Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Οι μαθητές στους δρόμους ενάντια στην εξίσωση Κολεγίων - ΑΕΙ: / Οι μαθητές στους δρόμους ενάντια στην εξίσωση Κολεγίων - ΑΕΙ: Η εκπαίδευση δεν είναι μπίζνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μαθητές στους δρόμους ενάντια στην εξίσωση Κολεγίων - ΑΕΙ: / Οι μαθητές στους δρόμους ενάντια στην εξίσωση Κολεγίων - ΑΕΙ: Η εκπαίδευση δεν είναι μπίζνα

Μετά τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές, στον χορό των κινητοποιήσεων με σκοπό να υπερασπιστούν τη δημόσια εκπαίδευση μπαίνουν και οι μαθητές. Με κεντρικά συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τη δημόσια εκπαίδευση» και «Η προσπάθειά μας δεν εξαγοράζεται», μαθητές της Αθήνας διαμαρτύρονται για την εξίσωση των τίτλων σπουδών των κολεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστήμιων και προχωρούν σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις σχολικών μονάδων.

Από το Γαλάτσι και την Γκράβα έως τον Πειραιά και τον Χολαργό πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις στις γειτονιές, με τους μαθητές να καταδικάζουν τον νόμο της κυβέρνησης για τα πτυχία των κολεγίων. Αντιδρούν επίσης στις εξαγγελίες αναφορικά με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο, τη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τη θέσπιση της κατώτατης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ. Παράλληλα, ζητούν να αντιμετωπιστούν, έστω και τώρα, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα και οι ελλείψεις πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία.

«Μας αφορά»

Γιατί όμως η ρύθμιση για τα κολέγια αφορά τους μαθητές; «Μας αφορά γιατί σε λίγο καιρό θα έρθει η δική μας σειρά να δώσουμε Πανελλαδικές εξετάσεις. Η στιγμή για εισαχθούμε σε μια σχολή με Πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν είναι δίκαιο αυτό που έκανε το υπουργείο Παιδείας. Πολλά παιδιά μοχθούμε να δώσουμε Πανελλαδικές κάνοντας χρόνια φροντιστήρια για να μπούμε σε μια σχολή. Τώρα τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα κολέγιο θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τα παιδιά που δεν έχουν τα χρήματα να φοιτήσουν σε ένα κολέγιο» λέει στην «Α» ο Μιλτιάδης Καρακίτσος, μαθητής της Β’ Λυκείου στο 3ο Γενικό Λύκειο Χαϊδαρίου. «Είναι λογικό να μας αφορά, γιατί δεν γίνεται η μόρφωση ενός παιδιού να εξαρτάται από την οικονομική του κατάσταση, από το αν έχει ή δεν έχει χρήματα» προσθέτει.

Ο Μιλτιάδης συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποίησαν χθες μαθητές στο Χαϊδάρι. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές από έντεκα σχολεία της περιοχής, οι οποίοι από κοινού με τους μαθητές σχολείων από το Αιγάλεω πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Βλέπω ότι όλα γύρω μας ιδιωτικοποιούνται. Όμως η Παιδεία δεν θα έπρεπε να είναι από αυτά που ιδιωτικοποιούνται. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα να παρέχεται ίση μόρφωση σε όλους» μας λέει ο Μιλτιάδης αναφερόμενος στους λόγους διαμαρτυρίας των μαθητών.

Ημέρα κινητοποιήσεων τη Δευτέρα

Σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις έχουν προχωρήσει αρκετά σχολεία της Αττικής, οι οποίες θα συνεχιστούν ανά περιοχές και την επόμενη εβδομάδα. Ήδη για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση από τα σχολεία του Δήμου της Αθήνας στις 12 μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Αθήνας στο Μεταξουργείο, τα σχολεία του Πειραιά (Πειραιάς, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια, Κορυδαλλός, Πέραμα) δίνουν ραντεβού στις 11.30 π.μ. στη Δευτεροβάθμια Πειραιά, τα σχολεία στον Χολαργό στις 10.30 π.μ. στο δημαρχείο Χολαργού, της Πετρούπολης ση 1 μ.μ. στη Στρογγυλή Πλατεία και τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία στις 12 μ. στο υπουργείο Παιδείας. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη μαθητές από το Γαλάτσι, μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς πραγματοποίησαν αντίστοιχη πορεία στην περιοχή μαζί με σχολεία της Γκράβας.

«Για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει»

«Μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Καλλιθέας, της Γκράβας, του Γαλατσίου, του Πειραιά, του Περάματος, της Νέας Φιλαδέλφειας, του Χαϊδαρίου και άλλων περιοχών της Αθήνας και του Πειραιά κινητοποιούμαστε με διάφορους τρόπους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Υπάρχουν, σήμερα, στα μέσα και βάλε της σχολικής χρονιάς, συμμαθητές μας που δεν έχουν καθηγητή σε πανελλαδικά μαθήματα κατεύθυνσης ή τους κάνει μάθημα καθηγητής άλλου αντικειμένου μπας και... Υπάρχουν σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα, όπου σε συνδυασμό με την έλλειψη πετρελαίου για θέρμανση οι μαθητές ξεπαγιάζουν!» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές καλώντας σε κινητοποιήσεις τη μαθητική κοινότητα. «Επιπλέον, καταδικάζουμε τον νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων» γιατί, όπως εξηγούν, ο νόμος αυτός «κάνει τα πτυχία των πανεπιστημίων ακόμα ένα χαρτί, ακόμα ένα προσόν στην προσπάθεια και στο όνειρό μας να σπουδάσουμε αυτό που μας αρέσει και να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό στο μέλλον».

Τι σημαίνει για τους μαθητές ο νόμος αυτός; «Ότι μετά από τα χιλιάδες ευρώ που εμείς και οι οικογένειές μας δίνουμε στα φροντιστήρια για να τελειώσουμε το σχολείο-εξεταστικό κέντρο με τα δεκάδες προβλήματα και ελλείψεις, θα σπουδάζουμε σε ένα πανεπιστήμιο με υποβαθμισμένα πτυχία» αναφέρουν, προσθέτοντας πως την ώρα που τα πτυχία των κολεγίων θα αποτελούν προσόν διορισμού, η φοίτηση των μαθητών στα δημόσια σχολεία γίνεται ακόμα δυσκολότερη και εντατικοποιείται, με δεδομένο ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει εξαγγείλει την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο, τη θέσπιση κατώτατης βάσης εισαγωγής και τη μείωση των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ. «Μαζί με την εξίσωση των πτυχίων με τα κολέγια, θέλουν να φέρουν άμεσα νέες δυσκολίες για να περάσουμε στο πανεπιστήμιο (Τράπεζα Θεμάτων, εθνικό απολυτήριο, ελάχιστη βάσης εισαγωγής), δηλαδή να κάνουν το σχολείο ακόμα περισσότερο ένα ακριβό κέντρο εξετάσεων, να χαθεί εντελώς ο ρόλος που θα έπρεπε να έχει. Ως εδώ» λένε οι μαθητές και προειδοποιούν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL