωρηθεί εκπρόθεσμο και δεν θα επιβληθεί πρόστιμο. Εξαιρούνται αναγκαστικά μόνο φορτηγά και λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές και άρα ελέγχονται και από άλλα κράτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στα ΚΤΕΟ, το υπ. Μεταφορών καλεί τους πολίτες να μην βγουν από το σπίτι τους ειδικά για να πάνε στα ΚΤΕΟ και να μην συνωστιστούν με άλλους οδηγούς εκεί. Έχουν δοθεί και συγκεκριμένες οδηγίες σε ιδιωτικά και δημόσια ΚΤΕΟ για την αποφυγή συνωστισμού. Επιπλέον δεν θα γίνουν και οι εξετάσεις υποψηφίων ελεγκτών ιδιωτικών ΚΤΕΟ που ήταν προγραμματισμένες για την 30ή Μαρτίου.

Αναστέλλονται οι εξετάσεις οδήγησης

Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ακόμη ότι αναστέλλονται μέχρι την 30ή Απριλίου όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδεια οδήγησης, σταματούν να γίνονται θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα και παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία η ισχύς όλων των αδειών οδήγησης. Και από αυτό το μέτρο εξαιρούνται αναγκαστικά μόνον οδηγοί που κάνουν διεθνείς μεταφορές και πρέπει να αναθεωρήσουν τις άδειές τους.

Επίσης η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μειώνει το προσωπικό της στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διάδοσης του ιού. Ωστόσο οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο πύργος ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, θα λειτουργούν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μη κρίσιμες θα λειτουργούν με το 50% του προσωπικού.

Τέλος, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λειτουργεί πλέον με το 50% του προσωπικού, ποσοστό που αν χρειαστεί θα μειωθεί κι άλλο, και δεν είναι πλέον ανοιχτό στο κοινό.

Αλλαγές σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και προαστιακό

Στο μεταξύ, σε νέες εκτεταμένες τροποποιήσεις και αναστολή δρομολογίων τρένων προχωρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ειδικότερα, μετά την αναστολή των πρώτων πρωινών δρομολογίων στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, από χθες κυκλοφορούν μόνο, με ενδιάμεσες σταθμεύσεις, οι αμαξοστοιχίες: Από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη: 50 - 56 - 58 - 600.

Επίσης οι διαθέσιμες θέσεις προς κράτηση μειώνονται κατά 50%, με μία κενή θέση / μία κατειλημμένη, εναλλάξ, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού. Ακόμη απελευθερώνεται το άνοιγμα παραθύρων για επιπλέον εισροή φρέσκου αέρα εντός των οχημάτων, ενώ αφαιρούνται τα τραπεζοκαθίσματα από τα κυλικεία και προσφέρονται μόνο τυποποιημένα προϊόντα.

Τροποποιήσεις επέρχονται και στον προαστιακό στις τοπικές γραμμές Κορωπί - Άνω Λιόσια, Πειραιάς - Κιάτο και Κιάτο - Πάτρα - Κιάτο (λεωφορεία).

Μέτρα και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της πανδημίας η διαχειρίστρια εταιρεία Fraport των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανακοίνωσε πως τα συνεργεία καθαρισμού έχουν εντατικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας / προληπτικής απολύμανσης στα αεροδρόμια. Μεταξύ άλλων:

1. Αφίξεις: Ύστερα από κάθε άφιξη, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι (δηλαδή σε πόμολα, πόρτες, ιμάντες, κουπαστές, μπουτόν ασανσέρ, καθίσματα, τραπεζάκια, βρύσες, νιπτήρες, συσκευές κ.λπ.).

2. Αναχωρήσεις: Μετά από κάθε αναχώρηση, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι.

3. Check-in: Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας check-in μίας πτήσης, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι.

4. Gate counter: Με την ολοκλήρωση της επιβίβασης μίας πτήσης, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι.

5. Στους χώρους διαβατηριακού και τελωνιακού ελέγχου που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση επιβατών, μετά και την κάθε χρήση τους, πραγματοποιείται διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

6. Σε ό,τι αφορά στα σημεία ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών (Security screening points): Μετά από κάθε αναχώρηση των επιβατών της πτήσης ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό ανά τρεις ώρες, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι (δοχεία εναπόθεσης αντικειμένων και ταινίες).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL