Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής και εκπρόσωπος των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη: / Θανάσης Καμπαγιάννης: Ο ρατσισμός ήταν το κύριο κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής και εκπρόσωπος των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη: / Θανάσης Καμπαγιάννης: Ο ρατσισμός ήταν το κύριο κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α.

«Αν 10-15 άνθρωποι επετίθεντο με σιδερολοστούς σε έναν σκύλο, δεν θα συζητούσαμε αν θέλουν ή όχι να το σκοτώσουν. Δεν θα είχαμε καμία αμφιβολία, ακόμα κι αν κάποιος είχε ακούσει το ζωντανό να ξεσπάει σε λυγμούς όταν οι δράστες έφευγαν. Πείτε μου αν ο Αμπουζίντ Εμπάρακ έχει λιγότερα δικαιώματα στη ζωή από αυτό το ζωντανό». Με αυτόν τον γλαφυρό, αλλά πολύ ρεαλιστικό τρόπο περιέγραψε, στη χθεσινή δεύτερη μέρα της αγόρευσής του, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής και εκπρόσωπος των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, γιατί δεν μπορεί να γίνει δεκτή η εξωφρενική πρόταση της εισαγγελέως να μετατραπεί η κατηγορία που αφορά την επίθεση των ναζί στους μετανάστες εργάτες από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Τα στοιχεία δείχνουν εγκληματική οργάνωση

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης προχώρησε σε αυτό το δεύτερο μέρος της αγόρευσής του, σε μια λεπτομερή και αναλυτική περιγραφή των στοιχείων που αφορούν τόσο τα πραγματικά γεγονότα όσο και την οργανωτική δομή της Χρυσής Αυγής, που αναδεικνύουν τόσο την εγκληματική της δράση στις επιμέρους υποθέσεις όσο και τη συγκρότησή της εξαρχής με σκοπό να αναπτύξει τέτοια δράση.

Τάγματα εφόδου με έμπνευση από τους ναζί

Αναφερόμενος στα τάγματα εφόδου, ο Θ. Καμπαγιάννης έκανε έκκληση για «συμφωνία στο σημαινόμενο», δηλαδή στο ποια ήταν η δράση τους. «Η δήλωση των κατηγορουμένων ότι 'στη Χ.Α. δεν υπάρχουν τάγματα εφόδου' είναι ισάξια της δήλωσης 'ο Ρουπακιάς δεν είναι μέλος της Χ.Α.'», είπε, «η οποία στην πορεία εξελίχθηκε στο "δεν υπήρχαν μέλη στη Χ.Α.". Δηλαδή δεν σημαίνει τίποτα». Ο συνήγορος αναφέρθηκε στο πλήθος ονομάτων με το οποίο αποκλήθηκαν τα Τάγματα Εφόδου από μάρτυρες ("ομάδα ασφάλειας", "ομάδες κρούσης", "τάγματα ασφαλείας", "διμοιρίες" κ.λπ.), η δράση όμως προσομοιάζει πάντα στα παραστρατιωτικά Τάγματα Εφόδου (SA) που είχε συγκροτήσει το γερμανικό ναζιστικό κόμμα NSDAP, από το οποίο η Χ.Α. έχει κληρονομήσει τη διπλή δομή της: «κοινοβουλευτικό κόμμα» και παραστρατιωτική οργάνωση ταυτόχρονα. Οι επιθέσεις αυτών των ταγμάτων της Χ.Α. είναι πάντα με τον ίδιο τρόπο: πολλοί εναντίον ενός ή λίγων, ώστε να παραλύσουν τα θύματα, επιλογή των θυμάτων με βάση την αντίθετη ιδεολογία και όχι την προσωπική γνωριμία, ομοιόμορφο ντύσιμο, οπλισμός και ιεραρχική οργάνωση.

Πλούσιο ιστορικό επιθέσεων

Κορύφωση αυτής της δράσης αποτέλεσαν οι δολοφονικές επιθέσεις στον Δημήτρη Κουσουρή, φοιτητή τότε και στέλεχος της ΕΑΑΚ και του ΝΑΡ, και στο αντιεξουσιαστικό στέκι "Αντίπνοια", στις οποίες συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Χ.Α. και η πρόθεση της επίθεσης είναι ανθρωποκτόνα, σύμφωνα μάλιστα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, που ονοματίζουν τη Χ.Α. Και οι δύο αυτές πράξεις ήταν σε γνώση του αρχηγού της Χ.Α. Ν. Μιχαλιολιάκου, ο οποίος τις στήριξε πολιτικά και νομικά, κάτι το οποίο αποδεικνύει τη συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης πριν από το 2008, όταν η δράση της γίνεται πιο έντονη. Τότε η Χ.Α. εμπλέκεται σε υποτιθέμενες ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών», με στρατηγική την ενίσχυση της εγκληματικής δράσης, η οποία είναι και η κόκκινη γραμμή που χωρίζει τη «μετωπική» από την πραγματική δράση της Χ.Α. Τότε είναι που η «εκκαθάριση» του Άγιου Παντελεήμονα γίνεται μέρος της ορκωμοσίας των χρυσαυγιτών και ο Μιχαλολιάκος αρχίζει να κάνει λόγο για «ξιφολόγχες που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια». Τότε είναι που αυξάνονται οι νυχτερινές επιθέσεις στελεχών της Χ.Α. με μαδέρια, μαχαίρια και σιδερολοστούς σε σπίτια μεταναστών και τα καρτέρια σε γειτονιές, με καμπή το πογκρόμ που στήνεται το 2011 πέριξ της πλατείας Βικτωρίας.

Ο Λαγός είχε προαναγγείλει την επίθεση στους ψαράδες

Στη συνέχεια, ο Θ. Καμπαγιάννης αναφέρθηκε αναλυτικά στη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγυπτίων αλιεργατών, η οποία έχει προαναγγελθεί και ανακοινωθεί από τον αρχηγό του τάγματος εφόδου στον Πειραιά Γ. Λαγό, μία μέρα πριν, στο καφέ «Αίνιγμα», που αποτελούσε τότε το ορμητήριο της Χ.Α. στο Πέραμα, πριν η οργάνωση αποκτήσει γραφεία. Ο συνήγορος των αλιεργατών αποδόμησε τις απολογίες των κατηγορουμένων, που υποστήριζαν ότι δεν ήταν εκεί, και ανέφερε τον λόγο για τον οποίον η υπεράσπιση δεν προσκόμισε ποτέ το βίντεο που υποστηρίζει ότι έχει με τον μίας ώρας λόγο του Γ. Λαγού. Εκεί, όπως είπε, θα φαινόταν ότι οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία ήταν παρόντες, φορώντας όλοι τους μπλούζες της Χ.Α.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις αντιφάσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και στο είδος των τραυματισμών που προκλήθηκαν στους μετανάστες και αποδεικνύουν την ανθρωποκτόνο πρόθεση. «Όταν κάποιος δέχεται σιδερολοστό την ώρα που κοιμάται», είπε ο Θ. Καμπαγιάννης περιγράφοντας την επίθεση, «το να επιχειρηματολογήσω υπέρ του ενδεχόμενου δόλου μού φαίνεται άσκοπο».

Επιχειρηματολογώντας για τα κίνητρα, ο συνήγορος των αλιεργατών ανέφερε ότι αναμφίβολα το να κάνει κουμάντο η Χ.Α. στην Ιχθυόσκαλα είχε πολιτική και οικονομική διάσταση, ωστόσο το κεντρικό κίνητρο ήταν το ρατσιστικό.

Οι αρκούδες της Ζαρούλια

«Η κυρία Ζαρούλια σάς έφερε εδώ πλήθος ερωτήσεών της στη Βουλή υπέρ των ζώων» ανέφερε ο Θ. Καμπαγιάννης, «και προσωπικά δεν αμφισβητώ την αγάπη της για τα ζώα. Πολλές ερωτήσεις είχαν να κάνουν με ασυνείδητους οδηγούς που κτυπούσαν αρκούδες στην Εγνατία Οδό, ενώ αυτές βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη. Αν χτυπούσαν με σιδερολοστούς μια καφέ αρκούδα που κοιμόταν, είμαι βέβαιος ότι η κυρία Ζαρούλια θα έκανε ερώτηση στη Βουλή. Όχι όμως για μετανάστες που χτυπήθηκαν ενώ κοιμούνταν, γιατί για τη ναζιστική ιδεολογία αυτοί είναι υπάνθρωποι».

Στη συνέχεια, ο συνήγορος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο γινόταν κανείς μέλος της Χ.Α. και την προτεραιότητα που είχαν τα «παλιά δοκιμασμένα στελέχη». Από εκεί προκύπτει, υποστηρίζει, η συγκρότηση της «Κοινοβουλευτικής Ομάδας» της Χ.Α., η οποία αποτελούνταν αποκλειστικά από μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου. Αναφέρθηκε δε σε σειρά αντιφατικών δηλώσεων που έκαναν στελέχη της Χρυσής Αυγής, αρχικά όταν ήθελαν να τονίσουν την πολύχρονη δράση τους ως μέλη και στη συνέχεια όταν, αντίθετα, ήθελαν να την υποτιμήσουν.

Η αγόρευση του Θαν. Καμπαγιάννη θα ολοκληρωθεί αύριο, 17 Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά τον λόγο θα πάρει ο Κώστας Παπαδάκης, επίσης εκπρόσωπος των Αιγυπτίων αλιεργατών, που με τη σειρά του αναμένεται να επεκταθεί επίσης αναλυτικά στο ζήτημα της κατηγορίας για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL