Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Πύργος Ηλείας: / Πύργος Ηλείας: Για να μη χάσουν το σπίτι τους, λιποθύμησε το παιδί τους από την πείνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πύργος Ηλείας: / Πύργος Ηλείας: Για να μη χάσουν το σπίτι τους, λιποθύμησε το παιδί τους από την πείνα

Στα χρόνια της... κανονικότητας μας γύρισε η είδηση για τη λιποθυμία μαθήτριας στον Πύργο, η οποία σωριάστηκε καταμεσής του δρόμου καθώς γυρνούσε από το σχολείο. Σύμφωνα με χειρόγραφη επιστολή των γονιών της, την οποία δημοσίευσε η τοπική σελίδα της Πελοποννήσου patrinews, η μαθήτρια λιποθύμησε πριν λίγες μέρες από την πείνα, καθώς οι γονείς της είναι και οι δύο άνεργοι και η οικογένεια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Προκειμένου μάλιστα να μη βάλουν σε ρίσκο το σπίτι τους, οι δύο άνεργοι γονείς έδωσαν όσα χρήματα διέθεταν για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. “Είναι απαράδεκτο να είμαστε στην οικογένεια και οι δυο γονείς άνεργοι και να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, για την πρώτη κατοικία που έχουμε και να είναι ημιτελής και άλλους φόρους που δεν μας αναλογούν”, αναφέρει η επιστολή τους, χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους, γιατί, όπως λένε, δεν ζητούν ελεημοσύνη αλλά δικαιοσύνη από το κράτος.

“Δεν πάει άλλο, έχουν σπάσει τα νεύρα μας, ξεφτιλιστήκαμε ακόμα και στα παιδιά μας, που δεν μπορούμε ούτε τα απαραίτητα να τους προσφέρουμε. Για τον λόγο αυτό ζητάμε να κάνετε μια υπηρεσία αλληλεγγύης για να εξετάσει τους ανέργους που έχουν μόνιμη κατοικία να μην πληρώνουν και να μην τους βάζουν στην ίδια μοίρα με τα κοράκια που εκμεταλλεύονται και παίρνουν νοίκια από τα σπίτια που έχουν”, καταλήγουν.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας στην Ελλάδα, το 39,6% των ελληνικών νοικοκυριών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα τις δαπάνες για τη συντήρηση της κατοικίας του (ενοικιαζόμενη ή ιδιόκτητη). Το φαινόμενο είναι λιγότερο εμφανές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (27,2%), πλήττει όμως δραματικά τους νέους. Για παράδειγμα, στην ηλικιακή ομάδα 20-29 το ποσοστό ανέρχεται σε 42,7%. Όπως εκτιμά ακόμη το Δίκτυο, η αύξηση των τιμών των ενοικίων κατά 7,4% το πρώτο εννιάμηνο του 2019 (Αθήνα 10.3%), η οποία ακολουθείται από μεγαλύτερη αύξηση των ενοικίων, αναμένεται να συμβάλει επιπλέον στην αύξηση φαινομένων φτώχειας.

Θεανώ Φωτίου: Λιγότερα κατά 30% τα σχολικά γεύματα

Με αφορμή την καταγγελία για τη λιποθυμία της μαθήτριας, η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του κόμματος Θεανώ Φωτίου άδραξε την ευκαιρία ώστε να αναδείξει το ζήτημα για την αισθητά μειωμένη παροχή σχολικών γευμάτων. Όπως ανέφερε σε σχετική της δήλωση, τον Μάιο του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε διαγωνισμό για 185.000 γεύματα, καθημερινά, σε δεκάδες δημοτικά σχολεία της χώρας. Σήμερα, Φεβρουάριο του 2020, το 30% των γευμάτων δηλαδή 54.000 γεύματα ακόμη δεν έχουν δοθεί.

Ειδικότερα, τα γεύματα που ακόμη δεν έχουν δοθεί αντιστοιχούν σε περίπου 19.000 γεύματα στην Αθήνα και την Αττική, σε 24.600 γεύματα στη Μακεδονία, από τα οποία 18.000 στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε 6.000 στην Πελοπόννησο και σε 1.500 στη Λέσβο.

“Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πάντα με μεγάλη ταχύτητα τις υποθέσεις των μεγάλων συμφερόντων που τη στηρίζουν, αλλά καθυστερεί απαράδεκτα για ζωτικά ζητήματα των παιδιών του δημοτικού σχολείου”, υπογράμμισε η Θ. Φωτίου και εξέφρασε την ανησυχία της ότι υπάρχει κίνδυνος για κατάργηση του θεσμού των σχολικών γευμάτων. Μια εξέλιξη που θα αναιρούσε, σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου, “μια σημαντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που αποδεδειγμένα έχει θετικά αποτελέσματα για τη σχολική διαρροή, κατά της παιδικής παχυσαρκίας και υπέρ της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος”.

“Δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθούν τα σχολικά γεύματα. Αντίθετα, θα επιμείνουμε να επεκταθούν σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας όπως ήταν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ”, διεμήνυσε.

Νάσος Ηλιόπουλος: “Να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων πρωτοβουλία”

Θέση για τα σχολικά γεύματα πήρε και ο Νάσος Ηλιόπουλος από την “Ανοιχτή Πόλη”, δημοσιεύοντας σχόλιο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, συνοδευόμενο από τον πίνακα "Off to school” της Debra Hurd. “Χιλιάδες παιδιά παραμένουν χωρίς σχολικά γεύματα”, τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος, αναφέροντας πως “περισσότεροι από οχτώ χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης κοινότητας του Δήμου Αθηναίων δεν λαμβάνουν σχολικά γεύματα από την αρχή της χρονιάς”.

Όπως σημείωσε, η “Ανοιχτή Πόλη” έχει προχωρήσει σε δημόσια παρέμβαση από τον Δεκέμβριo για το ζήτημα, χωρίς όμως η κυβέρνηση να έχει ακόμη επιλύσει το ζήτημα. Την ίδια ώρα, “η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία για την άσκηση πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση”.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε κι αυτός ως σημαντική πρωτοβουλία τον θεσμό των σχολικών γευμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς “συμβάλλει στην αναβάθμιση των σχολικών ικανοτήτων και στη βελτίωση της ποιότητα της καθημερινότητας στις σχολικές κοινότητες”.

Με αφορμή τη λιποθυμία της μαθήτριας, τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί με κανέναν τρόπο η επιστροφή σ’ αυτού τους είδους την κανονικότητα. “Ζητάμε την άμεση επαναλειτουργία του προγράμματος για το σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων. Η δημοτική αρχή οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία”, κατέληξε.

Τόσος είναι

Την ώρα που όλος ο κόσμος εξέφραζε τη λύπη και την αγανάκτησή του για τη λιποθυμία της μαθήτριας, ο Άρης Πορτοσάλτε εκείνο που βρήκε να πει είναι ότι πρόκειται για φάμπρικα λιποθυμιών. Πρόκειται για άλλη μία απελπισμένη προσπάθεια να επιτεθεί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φανερώνει όμως την απόσταση που χωρίζει τον δημοσιογράφο από την κοινωνία και τα πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει.

Θα ήταν αρκετό βέβαια, για να μάθει τι γίνεται εκεί έξω, ένα τηλέφωνο στο Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Θα μάθαινε ότι πάνω από 800.000 άτομα σήμερα έχουν μηδενικό εισόδημα, αλλά κι ότι σχεδόν το 40% των ελληνικών νοικοκυριών σήμερα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL