Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Περικοπή επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περικοπή επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους από την κυβέρνηση

«Το νομοσχέδιο, με προκάλυμμα το επίδομα γέννησης, στην ουσία υπονομεύει την προσπάθεια για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, αφού στερεί από χιλιάδες δικαιούχους τρία βασικά επιδόματα» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου για το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης. Επισήμανε ότι πίσω από τη θετική διάταξη για το επίδομα γέννησης που στηρίζει κι ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται περικοπές στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, του επιδόματος στέγασης και του επιδόματος παιδιού. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να κατευθυνθούν στις «τρύπες» του ασφαλιστικού.

Ακόμη επέκρινε την περικοπή των επιδομάτων γέννησης, παιδιού και στέγασης από μετανάστες που ζουν λιγότερο από δώδεκα χρόνια στη χώρα. «Θεωρούμε απαράδεκτο να διαχωρίζονται τα παιδιά με βάση την καταγωγή τους» σημείωσε θυμίζοντας τις προειδοποιήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για διάταξη που αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Θ. Φωτίου στηλίτευσε και την τιμωρητική διάταξη για περικοπή του ΚΕΑ για όλη την οικογένεια εφόσον τουλάχιστον ένα παιδί «χάσει» την τάξη λόγω απουσιών, μίλησε για «αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό μέτρο που προσκρούει στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού» και υπογράμμισε ότι «είναι ντροπή να υπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων την καταπάτηση του δικαιώματος του παιδιού για αξιοπρεπή διαβίωση υπερασπιζόμενοι, δήθεν, το δικαίωμά του στην παιδεία».

Νεοφιλελευθερισμός και "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι οι θέσεις της Ν.Δ. για το δημογραφικό είναι ασαφείς και αγνοούν τις γενικά αποδεκτές προτάσεις που τονίζουν την ανάγκη για σταθερές και καλοπληρωμένες δουλειές και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Σημείωσε ακόμη ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε αμηχανία καθώς προσπαθεί να συνδυάσει τα δύο της «καπέλα»: τον νεοφιλελευθερισμό, που «προκαλεί τεράστια προβλήματα για την οικογένεια» και την πίστη της στο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια». «Πρωταρχική αξία είναι η αλληλεγγύη. Και η Ν.Δ. έχει αλλεργία στην αλληλεγγύη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην περικοπή επιδομάτων από τους μετανάστες τονίζοντας ότι «όπου υπάρχει ρατσισμός προϋπάρχει στιγματισμός από κράτος», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την αντίθεση τέτοιων διακρίσεων με τις υποτιθέμενα φιλελεύθερες ιδέες της Ν.Δ. Όσον αφορά τη ρύθμιση για τη σχολική διαρροή, παρατήρησε ότι συνδέεται με τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού που αναδεικνύουν την «αξία της ευθύνης» και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ένα κατεξοχήν παράδειγμα μετάθεσης ευθυνών από το κράτος στους πιο ευάλωτους, τους δικαιούχους ΚΕΑ.

Κάλεσμα στην αντιπολίτευση

Ο Ευ. Τσακαλώτος απευθύνθηκε και στα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ και υπογράμμισε την ανάγκη μετώπου για την υπεράσπιση των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους. Ξεκινώντας από κριτική προς το ΚΚΕ, κάλεσε και τα τρία κόμματα να μην ψάχνουν «άλλοθι» ώστε να μην συσπειρωθούν σε ένα μέτωπο για την επέκταση του «χώρου των αναγκών» ενάντια στην προσπάθεια της Ν.Δ. για επέκταση του χώρου της αγοράς.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Αντιδημογραφικές οι πολιτικές της Ν.Δ.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που συνέταξε το δεύτερο πόρισμα για το δημογραφικό, επισήμανε πόσο μακριά από τις προτάσεις αυτές είναι η πολιτική της Ν.Δ. «Όταν περικόπτετε κατά 400 εκατ. ευρώ το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, περικόπτετε το επίδομα στέγασης, τα επιδόματα για τα παιδιά, τότε δεν μπορείτε να αντισταθμίσετε με τα 2.000 ευρώ καμία κοινωνική πρόνοια» τόνισε παρατηρώντας ότι η περικοπή των επιδομάτων είναι αντιδημογραφική. Υπογράμμισε ότι οι αντεργατικές ρυθμίσεις και η συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία είναι επίσης αντιδημογραφικές.

Γ. Βρούτσης: Συμβολικά τα 2.000 ευρώ

Παράλληλα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ ως «θεμέλιο» της δημογραφικής πολιτικής. Η Ν.Δ. προσπάθησε να απαντήσει με αναφορές σε άλλα μέτρα που έχει προωθήσει και συμβάλλουν στη μείωση της υπογεννητικότητας, όμως αυτή η κίνηση ανέδειξε ακόμα περισσότερο την αποσπασματικότητα με την οποία αντιμετωπίζει ένα σημαντικό ζήτημα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έσπευσε να μιλήσει για νομοσχέδιο με «ισχυρούς συμβολισμούς» και να ισχυριστεί πως «ποτέ δεν είπαμε ότι με αυτή την παρέμβασή μας, με τη συμβολική αυτή παρέμβαση των 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση κάθε παιδιού στην Ελλάδα θα λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα». Ακόμη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει περικόψει ούτε ένα ευρώ από το κοινωνικό κράτος και τα επιδόματα, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία που υποτίθεται ότι δείχνουν την ανεργία να μειώνεται κι όχι να αυξάνεται επί της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Ρατσιστική ρητορική

Σε σχέση με την περικοπή των επιδομάτων ο Γ. Βρούτσης κατέφυγε στη γνωστή ρατσιστική ρητορική. Μίλησε για «οικογένειες οι οποίες χρησιμοποιούν τα παιδιά, τα χρησιμοποιούν ως τεκμήριο για να μπαίνουν τα λεφτά και δεν τα πηγαίνουν να παρακολουθήσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση». Επιπλέον κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι: «Τι λέει; Δώστε άκριτα τα επιδόματα των παιδιών. Μην αξιολογείτε αν πάνε σχολείο να μορφωθούν. Αφήστε τα παιδιά στην αποξένωση, αμόρφωτα».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση της υφυπουργού Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου για την περικοπή των επιδομάτων από μετανάστες που κατοικούν στην χώρα λιγότερο από δώδεκα χρόνια. «Η πρόβλεψη για δωδεκαετή παραμονή συνδέεται με τη δημογραφική στόχευση του μέτρου, καθώς για εμάς δεν νοείται χορήγηση μιας τέτοιας οικονομικής ενίσχυσης σε ανθρώπους για τους οποίους δεν είναι διασφαλισμένη η μακροχρόνια εγκατάστασή τους στη χώρα και, επομένως, η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL