Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΣΗ / "Ψωνίζουμε για τον ηλικιωμένο γείτονά μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΣΗ / "Ψωνίζουμε για τον ηλικιωμένο γείτονά μας"

"Ζούμε όλοι στην Κυψέλη. Ας επικοινωνήσει κάποιος αν χρειάζεται φαγητό, φάρμακα ή οτιδήποτε". Με αυτό το μήνυμα διαδικτυακή πρωτοβουλία κατοίκων της πολυπληθούς συνοικίας καλεί τους γείτονες να μην ξεχάσουν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας και να μην απολέσουν την ανθρωπιά τους στην προσπάθεια της αυτοπροστασίας.

Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας έχει πολλά πρόσωπα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως τα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να προστατευτούν από τις συχνές μετακινήσεις και την επαφή με κόσμο. Επιπλέον δεν έχουν την ίδια αντοχή με τους νεότερους ώστε να στηθούν στις σημερινές ουρές δεκάδων ατόμων για να αγοράσουν τα απαραίτητα.

Βοήθεια στους ηλικιωμένους

Η ανταπόκριση ήδη είναι πολύ μεγάλη και δεν περιορίζεται στα ιντερνετικά γκρουπ. Τα χρονολόγια του Facebook γέμισαν από φωτογραφίες με σημειώματα που έχουν κολληθεί στον καθρέφτη του ασανσέρ της πολυκατοικίας. "Αν κάποιος ηλικιωμένος από την πολυκατοικία θέλει πράγματα από το σούπερ μάρκετ, μπορεί να με πάρει τηλέφωνο να πάω εγώ. Μείνετε σπίτι. Δημήτρης».

Όσο περνούν οι μέρες, διαπιστώνεται το εύρος των προβλημάτων που προκύπτει από τον εγκλεισμό στο σπίτι. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος των social media για την αντιμετώπισή τους μέσω της παράκαμψης των αποστάσεων και των μετακινήσεων.

Ψυχολογική υποστήριξη

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στην ομάδα αλληλοβοήθειας για την Κυψέλη, όπου υπάρχει ανάρτηση - έκκληση για επικοινωνία με ψυχολόγο.

«Όσοι έχετε την ιδιότητα του ψυχολόγου / ψυχοθεραπευτή και μπορείτε να διαθέσετε κάποιο χρόνο, μέσω τηλεφώνου η skype, προκειμένου να λάβουν υποστήριξη οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε καραντίνα και νοσούν, ή γνωρίζετε κάποιους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, γράψτε κάτω από την ανάρτηση». Από κάτω δηλώθηκαν διαθεσιμότητες για ιντερνετική υποστήριξη ακόμη και από την Πάτρα.

«Προς εκπαιδευτικούς. Έχω φτιάξει μια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης για όποιον δάσκαλο / καθηγητή θέλει να μαζέψει τους μαθητές του μόνο για τα δημόσια χωρίς χρέωση. Για πληροφορίες στείλτε μου μήνυμα» αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Plaquenil. Δεν το βρίσκουμε πουθενά. Το παίρνει ο σύντροφός μου για διαβρωτικό ομαλό λειχήνα στο στόμα. Αν σταματήσει να το παίρνει, θα γίνει πάλι το στόμα του μια πληγή και δεν θα μπορεί να φάει. Με αυτό το φάρμακο κατάφερε να μειώσει τις κορτιζόνες, που είναι πολύ σημαντικό, μιας και είναι διαβητικός» έγραφε στην έκκληση μέλος του γκρουπ της ομάδας αλληλοβοήθειας.

Η ανταπόκριση ήταν και εδώ πολύ άμεση. “Σας ευχαριστώ θερμά! Βρέθηκαν δύο κουτιά. Είμαστε ΟΚ για την ώρα. Κλείνω τα σχόλια και σε λίγο θα ρίξω την ανάρτηση. Ευχαριστώ και πάλι” ανέφερε λίγη ώρα μετά η ίδια γυναίκα που έκανε την ανάρτηση.

Ζεστό φαγητό

Το έργο τους συνεχίζουν όμως και οι δομές αλληλεγγύης προσαρμόζοντας τις δράσεις τους στην περίσταση. Η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», από χθες και «μέχρι να τελειώσει αυτή η άσχημη κατάσταση», θα έχει τοποθετημένο κάθε μέρα στις 2 το μεσημέρι τραπεζάκι έξω από τον χώρο της στον Κεραμεικό, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 122.

Όπως διευκρινίζει, το έτοιμο ζεστό φαγητό θα βρίσκεται σε κλειστά μπολάκια με καπάκι και όσοι επιθυμούν μπορούν να τα παίρνουν «χωρίς καμία επαφή με εμάς ή άλλους ανθρώπους».

Υπεύθυνα καταλήγει στην ανακοίνωσή της ζητώντας «συγνώμη» γι’ αυτή την ενέργεια, η οποία παραβαίνει τη θεμελιώδη του αρχή να μαγειρεύει και να τρώει ο κόσμος μαζί, αλλά γίνεται «για την προφύλαξη όλων των ανθρώπων». «Η Κοινωνική Κουζίνα ‘Ο Άλλος Άνθρωπος’ ΔΕΝ θα μαγειρεύει σε κανέναν δρόμο και πλατεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL