Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ανδρέας Κουζέλης: Με πέταξε έξω απ' το αμάξι, λέγοντας ότι δεν γουστάρει τους ανάπηρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Κουζέλης: Με πέταξε έξω απ' το αμάξι, λέγοντας ότι δεν γουστάρει τους ανάπηρους

Ήταν 25 Μαΐου του 2015, όταν ο ανάπηρος συγγραφέας και κοινωνιολόγος Ανδρέας Κουζέλης που είχε παρευρεθεί σε εκδήλωση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωση θέλησε να γυρίσει σπίτι του με ταξί. Από το μαγαζί που βρισκόταν κάλεσε την εταιρεία taxiplon και μέσα σε δέκα λεπτά ένα ταξί βρισκόταν απέξω από εκεί που βρισκόταν.

Στο σημείο τον συνόδευσε φίλος του, ο οποίος του άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου για να επιβιβαστεί. Πριν προλάβει να φύγει, ο οδηγός του ταξί άνοιξε το παράθυρο και τον ρώτησε "πού τον πάω;". "Θα σας πει ο ίδιος" απάντησε και ακολούθησε η απάντηση του Α. Κουζέλη, ο οποίος είπε στον οδηγό πως θα εξηγήσει ο ίδιος τη διαδρομή. "Ξαφνικά εν εξάλλω κατάσταση ο οδηγός άρχισε να φωνάζει: ‘Εμένα δε μου ’παν ότι θα πάω ανάπηρο. Εγώ δεν είχα ειδοποιηθεί. Βγες έξω τώρα!’" περιγράφει στην "Αυγή" της Κυριακής ο ανάπηρος συγγραφέας.

"Δεν θα τον πάω εγώ τον ανάπηρο"

Στη συνέχεια ο οδηγός βγήκε έξω από το αυτοκίνητο και άρχισε να βαράει το καπό. "Δεν θα τον πάω εγώ τον ανάπηρο", φώναζε σε κατάσταση υστερίας και τρία ακόμη άτομα που βρίσκονταν στο μαγαζί βγήκαν έξω.

"Αναγκάστηκα κι εγώ με τη σειρά μου να βγω από το αυτοκίνητο για να τον ρωτήσω για ποιον λόγο δεν ήθελε να πάρει την κούρσα" λέει ο Α. Κουζέλης. Η αντίδραση του οδηγού ήταν ξανά εχθρική. "Φώναζε ότι θα καλέσει την αστυνομία και έλεγε 'εγώ δεν γουστάρω τους ανάπηρους'". Μετά από λίγα λεπτά έκλεισε τις πόρτες και έφυγε.

"Μείναμε άναυδοι. Στη συνέχεια, αφού προσπάθησα να ηρεμήσω, κατευθύνθηκα με τα πόδια προς την κεντρικότερη λεωφόρο και πήρα ένα ταξί να με γυρίσει σπίτι". Αποφάσισε όμως να μην αφήσει το συμβάν να περάσει έτσι.

"Μέσα στον πανικό μας δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τις πινακίδες, όμως έψαξα να τον βρω. Η taxiplon στην αρχή δεν έδινε τα στοιχεία του. Αφού έκανα όμως καταγγελία στο τμήμα για ρατσιστικές επιθέσεις της αστυνομίας, η υπόθεση πήρε τον δρόμο της και αναγκάστηκαν να μου δώσουν τα στοιχεία".

"Δεν το κάνω για μένα"

Στην πρώτη δικάσιμο ο οδηγός αθωώθηκε. "Το σκεπτικό της απόφασης ήταν πως τον είπα φασίστα. Δεν είμαι όμως άνθρωπος που χρησιμοποιώ τέτοιες εκφράσεις" υπογραμμίζει ο Α. Κουζέλης. Όπως τονίζει ακόμη ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε σε κανένα σημείο της απολογίας του μετανιωμένος. Το αντίθετο "έλεγε πως βρισκόμουν σε κατάσταση μέθης. Κάτι που είναι όμως αντικειμενικά αδύνατο, καθώς λόγω της εγκεφαλικής μου παράλυσης και της δυσκολίας που έχω στο βάδισμα, δεν πίνω καθόλου".

Αύριο, Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, εκδικάζεται η έφεση. "Δεν έχει να κάνει με προσωπική δικαίωση, έχει να κάνει καθαρά με την τιμή και την αξιοπρέπεια του κάθε ανάπηρου και της κάθε ανάπηρης, οι οποίοι βιώνουν τον ρατσισμό στην καθημερινότητά τους. Βγάλτε εμένα από τη μέση. Το σημαντικό είναι να σπάσουμε τη σιωπή μας απέναντι στη βία που υφιστάμεθα καθημερινά, τον ρατσισμό και τον μισαναπηρισμό. Δεν ζητάω αποζημίωση για ψυχική οδύνη. Ζητάω δικαιοσύνη για την τέλεση μίας πράξης η οποία είχε ξεκάθαρα ρατσιστικό κίνητρο. Πιστεύω σε μια δίκαιη απόφαση, η οποία θα δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουν οι ανάπηροι και οι ανάπηρες την αξιοπρέπειά τους που καταπατάται καθημερινά".

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Στο πλευρό του Α. Κουζέλη βρίσκεται η Μηδενική Ανοχή, Κίνηση Χειραφέτησης Ανάπηρων, η οποία καλεί την ημέρα της δίκης σε κινητοποίηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις 9 το πρωί στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών (πλημμελημάτων) στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως 14. Η υπόθεση εκδικάζεται στον 2ο όροφο και στην αίθουσα Δ80Γ (όπισθεν Αρείου Πάγου, αριθμός πινακίου: 6).

Στο κάλεσμα η Μηδενική Ανοχή αναφέρει ότι διεκδικεί "τη δικαστική δικαίωση του συνανάπηρου και συντρόφου μας Αντρέα για το περιστατικό ρατσιστικής βίας που έλαβε χώρα στις 25.5.2015 στην περιοχή της Νέας Σμύρνης".

Όπως καταγγέλλει: "Ο οδηγός του ταξί, της εταιρείας taxiplon, χρησιμοποιώντας απειλή άσκησης σωματικής βίας, ανάγκασε τον ανάπηρο επιβάτη να αποχωρήσει από το ταξί του. Η ενέργεια αυτή του οδηγού του ταξί οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στην αποστροφή του προς τη βλάβη του επιβάτη με σπαστική τετραπληγία. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον σύντροφό μας με έντονο, απαξιωτικό και απειλητικό ύφος του είπε μεταξύ άλλων: ‘Δεν έχω διάθεση να κάνω κούρσα με κάποιον που δεν μιλάει καθαρά, κατέβα τώρα’".

"Η συγκεκριμένη κατηγορία στηρίζεται στις διατάξεις της τέλεσης παράνομης πράξης με αφορμή την αναπηρία και ρατσιστικό κίνητρο" υπογραμμίζει η κίνηση και καλεί "όλους/όλες τους/τις ανάπηρους/ες που στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές να τις καταγγέλλουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL