Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Ανδρέας Ξανθός με αφορμή το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία: / Ανδρέας Ξανθός με αφορμή το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία: Παραπειστική η εξαγγελία για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός με αφορμή το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία: / Ανδρέας Ξανθός με αφορμή το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία: Παραπειστική η εξαγγελία για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Πολλή επικοινωνία, πολλές μεγαλοστομίες και ελάχιστη ουσία. Με αυτό τον τρόπο περιγράφει ο Ανδρέας Ξανθός το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα κείμενο γενικών αρχών και διακηρύξεων που ούτε εφαρμοσμένη και ολιστική πολιτική για την προστασία της δημόσιας Υγείας συνιστά ούτε, πολύ περισσότερο, αναδιοργάνωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προδιαγράφει.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι στο νομοσχέδιο διαφαίνεται η πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας που είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το άνοιγμα στην ιδιωτική αγορά διαγνωστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, για να έχουν αποτέλεσμα οι δράσεις πρόληψης πρέπει να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο καθολικής και ισότιμης κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών, μέσα από τη συνεχή ενδυνάμωση του ΕΣΥ, την ανάπτυξη της ΠΦΥ, τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας, σχολικού και εργασιακού περιβάλλοντος, αθλητικών χώρων.

Αυτή η προσέγγιση, σημειώνει ο πρώην υπουργός Υγείας, έχει αποτυπωθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας, την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και την έγκριση του ΕΣΥΔΥ, που σήμερα αναιτιολόγητα καταργείται, καθώς επίσης και στα επιμέρους Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Ηπατίτιδα C, την HIV λοίμωξη, τη Μικροβιακή Αντοχή και το Αλκοόλ, που εκκρεμεί η ολοκληρωμένη εφαρμογή τους.

Η ίδια στρατηγική, αναφέρει, με έμφαση στην πρόληψη και στην ενσωμάτωση πολιτικών δημόσιας υγείας (εμβολιασμοί, ενημέρωση, εξωστρεφείς δράσεις αγωγής υγείας, σχολική υγεία, δικτύωση με δομές ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων) υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μέσα από τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Επικοινωνιακής χρήσης

Επίσης, είναι εντελώς παραπειστική και απολύτως επικοινωνιακής χρήσης, υπογραμμίζει ο τέως υπουργός Υγείας, η εξαγγελία του υπουργού Υγείας για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που δήθεν για πρώτη φορά προβλέπει το νομοσχέδιο.

Η αλήθεια είναι, τονίζει ο τ. υπουργός Υγείας, ότι με βάση τον νέο ΕΚΠΥ (κανονισμό παροχών) του ΕΟΠΥΥ, ήδη συνταγογραφούνται και πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα (με μηδενική συμμετοχή του δικαιούχου) ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, όπως, για παράδειγμα για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη, του παχέος εντέρου, για τον προγεννητικό έλεγχο των γυναικών, υπενθυμίζοντας ότι για πρώτη φορά δύο ζωτικής σημασίας προληπτικές εξετάσεις (ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα β-επιπέδου / αυχενική διαφάνεια), που για χρόνια πλήρωναν οι πολίτες από την τσέπη τους, κοστολογήθηκαν και άρχισαν να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημόσια υγεία έχει στον «πυρήνα» της την καθολικότητα και την ισότητα , ενσωματώνει ένα δημοκρατικό και προοδευτικό πρόταγμα που οδηγεί στη μείωση των κοινωνικών και υγειονομικών ανισοτήτων και στον στόχο «Υγεία για όλους» του ΠΟΥ, εξηγεί ο πρώην υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι, ακριβώς γι’ αυτό, οι πολιτικές δημόσιας υγείας είναι μη συμβατές με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της Ν.Δ. για την Υγεία και το κοινωνικό κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL