Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη - Φωτογραφίες αποδεικνύουν τον ξυλοδαρμό του συλληφθέντος σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ * Παραδοχή για χρήση πλαστικών σφαιριδίων από την ΕΛ.ΑΣ. / Διαψεύσεις, ψέματα και "εσωτερικός εχθρός"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη - Φωτογραφίες αποδεικνύουν τον ξυλοδαρμό του συλληφθέντος σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ * Παραδοχή για χρήση πλαστικών σφαιριδίων από την ΕΛ.ΑΣ. / Διαψεύσεις, ψέματα και "εσωτερικός εχθρός"

Στην ταράτσα της Ματρόζου, στη φωτογραφία που θύμιζε Αμπού Γκράιμπ με την μπλούζα του συλληφθέντα σε θέση κουκούλας και εκείνον καθισμένο, με χειροπέδες, ξυπόλητο και γύρω του μαυροφορεμένες αστυνομικές δυνάμεις, δεν ήταν γυναίκα, ήταν ο Δημήτρης Ινδαρές.

"Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων" ισχυριζόταν η αστυνομία στις επίσημες ανακοινώσεις της ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγραφε στην επιστολή του προς τον Ν. Αλιβιζάτο: "Σας διαβεβαιώ ωστόσο κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κι ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας". Παρέπεμπε στα δελτία Τύπου της αστυνομίας σαν την απόλυτη αλήθεια.

Ωστόσο το μόνο αληθινό είναι ότι όντως ο Δημήτρης Ινδαρές δεν είναι γυναίκα. Μόνο που είναι δαρμένος, όπως είδαμε όλοι στις φωτογραφίες από τα δικαστήρια, όπου οδηγήθηκε χθες με κολάρο. Και κάπως έτσι η πραγματικότητα διέψευσε άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έσπευσε μάλιστα να τους βαφτίσει καταληψίες και να αμφισβητήσει άλλη μια φορά το τεκμήριο της αθωότητας συλληφθέντων στην προσπάθειά του να χρεώσει στην αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται την ανομία.

Παραδοχή χρήσης όπλου με σφαιρίδια

Χθες μια ακόμα καταγγελία έφερε στο φως τον τρόπο που αστυνομεύει και κατασκευάζει τον "εσωτερικό εχθρό". Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης δημοσίευσε ιατρική γνωμάτευση από το νοσοκομείο “Ελπίς”. όπου καταγράφεται ο "τραυματισμός γυναίκας στον αριστερό μαστό από εξ επαφής βολή πλαστικής σφαίρας" κατά την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι.

Δεν είναι πλαστικές σφαίρες, αλλά ελαστικά μπαλάκια, απάντησε η αστυνομία επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την καταγγελία, προσθέτοντας ότι το θύμα ήταν μια από τις συλληφθείσες στην κατάληψη της Παναιτωλίου.

Όμως η πραγματική αποκάλυψη είναι ότι την επιχείρηση την έκαναν τα ΕΚΑΜ (!), όπως προκύπτει από την αποστροφή της "σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ - πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς", επικαλούμενη παράλληλα την επίθεση που δέχθηκαν από τους καταληψίες.

Πλαστικές σφαίρες, κατά την ίδια ανακοίνωση, δεν χρησιμοποιεί η αστυνομία εξαιτίας της επικινδυνότητάς τους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα ΕΚΑΜ εκπαιδεύονται με πλαστικές σφαίρες, τις οποίες διαθέτουν.

Η ανακοίνωση αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή της αστυνομίας ότι έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλο, το οποίο θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία των "λιγότερο θανατηφόρων όπλων".

Είχαν προηγηθεί τρεις καταγγελίες το 2012 και το 2013 ότι είχαν χρησιμοποιηθεί πλαστικές σφαίρες -μήπως τελικά ήταν ελαστικά σφαιρίδια;- στην Κερατέα, στις Σκουριές, αλλά και ότι ένα τέτοιο όπλο είχε εντοπιστεί να κρατά αστυνομικός έξω από τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς τον Φεβρουάριο του 2013. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και ο τότε υπουργός Νίκος Δένδιας διέψευδε τη χρήση του όπλου σε διαδηλώσεις.

Πρόκειται για το όπλο γαλλικής κατασκευής Manuhrin MR-35 punch gun, που σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει στη διάθεσή της ήδη από το 2011-2012. Το "άκακο" όμως αυτό όπλο δεν είναι τόσο άκακο, δεδομένου ότι, εάν το σφαιρίδιο ή αλλιώς η μπαλίτσα από το καουτσούκ χτυπήσει το κεφάλι ενός ανθρώπου, οι πιθανότητες είναι είτε να έχουμε έναν σοβαρό τραυματισμό, χωρίς να αποκλείεται ο θάνατος, είτε την απώλεια ενός ματιού, και στην κατασκευάστρια χώρα, τη Γαλλία! Στη Χιλή χρησιμοποιεί ανάλογη τεχνολογία, αλλά και σφαιρίδια μικρότερης διαμέτρου.

Σε εγχειρίδια βαλλιστικής δε σημειώνεται ότι η πιθανότητα να προκαλέσει το συγκεκριμένο όπλο ανοιχτό τραύμα εξαρτάται από το τι φοράει ο στόχος, χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά ρούχα.

Ν. Τόσκας: Πού θα φτάσει η κλιμάκωση επί το βιαιότερον;

"Ποια είναι η αποστολή των ΕΚΑΜ; Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), που σημαίνει ότι εδώ γίνεται κάτι που αποκαλύπτει γιατί υπάρχει αυτή η βιαιότητα. Σημαίνει ότι χρησιμοποιεί στις άρσεις των καταλήψεων αντιτρομοκρατικές μονάδες και ίσως χρησιμοποιεί και αλλού. Οι αντιτρομοκρατικές μονάδες είναι εκπαιδευμένες με ιδιαίτερη σκληρότητα, με όπλα, δεν είναι εκπαιδευμένες με ένα κλομπ να ρίχνουν ξύλο στους διαδηλωτές, έχουν μάθει σε εκπαίδευση με θανατηφόρα χτυπήματα και αποτελέσματα.

Εμείς ποτέ δεν είχαμε διανοηθεί να χρησιμοποιήσουμε τα ΕΚΑΜ για τέτοια πράγματα, είναι σαν να βάζεις τον στρατό σε αυτή την περίπτωση. Τα ΕΚΑΜ μαθαίνουν σκοποβολή κάθε μέρα, δεν μοιράζουν κλήσεις" δήλωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας στην "Α", σημειώνοντας ότι: "Η Αντιτρομοκρατική έχει πάρα πολλά οπλικά συστήματα, αλλά απευθύνεται σε τρομοκράτες. Δηλαδή, όταν γίνει μια αεροπειρατεία, μια τρομοκρατική ενέργεια με ομήρους, αυτή είναι η δουλειά των ΕΚΑΜ. Εάν βάλουμε τα ΜΑΤ να ελέγχουν την τροχαία κίνηση, πώς σκεφτόσαστε ότι θα δουλέψουν;".

"Χρησιμοποίησαν αυτούς τους ανθρώπους που με τη σειρά τους χρησιμοποιήσανε ό,τι είχαν. Και αν δεν πετύχαιναν αυτά (σ.σ.: δηλαδή τα ελαστικά σφαιρίδια), δεν ξέρω τι άλλο, ούτε θέλω να σκέφτομαι τι άλλο μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Όταν βάζεις τον ελέφαντα σε ένα δωμάτιο, τι θα τα κάνει;

Άρα εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, αν χρησιμοποιούνται τα ΕΚΑΜ γι’ αυτή τη δουλειά και αν χρησιμοποιείται και η αντιτρομοκρατική γι' αυτή τη δουλειά, πάμε για άλλα πράγματα.

Εδώ είναι μια στροφή όλης της πολιτικής που χρησιμοποιείται γι' αυτό το θέμα, γιατί, αν χρησιμοποιείς αντιτρομοκρατικές μονάδες, σημαίνει ότι θεωρείς αυτούς εκεί μέσα τρομοκράτες.

Επομένως πρόκειται για κλιμάκωση των μέσων τα οποία χρησιμοποιεί ο Χρυσοχοΐδης. Είναι κλιμάκωση επί το βιαιότερο. Όλα αυτά δεν χρησιμοποιούνται αν δεν δοθεί πολιτική κατεύθυνση. Η κλιμάκωση γίνεται με πολιτική κατεύθυνση" τονίζει και συμπληρώνει: "Σε επιχειρησιακό επίπεδο, αν συνεχιστεί αυτό, πού θα φτάσουμε; Και από την άλλη μεριά βγαίνει η κυβέρνηση και ζητάει εθνική ενότητα στα άλλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και στα υπόλοιπα;".

Μια ακόμα προσχηματική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.;

Τέλος, η αστυνομία έσπευσε χθες να ανακοινώσει ότι "για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες". Όμως τι μοίρα μπορεί να έχει αυτή η διερεύνηση όταν ο ίδιος ο υπουργός έχει αποφανθεί στον αρμόδιο επικεφαλής για την Επιτροπή Κατά της Αστυνομικής Αυθαιρεσίας ότι δεν χρησιμοποιήθηκε βία και ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα της αντιπολίτευσης;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL