Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Από τους δρόμους του Σαντιάγο στο Σύνταγμα - "Θέλω να μπορεί να φοράει ό,τι θέλει και την εκφράζει. Και να κυκλοφορεί χωρίς τον φόβο" / Από τους δρόμους του Σαντιάγο στο Σύνταγμα: Ο βιαστής είσαι εσύ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τους δρόμους του Σαντιάγο στο Σύνταγμα - "Θέλω να μπορεί να φοράει ό,τι θέλει και την εκφράζει. Και να κυκλοφορεί χωρίς τον φόβο" / Από τους δρόμους του Σαντιάγο στο Σύνταγμα: Ο βιαστής είσαι εσύ

Από την εξεγερμένη Χιλή σε όλο τον κόσμο χιλιάδες γυναίκες ένωσαν τις φωνές τους σε μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στην πατριαρχία που σκοτώνει. Η performance ''Un violador en tu camino" (“ένας βιαστής στον δρόμο σου”) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους δρόμους του Σαντιάγκο και την εξεγερμένη Χιλή από τη διαθεματική γυναικεία κολεκτίβα παραστατικών τεχνών Las Tesis για να καταγγείλει τη βία, τις γυναικοκτονίες και τους βιασμούς ενάντια στις γυναίκες.

Το άμεσο και σκληρό, όπως η πραγματικότητα και η αλήθεια, μήνυμά της δημιούργησε ένα αυθόρμητο κύμα οργής και κινητοποίησε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώνοντας τις γυναικείες φωνές σε μια διαμαρτυρία ενάντια στην καταπίεση, τις διακρίσεις και την έμφυλη βία. Η περφόρμανς διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη.

Στην Κωνσταντινούπολη οι γυναίκες ήρθαν αντιμέτωπες με την αστυνομία, που διέλυσε τη συγκέντρωση διά της βίας συλλαμβάνοντας έξι διαδηλώτριες. Το τραγούδι διαμαρτυρίας τραγούδησαν βουλεύτριες της Τουρκίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση χτυπώντας τα έδρανα στον ρυθμό του, για να ευαισθητοποιήσουν στη σωρεία γυναικοκτονιών στη γειτονική χώρα.

Η performance Las Tesis παρουσιάζεται σήμερα στο Σύνταγμα σε μια διαμαρτυρία, διαφορετική, με δυναμισμό και έναν συνδυασμό χορευτικών και θεατρικών κινήσεων όπως απαιτεί κάθε παραστατική τέχνη. Οι στίχοι μεταφράζονται αντίστοιχα για κάθε χώρα χωρίς το μήνυμα και το αίτημα για σεβασμό και δικαιοσύνη να αλλάζει.

Ζητάμε δικαιοσύνη, σεβασμό, αγάπη και ελευθερία για τη ζωή μας

Οι διοργανώτριες RHEA Temple - Ritual Healing Arts, Fight Back Club, το Μωβ, Centro Cultural Nuestra America Gr καλούν "ελεύθερα χωρίς διαχωρισμό όλες οι ομάδες γυναικείων σωματείων, οργανώσεων, φεμινιστικών ομάδων, άλλων χρωμάτων, ισπανόφωνων, όλων των εθνικοτήτων, λοάτκια, τρανς, κουίρ" να συμμετέχουν και να ενώσουν τη δύναμη της φωνής τους, "με πρόθεση να καταδικάσουμε τη βία και να υπερασπίσουμε τις αυτονόητες αξίες. Ζητάμε δικαιοσύνη, σεβασμό, αγάπη και ελευθερία για τη ζωή μας και για τις επόμενες γενιές μετά από μας. Στηρίζουμε την τέχνη ως μέσο αφύπνισης συνειδήσεων".

Το παγκόσμιο πλέον τραγούδι διαμαρτυρίας του φεμινιστικού κινήματος παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο Ηράκλειο της Κρήτης και την περασμένη Κυριακή σε γειτονιές της Αθήνας. Σήμερα τη σκυτάλη παίρνει το Σύνταγμα. Η “Αυγή” αναζήτησε τις σκέψεις γυναικών που θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, τον λόγο που τις κινητοποιεί και τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν να εκφράσουν φωνάζοντας: «Ο βιαστής είσαι εσύ».

«Το όχι είναι όχι»

«Ένας από τους λόγους που κατεβαίνω είναι για την κόρη μου. Θέλω να μπορεί να φοράει ό,τι θέλει και την εκφράζει» λέει στην «Α» η Ε.Κ. (μπέιμπι σίτερ) και προσθέτει: «Να κυκλοφορεί χωρίς το φόβο ότι θα θεωρηθεί πρόκληση από κάποιον ανώμαλο που θα απλώσει το ξερό του για να αρπάξει. Πρέπει να γίνει σαφές και δυνατό ότι το όχι είναι όχι».

«Στηρίζω τέτοιες ενέργειες, γιατί η πατριαρχία μάς επηρεάζει όλους, άντρες και γυναίκες. Φεμινισμός σημαίνει ισότητα και είναι καιρός να εξαφανιστεί η ανισότητα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα» σημειώνει η Φ.Μ. (στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης) και προσθέτει: «Θα κατέβω στο Σύνταγμα γιατί πρέπει πλέον να μπορούμε να βγούμε από το σπίτι όποια ώρα της ημέρας και της νύχτας θέλουμε χωρίς να κοιτάζουμε πίσω από την πλάτη μας κρατώντας τα κλειδιά ανάμεσα απ’ τα δάχτυλα».

Με χρόνια πορεία και ενεργό συμμετοχή στο φεμινιστικό κίνημα η Χριστίνα Μαχαίρα (γραφίστρια) δηλώνει εντυπωσιασμένη από την φαντασία και τη φρεσκάδα μιας φεμινιστικής διαμαρτυρίας που έγινε παγκόσμια. «Η βία απέναντι στις γυναίκες που φτάνει στον βιασμό και τις γυναικοκτονίες αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των έμφυλων ανισοτήτων, πηγάζει και αναπαράγει τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ αντρών και γυναικών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έμφυλη βία, όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά, αντίθετα, γιγαντώνεται» σημειώνει προσθέτοντας ότι υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρωτότυπη ιδέα της διαμαρτυρίας αυτής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, «σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Χιλή και σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που έχουν βγει στους δρόμους. Είναι μια διαμαρτυρία με πολύ φαντασία και φρεσκάδα, που συσπειρώνει πολλές νέες γυναίκες σε έναν κοινό σκοπό: Να καταδικάσουμε την βία απέναντι στις γυναίκες που γεννά η πατριαρχία και να διεκδικήσουμε σεβασμό, δικαιοσύνη και ελευθερία».

Η πατριαρχία δεν ωφελεί ούτε τους άντρες

«Ακόμη και χωρίς να το θέλουν ή να το καταλαβαίνουν, οι άντρες γίνονται, μέσα σε ένα σύστημα πατριαρχικό, 'βιαστές' - 'βιαστές ψυχής', έλεγε ο πατέρας μου. Αυτό είναι σημάδι μιας πατριαρχίας που δεν τους ωφελεί, όσο κι αν νομίζουμε ότι είναι καλή για τους άντρες» υπογραμμίζει η ειδική σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, ΜΜΕ και πολιτικής, συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ, δρ. Σοφία Καναούτη προσθέτοντας:

«Αντίθετα, ωφελεί ψυχοπαθολογικά στοιχεία του νεοφιλελευθερισμού, όπως ανταγωνισμός αντί συναγωνισμού, καταστροφή και αντικατάσταση αντί της επιδιόρθωσης, στοιχεία που τα ονομάζουμε 'αντρικά', όπως η επιθετικότητα και η έλλειψη συναισθηματικής εμπλοκής με το περιβάλλον τους. Ελπίζω ότι θα σοκάρει το σύνθημα (ο βιαστής είσαι εσύ), ώστε να σκεφτούμε όλοι».

Οι στίχοι του performance Las Tesis

Η πατριαρχία ο δικαστής

Από τη γέννηση κριτής

Και η δική μας τιμωρία

είναι η αόρατή σου βία

Η πατριαρχία ο δικαστής

Από τη γέννηση κριτής

Και η δική μας τιμωρία

είναι η φανερή σου βία

Είναι γυναικοκτονία

Του δολοφόνου η ασυλία

Είναι εξευτελισμός

Πολλαπλός βιασμός

Το φταίξιμο δεν είν' δικό μου,

ότι κι αν φορούσα, όπου κι αν βρισκόμουν

Ο βιαστής ήσουν εσύ

Ο βιαστής είσαι εσύ

Είναι οι μπάτσοι

Οι δικαστές

Είναι το κράτος

Οι βουλευτές

Το κράτος της καταστολής

είναι ο macho βιαστής

Ο βιαστής ήσουν εσύ

Ο βιαστής είσαι εσύ

Γλυκά κοιμήσου, αθώο κορίτσι

και μη σε νοιάζει για το ληστή.

Στα όνειρά σου, μπάτσος ιππότης,

σε προστατεύει από τον βιαστή

Ο βιαστής είσαι εσύ”.

Το βίντεο είναι απο την περφόρμανς Las Tesis όπως παρουσιάστηκε την Κυριακή 22.12.2019 στο Σύνταγμα

https://www.youtube.com/embed/gei0-KJEqEs

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL