Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Η Eldorado Gold ζητά "εκπτώσεις" στους περιβαλλοντικούς όρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Eldorado Gold ζητά "εκπτώσεις" στους περιβαλλοντικούς όρους

Θεσσαλονίκη: Την εν κρυπτώ και με διαδικασίες - εξπρές αλλαγή της σύμβασης του Δημοσίου με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική καταγγέλλει η περιφερειακή παράταξη «Κοιτάμε μπροστά» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ζητάει διαφανείς διαδικασίες, σεβασμό στην ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της παράταξης, με επικεφαλής τον βουλευτή Χρήστο Γιαννούλη, «μετά από ανεπίσημες συσκέψεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και εκπροσώπων της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold έγινε κατάθεση του νέου επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός (Α.Π ΥΠΕΝ /ΔΜΕΒΟ/ 108439/ 1464/ 22.11.2019), μέσα από το οποίο εικάζεται ότι η εταιρεία προσπαθεί να απαλλαγεί από διάφορα ‘βαρίδια’ της αρχικής σύμβασης και με τη ‘φιλοεπενδυτική’ κυβέρνηση Μητσοτάκη να πετύχει εκπτώσεις σε διάφορους περιβαλλοντικούς και άλλους όρους.

Η παράταξη «Κοιτάμε μπροστά» θυμίζει αρχικά ότι προεκλογικά η Ν.Δ. έταξε «άδειες σε έναν μήνα» στην εταιρεία, πιστεύοντας αφελώς το αφήγημα της Ελληνικός Χρυσός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπλοκάρει από ιδεοληπτικό καπρίτσιο τα πάντα... Όμως δεν άργησαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αντιληφθούν ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και ότι η εταιρεία ή δεν θέλει ή αδυνατεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις και οι τρεις δευτερεύουσες άδειες που υπέγραψε αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Χατζηδάκης δεν έλυσαν τα προβλήματά της. Έτσι, τα αρμόδια υπουργεία και η Eldorado Gold φαίνεται να συμφώνησαν στο να αλλάξουν καίρια σημεία της αρχικής σύμβασης, μέσα από ένα νέο επενδυτικό σχέδιο που θα εγκριθεί με διαδικασίες - εξπρές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κίνησε τις διαδικασίες ανάθεσης παροχής υπηρεσιών οικονομικού συμβούλου για την αξιολόγηση του σχεδίου εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων και εντός δύο - τριών εργάσιμων ημερών ανέθεσε τη δουλειά στην εταιρεία Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων.

Κομμένη - ραμμένη στα μέτρα της Eldorado

Η εταιρεία καλείται τώρα να αξιολογήσει τα οφέλη του Δημοσίου από το νέο σχέδιο συγκριτικά με το παλιό επενδυτικό σχέδιο του 2006, το οποίο καταρτίστηκε βάσει των όρων της σύμβασης του 2004. «Ταυτόχρονα όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ (ΔΙΠΑ και ΔΜΒΟ) καθώς και του υπουργείου Ανάπτυξης του κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη έχουν στα χέρια τους το νέο επενδυτικό σχέδιο και το μελετούν έτσι ώστε να είναι έτοιμες να μεθοδεύσουν την αδειοδότητησή του κατά το δοκούν της εταιρείας και της ‘φιλοεπενδυτικής’ κυβέρνησης Μητσοτάκη» καταγγέλλει η παράταξη «Κοιτάμε μπροστά». Σημειώνει ότι «καμιά κυβέρνηση δεν έχει τη νόμιμη δυνατότητα να δώσει ‘όλες τις άδειες’ στην Eldorado. Γιατί η σύμβαση μεταβίβασης, το επενδυτικό σχέδιο και η ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων απαιτούν μια σειρά βασικότατων αδειών και εγκρίσεων που η εταιρεία είτε αδυνατεί να λάβει (όπως έγκριση για τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης flash smelting, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί) είτε δεν επιθυμεί να λάβει διότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει τα αντίστοιχα έργα». «Εκτιμούμε ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η εταιρεία επιδιώκει να απαλλαγεί από όλα τα ‘βαρίδια’, με μια νέα σύμβαση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, όπως πιστεύουμε ότι είναι το νέο επενδυτικό σχέδιο, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου συμφέροντος, της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

"Απέραντος εξορυκτικός κρατήρας"

Από την πλευρά της, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα τονίζει ότι «το όραμα της Νέας Δημοκρατίας είναι να καταστήσει τη Βόρεια Χαλκιδική έναν απέραντο εξορυκτικό κρατήρα, αβίωτο για τους κατοίκους και ασύνδετο με οποιαδήποτε άλλη οικονομική, αναπτυξιακή ή πολιτιστική δραστηριότητα». Αυτό, όπως σημειώνει, γίνεται εμφανές μέσα από δύο απαντήσεις που έδωσε, έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε αντίστοιχες ερωτήσεις που κατέθεσε. Η πρώτη αφορούσε τις εκτεταμένες ρηγματώσεις που εμφανίζονται στη Στρατονίκη Χαλκιδικής και σύμφωνα με τη βουλευτή, «το υπουργείο Περιβάλλοντος παρέδωσε μόλις σήμερα (σ.σ.: χθες) στη Βουλή το υπ. αριθμ. ΥΠΕΝ/ΑΤΚΕ/104739/1967 έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, Τμήμα Μεταλλείων (παρ’ όλο που το είχε λάβει, όπως φαίνεται στο πρωτόκολλο του εγγράφου από τις 13.11.2019), στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι για τις εκτεταμένες ρηγματώσεις που εμφανίζονται στη Στρατονίκη ‘δεν μπορεί να αποκλειστεί και η τυχόν σωρευτική επίδραση των προκαλούμενων από τις ανατινάξεις δονήσεων και γενικότερα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα φαινόμενα που εκδηλώνονται στην περιοχή του οικισμού’”. Η δεύτερη ερώτηση ήταν για το ανενεργό μεταλλείο ασπρολίθου στο Βάβδο, και το υπουργείο, «με αφοπλιστικό κυνισμό, αποκαλύπτει γιατί δεν προχωρά στην αποκατάσταση του, ενώ το Δημόσιο έχει παραλάβει την σχετική έκταση ήδη από το 1998!».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος «θα στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάδειξης και διαφύλαξης της βιομηχανικής κληρονομιάς του παλαιού μεταλλείου λευκολίθου και του εργοστασίου του Βάβδου, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς να αποκλείεται η διερεύνηση της δυνατότητας για μελλοντική αξιοποίηση των υφιστάμενων αποθεμάτων ορυκτών πρώτων υλών του χώρου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL