Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ο Κ. Μουτζούρης μιλάει για... "σχέδιο αντικατάστασης του πληθυσμού" από τον ΟΗΕ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. Μουτζούρης μιλάει για... "σχέδιο αντικατάστασης του πληθυσμού" από τον ΟΗΕ!

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην κινητοποίηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με συγκεντρώσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο για το προσφυγικό ζήτημα, όπου αποτυπώθηκε η ανάγκη για λύσεις.

Ανάγκη που ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης χρησιμοποίησε για να υιοθετήσει ξεκάθαρα ακροδεξιά ρητορική στα όρια των συνωμοσιολογιών "περί σχεδίου αντικατάστασης του πληθυσμού", ενώ από την άλλη ο κόσμος της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων ζητούσε αποσυμφόρηση των νησιών και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, ντόπιων, προσφύγων και τουριστών. Την ίδια ώρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξέφραζε την κατανόησή του στις κινητοποιήσεις, "δίνοντας" όμως τους δημάρχους που εμφανίζονται να αντιδρούν στην κατασκευή νέων κλειστών κέντρων ότι συμφωνούν, αλλά όχι προς το μέγεθος!

Οι δυνάμεις της Αριστεράς

Στη Λέσβο έγιναν τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις, με τις δύο να γίνονται από τις δυνάμεις της Αριστεράς. Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις του χώρου της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων και δυνάμεων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώθηκαν στο δημοτικό θέατρο και με χωριστή πορεία κατευθύνθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με αιτήματα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, καμία νέα δομή στα νησιά και αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα, ζητώντας ταυτόχρονα «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, ντόπιων, αιτούντων άσυλο και επισκεπτών».

Ξεχωριστή συγκέντρωση διοργάνωσε στην πλατεία Σαπφούς το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με τη συμμετοχή σωματείων και άλλων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, εργαζομένων, καθώς και φοιτητών.

Η συνωμοσιολογία του περιφερειάρχη

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας πίσω" είπε στην ομιλία του στη Λέσβο ο Κ. Μουτζούρης και αναφέρθηκε σε σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250.000 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη!

Μίλησε για «σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού», χωρίς να λείπει η αναφορά στον επιχειρηματία Σόρος και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2». «Θέλουν να μας επιβάλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε. Μεταξύ άλλων ζήτησε την πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ' ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» είπε.

Κλειστό κέντρο

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης ζήτησε άμεσο κλείσιμο της Μόριας, ενώ ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης έκανε την έκπληξη ζητώντας «κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μακράν κατοικημένων περιοχών" με παράλληλο «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας».

Τι ζητάει η Σάμος

Στη Σάμο το κύριο αίτημα της συγκέντρωσης ήταν η άμεση μεταφορά των χιλιάδων αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα με σύνθημα «Θέλουμε πίσω τη ζωή μας». Στη συγκέντρωση μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέκος Λυμπέρης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρινιώτη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Σταμάτης Φιλιππής και ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο οποίος ζήτησε η Frontex να επιχειρεί στα απέναντι τουρκικά παράλια.

Το αίτημα της Χίου

Στη Χίο το αίτημα που αποτυπώθηκε ήταν η δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών, και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα. Μίλησαν ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος και εκπρόσωποι φορέων, αλλά και η σύζυγος (!) του περιφερειάρχη Δήμητρα Μουτζούρη.

Αποκαλυπτικό το υπουργείο

"Δικαιολογημένη αγανάκτηση για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση" αναγνωρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στις χθεσινές κινητοποιήσεις σε δήλωσή του, όπου επαναλαμβάνει τους κυβερνητικούς στόχους περί μείωσης ροών.

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκάλυπταν χθες ότι "οι δήμοι του Βορείου Αιγαίου αποδέχονται τη δημιουργία δομών, διαφωνούν στο μέγεθος. Προσπαθούμε όπου είναι εφικτό να μειωθεί το μέγεθος, αλλά πρέπει να είναι επαρκές σε μέγεθος ώστε αφενός να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ροές και αφετέρου να εξασφαλίσει το άμεσο και οριστικό κλείσιμο των σημερινών δομών".

Σχολιάζοντας την απαίτηση των δήμων του Β. Αιγαίου περί απλής καταγραφής και μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα, απαντούν ότι εφαρμόστηκε το 2015 με "καταστροφικές συνέπειες για τα νησιά. Επίσης, η μεταφορά στην ενδοχώρα πριν από την απόφαση ασύλου οδηγεί σε αύξηση ροών διότι δυσχεραίνει την επιστροφή όσων τελικά δεν θα λάβουν θετική απόφαση ασύλου" και επαναλαμβάνουν την πρόθεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου.

"Η σημερινή κατάσταση ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στις δομές φιλοξενίας και αυξάνει τις δαπάνες διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με τον συνολικό χρόνο εξέτασης αιτήσεων ασύλου να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες, ειδικά στα νησιά για τις αφίξεις από 1.1.2020 τις 28 ημέρες" σημείωναν.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου επαναλάμβαναν τα περί κυβερνητικού σχεδίου με "βασικό στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών", η οποία θα επιτευχθεί "με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών, καθώς και με τη συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος".

Για την αποσυμφόρηση οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι "η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί βασικό μέλημα. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία μόνιμη παραμονή οποιουδήποτε στα νησιά μας" και απαριθμούσαν τους στόχους του υπουργείου:

"1. Η μείωση των ροών, μέσω φύλαξης των συνόρων και του νέου πλαισίου ασύλου και επιστροφών.

2. Η μη μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

3. Η επιστροφή στην Τουρκία και τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

4. Η αποσυμφόρηση των νησιών με όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία καθώς και ευάλωτων προσώπων.

5. Το κλείσιμο των σημερινών ανοικτών δομών.

6. Η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

7. Η αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ".

Η αποστροφή ότι η μείωση των ροών θα επιτευχθεί και μέσω του νέου πλαισίου ασύλου και επιστροφών αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι το νέο σύστημα ασύλου φτιάχτηκε για να μην δίνει άσυλο, ενώ σε συνδυασμό με τον έκτο στόχο περί ταχύτητας, αναρωτιέται κανείς αν το υπουργείο υπονοεί ότι θα έχουν προσχηματικές διαδικασίες στο όνομα των γρήγορων επιστροφών.

Ψήφισμα στο Μαξίμου σήμερα

Σήμερα αναμένεται να επιδοθεί το ψήφισμα των χθεσινών συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή και στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου με τους δημάρχους των νησιών θα συναντήσουν τον Ν. Μηταράκη.

Σύμφωνα με το ψήφισμα αυτό οι κάτοικοι του Β. Αιγαίου ζητούν "άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL