Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σε ημερίδα (παρα)θρησκευτικής οργάνωσης καλεί τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ημερίδα (παρα)θρησκευτικής οργάνωσης καλεί τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας

Με έκπληξη αντίκρισαν διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που τους ενημέρωνε για την ημερίδα που διοργανώνει στις 9 Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ένωση Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» με θέμα «Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση». Με έγγραφο που εστάλη προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα σχολεία της Αττικής, το υπουργείο ζητούσε να ενημερωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων για την ημερίδα, με τη «Χριστιανική Αγωγή» να προσκαλεί τα δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια των Λυκείων της Περιφέρειας «να συμμετάσχουν στην ημερίδα με ηλεκτρονικές απαντήσεις στο θέμα: Μαθητές Λυκείου σήμερα σκέπτονται και προτείνουν».

Παραθρησκευτική οργάνωση;

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν αναφορικά με τη «φυσιογνωμία» της «Χριστιανικής Αγωγής», η οποία παρουσιάζεται από μέσα ενημέρωσης ως (παρά;)θρησκευτική οργάνωση. Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα (βλ. "Σε καθεστώς 'ομηρείας' μαθητές του Δημοτικού από τη 'Χριστιανική Αγωγή'", "Αυγή", 24.11.2014, όπως και άλλων δημοσιευμάτων της εποχής), η «Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ) τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2014 όταν διεκδικούσε το κτήριο του 73ου Δημοτικού Σχολείου στα Πετράλωνα απειλώντας με έξωση τους μικρούς μαθητές. Όπως διαβάζουμε, η ιστορία αυτή ξεκίνησε το 1952, όταν το υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε κομμάτια του Φιλοπάππου σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλους φορείς με σκοπό να αναλάβουν την αναδάσωσή τους. Μέσα σε αυτές ήταν και η «Χριστιανική Αγωγή». Από το 1981 όμως ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη μεταξύ ΓΕΧΑ και κράτους για την κυριότητα της έκτασης και φτάνοντας στο 2014 ο σύλλογος γονέων του σχολείου ζητούσε να σταματήσει το καθεστώς "ομηρείας" των παιδιών τους.

Την ίδια ώρα, βρίσκουμε επιστολή της θρησκευτικής αυτής οργάνωσης προς τον υπουργό Παιδείας το 2009, με την οποία ζητούσε να μην εισαχθεί στα σχολεία το μάθημα της «σεξουαλικής αγωγής» ώστε στον σχετικό διάλογο να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων και... η Εκκλησία. «Προειδοποιούσε» δε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι για την όποια απόφαση «περί αποστολής ή πολτοποίησης των βιβλίων αυτών", θα έπρεπε να αναλάβει το «αντίστοιχο πολιτικό κόστος» και ότι αναμένει προσωπική απάντηση για να ενημερώσει «υπεύθυνα τα χιλιάδες ανάστατα μέλη» της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL