Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Με όχημα δωρεά και επίσημα οι ιδιώτες στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με όχημα δωρεά και επίσημα οι ιδιώτες στην Υγεία

Τη μετατροπή του νομικού καθεστώτος του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και την ακύρωση της προμήθειας και εγκατάστασης τεσσάρων μηχανημάτων Κύκλοτρον για την παραγωγή ραδιοφαρμάκου για τα PET-CT που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε νοσοκομεία της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Λάρισας προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Πράγματι το Νοσοκομείο Κομοτηνής θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και μας δίνει την ευκαιρία, ξεκινώντας από το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας που θα αλλάξει την εικόνα των νοσοκομείων σύντομα, μετουσιώνοντας στην πράξη το όραμά μας για καλύτερα νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας για όλους τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι η λειτουργία του θα μοιάζει με αυτή του Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, απολαμβάνει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν το ΕΣΥ.

«Η αλλαγή της νομικής μορφής του νοσοκομείου που προβλέπει η σύμβαση εξασφαλίζει απλώς πιο ευέλικτο και καλύτερο τρόπο λειτουργίας και σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται» υποστήριξε ο Β. Κοντοζαμάνης, ενώ αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις δήλωσε ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για το προσωπικό που θα μεταφερθεί ώστε να έχει την ίδια σχέση εργασίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με την αλλαγή της νομικής μορφής του νοσοκομείου «απλώς εισάγονται καινοτομίες των πληροφοριακών συστημάτων και διαχείρισης ξενοδοχειακού εξοπλισμού που οδηγεί στην αναδιάρθρωση των διευθύνσεων της Πληροφορικής και Τεχνικής Υπηρεσίας και βεβαίως γίνεται πιο ευέλικτος ο τρόπος πρόσληψης του προσωπικού χωρίς μεταβολή σε ό,τι αφορά τις κανονιστικές διατάξεις για το ιατρικό προσωπικό, πάντα με την έγκριση του υπουργείου Υγείας και εκτός του ΑΣΕΠ, αφού απαλλάσσεται η αξιολόγηση του προσωπικού, που γίνεται από ειδική επιτροπή του ίδιου του νοσοκομείου».

Επίσης, ο Β. Κοντοζαμάνης, υποστηρίζοντας την επιλογή του, ανέφερε ότι σήμερα το Νοσοκομείο Κομοτηνής απασχολεί 388 εργαζόμενους, ενώ με την έναρξη της λειτουργίας του ο αριθμός των εργαζομένων θα ανέλθει στους 516 και στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του θα απασχολεί συνολικά 562 υπαλλήλους, μία συνολική αύξηση του προσωπικού κατά 65%.

Αναφορικά με την ακύρωση της αγοράς των Κύκλοτρον, των μηχανημάτων για την παραγωγή ραδιοφαρμάκου για τα PET-CT που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας ο Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι η εγκατάσταση και λειτουργία τους είναι ασύμφορες οικονομικά και έγινε με προχειρότητα και χωρίς σχεδιασμό, καθώς δεν προβλέφθηκε η μείωση της τιμής του, που όπως είπε είναι στα 370 ευρώ.

Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Καταγγέλλει εργαλειοποίηση της δωρεάς από την κυβέρνηση για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΕΣΥ

Παύλος Πολάκης: "Με την ακύρωση της προμήθειας τεσσάρων κυκλοτρονίων δημιουργούνται συνθήκες καρτέλ"

Την έντονη αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο για την κύρωση της επιμέρους σύμβασης για το Νοσοκομείο Κομοτηνής και την ακύρωση της αγοράς των μηχανημάτων για την παραγωγή ραδιοφαρμάκων μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας εξέφρασαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι πρόκειται για εργαλειοποίηση της δωρεάς από την κυβέρνηση και χρησιμοποίησή της για να προωθηθεί ο σχεδιασμός των ΣΔΙΤ και η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης, υπενθυμίζοντας ότι η δωρεά του ιδρύματος έγινε γιατί υπήρχε πολιτικό σχέδιο ανάταξης της δημόσιας Υγείας με πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμού από δημόσιους πόρους που υλοποιείται και ξεπερνά τα 220 εκατομμύρια ευρώ, κατήγγειλε την επιμέρους σύμβαση της δωρεάς για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και ειδικότερα την πρόβλεψη ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται εντός 18 μηνών κατ’ ελάχιστο προ της ολοκλήρωσης του έργου να έχει οριστεί ΝΠΙΔ που θα αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του νέου «Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» από την παράδοσή του έως και το διηνεκές.

Ο Π. Πολάκης τόνισε ότι το Νοσοκομείο Κομοτηνής είναι το πρώτο νοσοκομείο που αλλάζει ο νομικός του χαρακτήρας υλοποιώντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την πλήρη μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ακολουθούν όπως είπε το νοσοκομείο Σπάρτης και το Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης που θα φτιαχτούν από το ΙΣΝ, αλλά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Λάρισας και το Αττικόν που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, η κυβέρνηση περνάει διάταξη που δεν υπήρχε στη συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2018 προκειμένου με άτιμο τρόπο και χρησιμοποιώντας τη δωρεά του ΙΣΝ ως όχημα, να μπουν επίσημα οι ιδιώτες στο ΕΣΥ.

Επίσης, ο πρώην υπουργός εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για την ακύρωση της προμήθειας τεσσάρων κυκλοτρονίων. “Είναι παράλογη η παραίτηση της κυβέρνησης από τη δωρεά Μονάδων Παραγωγής Ραδιοφαρμάκων (Κύκλοτρον) μιας πολύ σοβαρής υποδομής στα δημόσια νοσοκομεία που μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα για την παραγωγή και άλλων ραδιοφαρμάκων” ανέφερε, σημειώνοντας ότι η άρνηση του σχεδίου που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει συνθήκες καρτέλ, ανεβάζοντας ξανά στα ύψη τη τιμή του ραδιοφαρμάκου.

Ανδρέας Ξανθός: «Έχετε υπερβεί τα εσκαμμένα»

«Προσπαθείτε να κάνετε διευθετήσεις αναιτιολόγητες για το θέμα παραγωγής ραδιοφαρμάκου και κυρίως εργαλειοποιείτε τη δωρεά του ΙΣΝ για να προωθήσετε ένα ιδεοληπτικό σχέδιο, με προπομπό το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, νεοφιλελεύθερης αγοραίας μετάλλαξης του ΕΣΥ» υπογράμμισε ο Αν. Ξανθός, τονίζοντας ότι η καταψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας δεν απαξιώνει την εμβληματική προσφορά του ΙΣΝ και τη συνολικά θετική παρέμβαση αναβάθμισης των δημόσιων δομών και του εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο το οποίο θα παρέχει με τη συνδρομή της νέας υποδομής και του υπερσύγχρονου εξοπλισμού αξιόπιστες ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες, χωρίς διακρίσεις και χωρίς ιδιωτικό οικονομικό μάνατζμεντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL