Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δυο χρόνια για εξετάσεις στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΚΕΠΑ Ροδόπης

Τρίτη πρωί, ΙΚΑ Κομοτηνής, δυσκολευόμαστε να μπούμε μέσα. Ο κόσμος συνωθείται παντού, στις σκάλες, στους χώρους του ισογείου, στους διαδρόμους

Κομοτηνή: Τρίτη πρωί, ΙΚΑ Κομοτηνής, δυσκολευόμαστε να μπούμε μέσα. Ο κόσμος συνωθείται παντού, στις σκάλες, στους χώρους του ισογείου, στους διαδρόμους. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ροδόπης, από κάθε μεριά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να περάσουν δευτεροβάθμιες επιτροπές.

Μαθαίνουμε ότι η μια και μοναδική υπάλληλος που είναι αρμόδια για τις επιτροπές (και αυτό γιατί δεν υπάρχει άλλη) λιποθύμησε από την υπερένταση. Λίγο αργότερα, μια ασφαλισμένη ξεσπά σε κλάματα γιατί η υπόθεσή της καθυστερεί. Πάνω από 150 άτομα παλεύουν να βρουν μια σειρά να εξυπηρετηθούν. Το 2010 υπηρετούσαν στο περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ Κομοτηνής 50 άτομα, σήμερα ενεργοί είναι 22, μας λέει η διευθύντρια του καταστήματος, Μάγδα Τσουμάκα. Η μείωση του προσωπικού έγινε λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και διαθεσιμότητας. Η ΚΕΠΑ Ροδόπης εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια. Κάποιος που κάνει αίτηση σήμερα για να περάσει δευτεροβάθμια επιτροπή μπορεί να κάνει και δύο χρόνια να εξεταστεί. Μέχρι τότε; Άδηλο το μέλλον.

Οι συντάξεις από 6 μήνες μας, λέει η κυρία Τσουμάκα, κάνουν σήμερα 8 μήνες και αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση ή τρίτος φορέας, τότε ξεπερνά τον χρόνο. "Έχουμε γίνει ασφάλεια να ελέγχουμε ποιος δεν παίρνει νόμιμα σύνταξη και αυτό γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα", τονίζει και συνεχίζει λέγοντας ότι συν τοις άλλοις καταργήθηκε και το ΙΚΑ στις Σάπες της Ροδόπης, με αποτέλεσμα όλη η δουλειά να πέσει στο ΙΚΑ της Κομοτηνής, χωρίς βέβαια να υπάρξει και αύξηση προσωπικού. Η μία υπάλληλος ουσιαστικά απολύθηκε και ο άλλος, που ήταν να έρθει από τις Σάπες στην Κομοτηνή, πήρε μετάθεση στην Αλεξανδρούπολη. Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων. Η κατάσταση, μας λέει, είναι τραγική. Το παλιό οργανόγραμμα προέβλεπε 70 θέσεις και σήμερα είμαστε 20. Καθυστερούν τα πάντα, συντάξεις, παροχές, βεβαιώσεις, επιτροπές, ακόμη και το να γράψεις φάρμακα είναι πια μια απίστευτη ταλαιπωρία.

Ένας μόνον ελεγκτής για 7.000 επιχειρήσεις

Η εισφοροδιαφυγή είναι τεράστια, γιατί υπάρχει ένας μόνος ελεγκτής για τις 7.000 επιχειρήσεις του νομού Ροδόπης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση των φιλέτων του ΙΚΑ και όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό. Τα ίδια επισημαίνει και η γραμματέας του συλλόγου, Φωτεινή Στριτάκη, τονίζοντας ότι μόνο μία υπάλληλος υπάρχει για τις επιτροπές που αφορούν ασφαλισμένους όλου του νομού, αλλά και όλων των ταμείων, καθώς και της πρόνοιας. Ναι, σωστά διαβάσατε. Και οι δύο επισημαίνουν ότι με αυτούς τους όρους το ΙΚΑ, δεν μπορεί να λειτουργήσει και προβλέπουν σημαντικές αντιδράσεις στο επόμενο διάστημα από τους εργαζόμενους.

Υπάρχει και ένα παρήγορο μέσα σε όλο αυτό το χάος. Όπως μας λέει η διευθύντρια του ΙΚΑ, στην αρχή της κρίσης ο κόσμος ήταν επιθετικός προς τους υπαλλήλους. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει πια, γιατί και οι ασφαλισμένοι καταλαβαίνουν ότι και οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα αξεπέραστα. Αλλά πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό; Οι ιστορίες επιτυχίας του υπουργού Υγείας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Φεύγοντας από το ΙΚΑ, ο κόσμος είναι εκεί, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα περιμένουν να περάσουν από την επιτροπή. Όσοι το καταφέρουν μπορεί να αισθανθούν και τυχεροί, οι άλλοι;

 

Δείτε όλα τα σχόλια