Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Σωρούς με τοξικές ουσίες στοιβάζει σε υπαίθριους χώρους της η Ελληνικός Χρυσός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωρούς με τοξικές ουσίες στοιβάζει σε υπαίθριους χώρους της η Ελληνικός Χρυσός

Τεράστιοι σωροί συμπυκνωμάτων μετάλλων βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα, εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης. Αυτό καταγγέλλει στην ιστοσελίδα του το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (https://antigoldgr.org), τονίζοντας παράλληλα ως κατεπείγουσα ανάγκη να ελεγχθεί η τυχόν διαφυγή τέτοιων τοξικών ουσιών στο περιβάλλον κατά τις δύο διαδοχικές πλημμύρες που έπληξαν την Ολυμπιάδα στις 22 και τις 25 Νοεμβρίου.

Στη ιστοσελίδα φιλοξενούνται και σχετικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα από τις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός, ενώ, όπως επισημαίνεται στην καταγγελία, «οι προσωρινές αυτές αποθέσεις (σ.σ.: των συμπυκνωμάτων μετάλλων) δεν καλύπτονται από καμία αδειοδότηση και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον, ειδικά κάτω από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που έζησε πρόσφατα η περιοχή». Οι φωτογραφίες στάλθηκαν στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μαζί με την κατεπείγουσα αίτηση για τον έλεγχο που αφορά πιθανή διασπορά τοξικών ουσιών στο περιβάλλον από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Ολυμπιάδα.

«Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, η εταιρεία έχει προβλήματα στον εμπλουτισμό στο εργοστάσιο Ολυμπιάδας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας επιβλαβών (deleterious) συστατικών στο μετάλλευμα. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή συμπυκνωμάτων χαμηλής ποιότητας που δεν μπορούν εύκολα να πωληθούν. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η εταιρεία δημιούργησε ένα απόθεμα συμπυκνώματος μπροστά στο εργοστάσιο, ώστε να κάνει ανάμειξη (blending) με άλλο, καθαρότερο συμπύκνωμα από άλλη περιοχή του μεταλλείου Ολυμπιάδας ή και από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών και να μειωθούν οι συγκεντρώσεις των επιβλαβών για τον εμπλουτισμό προσμείξεων. H μητρική Eldorado Gold το ανακοίνωσε στα χρηματιστήρια, αλλά η θυγατρική Ελληνικός Χρυσός δεν έκανε τον κόπο να ζητήσει σχετική άδεια» καταγγέλλει το Παρατηρητήριο, ενώ ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2018 ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει σχετικός έλεγχος.

Όπως τονίζεται, τα επικίνδυνα συμπυκνώματα που παράγει η Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή είναι ο γαληνίτης (μόλυβδος, άργυρος), ο σφαλερίτης (ψευδάργυρος) και ο χρυσοφόρος αρσενοπυρίτης. Και τα τρία χαρακτηρίζονται τοξικά και επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο και όπως σημειώνεται «έτσι τα χαρακτήριζαν τα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας (ΔΔΑ) που υπέβαλε η ίδια η Ελληνικός Χρυσός όταν, το 2013, μίσθωσε μια αποθήκη στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στη Σίνδο για να τα αποθηκεύει προσωρινά και να τα μεταφορτώνει σε κοντέινερ πριν την εξαγωγή τους από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης». «Με βάση αυτόν τον χαρακτηρισμό, η αποθήκη αδειοδοτήθηκε ως 'Εγκατάσταση αποθήκευσης τοξικών και επικινδύνων ουσιών', με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους» αναφέρει το «antigoldgr.org» και θυμίζει ότι «ανάμεσα από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις και την παλιά 'χαβούζα' επικίνδυνων μεταλλευτικών αποβλήτων (που, παρά τους ισχυρισμούς της εταιρείας, δεν έχει αποκατασταθεί) διέρχεται το ποτάμι Μαυρόλακκας». «Θεωρούμε βέβαιο ότι σημαντική ποσότητα επικίνδυνων συμπυκνωμάτων παρασύρθηκαν από τη βροχή και από τα ορμητικά νερά του Μαυρόλακκα, ο οποίος στις 22 και στις 25 Νοεμβρίου υπερχείλισε, πέρασε πάνω από την επαρχιακή οδό Σταυρού - Ολυμπιάδας και γκρέμισε ένα τμήμα μικρότερου δρόμου (κάτω διάβαση ρέματος) που βρήκε στην πορεία του» τονίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL