Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ιδιωτικές εταιρείες στο ελεγκτικό έργο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικές εταιρείες στο ελεγκτικό έργο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στο ελεγκτικό έργο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεξαρτησία και αξιοπιστία της, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της ημερίδας για την «Τεχνολογία και Διαφάνεια», που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αντί να παρουσιάσει ένα ολιστικό σχέδιο για το πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και θα ενισχύσει την ικανότητα ελέγχου των πολιτών επί της διοίκησης, παρέθεσε ατάκτως ερριμμένα τεχνολογικά εργαλεία, όπως το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία -αν και σύγχρονα-δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε στις πιο εκσυγχρονισμένες ευρωπαϊκές διοικήσεις.

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία να υπερασπιστεί για ακόμη φορά τη διάλυση των ελεγκτικών σωμάτων του Δημοσίου και την αντικατάστασή τους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα βέλη προς την προηγούμενη κυβέρνηση για τη στάση της στα θέματα διαφθοράς, ενώ ανέδειξε με παρρησία ότι οι δράσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας "θα πλαισιώνονται και από ιδιωτικούς φορείς -όποτε αυτό είναι απαραίτητο-, που θα μπορούν να εισφέρουν τη δική τους εξειδίκευση".

Κ. Τσιάρας: Ηλεκτρονική απομαγνωτοφώνηση και στις ποινικές δίκες

Η παραδεδεγμένη πάντως ψηφιακή υστέρηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης τέθηκε στο επίκεντρο από πολλούς ομιλητές (και της κυβέρνησης), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει η συνεδρία για το αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της αδιαφάνειας.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, ο οποίος στην τοποθέτησή του έδωσε βάρος στην αντίσταση της κοινωνίας στις ψηφιακές αλλαγές, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων από την 1η Ιανουαρίου 2021. Μάλιστα, στο πλαίσιο του ρόλου του, προανήγγειλε την επέκταση της ηλεκτρονικής απομαγνητοφώνησης που εφαρμόζεται στα διοικητικά δικαστήρια και στις ποινικές δίκες.

Η Ολ. Γεροβασίλη, η οποία διατέλεσε και υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, μέσα από την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, το ψηφιακό ΚΕΠ, την ηλεκτρονική αξιολόγηση, την κινητικότητα, κ.λπ., ενώ ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημ. Αναγνωστόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την ψηφιακή υστέρηση, φέρνοντας το παράδειγμα των δημοσίων συμβάσεων, όπου αδυνατεί το πληροφοριακό σύστημα να ξεχωρίσει εκείνες τις συμβάσεις με απευθείας ανάθεση έργων (ώς 20.000 ευρώ), προκειμένου οι μηχανισμοί να ελέγξουν ειδικότερα, εφόσον το επιθυμούν, μεταξύ των υποθέσεων αυτών!

Στο πάνελ συμμετείχε ακόμη ο δημοσιογράφος Τ. Τέλλογλου, ο οποίος περιέγραψε το μεγάλο έλλειμμα επαρκών και αξιόπιστων "δεδομένων", προκειμένου οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες να μπορούν να ελέγχουν τις αποφάσεις και τις ενέργειες των κυβερνήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL