Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Το νέο δόγμα της αστυνομίας: Βία και ξεγύμνωμα στα Εξάρχεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο δόγμα της αστυνομίας: Βία και ξεγύμνωμα στα Εξάρχεια

Ένας αστυνομικός των ΜΑΤ τρέχει και με φόρα επαγγελματία παίκτη ράγκμπι κάνει τάκλιν και ρίχνει στο έδαφος ένα κορμί που δεν φορά στολή έξω από ένα από τα περίπτερα της πλατείας Εξαρχείων.

Τα επεισόδια, οι κρότοι που ακούγονται προέρχονται από άλλο σημείο από αυτό όπου βρίσκεται το πεσμένο κορμί από τον αστυνομικό, οι συνάδελφοι του οποίου άλλωστε τρέχουν προς τα πάνω προσπερνώντας λίγο νωρίτερα το πεσμένο κορμί που δεν κρατάει τίποτα που να μαρτυρά απειλή. "Πάρτε την" ακούγεται και δύο αστυνομικοί των ΜΑΤ τραβούν την κοπέλα προς τη Στουρνάρη. Την ανασηκώνουν μάλιστα έτσι που ό,τι φορούσε, μπλούζα και μπουφάν, έχουν σηκωθεί και αποκαλύπτουν τη μέση της μέχρι το ύψος του σουτιέν.

Σε μια άλλη γωνία της πλατείας Εξαρχείων πέφτουν κρότου - λάμψης και αστυνομικοί των ΜΑΤ κυνηγούν κόσμο, ένας αστυνομικός των ΜΑΤ προλαβαίνει έναν από τους νεαρούς, τον ρίχνει κάτω και αρχίζει να τον χτυπά με το κλομπ. Ο δεύτερος αστυνομικός που φτάνει δεν περιορίζεται στα χτυπήματα με κλομπ, αλλά κλωτσάει τον πεσμένο κάτω νεαρό.

Αυτά κατέγραψαν δύο μόνο βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από το βράδυ της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου στην περιοχή των Εξαρχείων μετά την ειρηνική πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η ένταση στους δρόμους των Εξαρχείων ξεκίνησε μετά την επίθεση με αντικείμενα σε αστυνομικούς των ΜΑΤ που βρίσκονταν επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι η αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε 50 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 10 έγιναν συλλήψεις, αλλά χθες και οι 10 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι από την εισαγγελέα, ενώ επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι σε 4 εξ αυτών.

Η νέα πρακτική της αστυνομίας

Ωστόσο η εμβληματική φωτογραφία της περασμένης Παρασκευής, που φαίνεται ότι συνοψίζει τη νέα πρακτική της αστυνομίας στον δρόμο, είναι αυτή του νεαρού με το μαύρο παντελόνι φόρμας και τη λευκή μπλούζα που οι αστυνομικοί προσπαθούν να βγάλουν εν μέσω της πλατείας Εξαρχείων.

Σε ένα από τα καρέ των φωτορεπόρτερ που βρισκόντουσαν στο σημείο εκείνη τη στιγμή φαίνεται αστυνομικός των ΜΑΤ να τραβά και το εσώρουχο του νεαρού, ο οποίος είναι περικυκλωμένος από μια ολόκληρη διμοιρία ΜΑΤ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη σε ανάρτησή της στα social media, η οποία τράβηξε κάποιες από τις επίμαχες φωτογραφίες και η οποία και στο παρελθόν έχει δεχθεί αστυνομική βία την ώρα που εργαζόταν, τα προσωπικά αντικείμενα, ακόμα και ένα από τα παπούτσια του συγκεκριμένου νεαρού τα βρήκαν οι φωτορεπόρτερ σκορπισμένα στην πλατεία και τα παρέδωσαν σε γνωστούς του.

Οι εικόνες ξεγυμνώματος προσαχθέντων και η άγρια κακοποίηση πεσμένων στο έδαφος νεαρών ξεσήκωσε αντιδράσεις. Ειδικά δεδομένου ότι οι καταγγελίες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας των τελευταίων δύο μηνών έχουν μια ανατριχιαστική ομοιότητα: το δημόσιο ξεγύμνωμα κακοποιημένων προσαχθέντων / συλληφθέντων.

Σε σχετική της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι "παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία τις εικόνες και το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζει τις δυνάμεις των ΜΑΤ της Ελληνικής Αστυνομίας, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, να ξεγυμνώνουν και να συμπεριφέρονται με εξευτελιστικό τρόπο σε έναν άνθρωπο στην περιοχή των Εξαρχείων, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, καθώς και να ξυλοκοπούν έναν άλλον άνθρωπο επανειλημμένα με κλομπ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο έδαφος και δεν μπορεί να κουνηθεί".

Προσθέτει δε ότι τα περιστατικά προστίθενται "σε μια μακρά λίστα αναφορών υπερβολικής χρήσης βίας και κακομεταχείρισης από την αστυνομία ενάντια σε φοιτητές/ριες που διαδηλώνουν, καθώς και σε άλλα άτομα και δημοσιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες, και δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από αξιωματούχους της αστυνομίας στην Ελλάδα δεν αποτελούν 'απλώς μεμονωμένα περιστατικά'. Αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά υποστηρίζουν και τροφοδοτούν μια επικρατούσα κουλτούρα ατιμωρησίας".

Η οργάνωση αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ότι έχει αποστείλει σχετικό φάκελο στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη και σημειώνει ότι πρέπει και οι αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν επίσης, με δική τους πρωτοβουλία, την αντίστοιχη ποινική διερεύνηση, καθώς και να στείλουν "ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτά τα περιστατικά δεν θα γίνουν ανεκτά".

«Οι φωτογραφίες με το ξεγύμνωμα ανθρώπων από τα ΜΑΤ μετά την πορεία αποτυπώνουν βασανιστήρια, και τα βασανιστήρια ποινικοποιούνται ως κακούργημα» είπε χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου προσθέτοντας ότι έπρεπε, λοιπόν, να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται όχι μόνο για τον συγκεκριμένο αστυνομικό, αλλά και για τους άλλους γύρω του που τον προστατεύουν.

Τα παράπονά σας στον... Συνήγορο του Πολίτη

Η πρώτη αντίδραση σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ήλθε το Σάββατο από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο με ανακοίνωσή του δήλωνε ότι αποστέλλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη τα όσα κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο με την παράκληση να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα, ενώ καλούσε πολίτες "που έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά να αποταθούν στον προαναφερθέντα μηχανισμό διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη".

Κάλυψη και παλινωδίες από Μιχ. Χρυσοχοΐδη

Ωστόσο ο σάλος δεν λέει να κοπάσει και τελικά την Κυριακή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκδίδει μια ανακοίνωση που απαντά επιτιθέμενο στον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα καλύπτει τις αγριότητες, τις οποίες προσπαθεί να δικαιολογήσει.

"Πρώτο ψέμα η ακραία καταστολή. Δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξαν και επεισόδια στις τρεις διαδηλώσεις από το Σάββατο έως το βράδυ της Κυριακής" σημειώνει επιχαίροντας ότι "στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε!" και προσθέτοντας ότι: "Οι άντρες των ΜΑΤ δεν 'εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας', συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου δύο ώρες πριν".

Προς το τέλος μόνο σημειώνει ότι: "Κι αν υπάρχουν, στις δύσκολες συνθήκες οδομαχιών, περιστατικά υπέρβασης από την αστυνομία, υπάρχουν θεσμοποιημένες διαδικασίες για να ελεγχθούν οι όποιες υπερβάσεις. Η δημοκρατική νομιμότητα στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται και οι διαδικασίες που τη διασφαλίζουν επίσης δεν αμφισβητούνται".

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε νέες αντιδράσεις. Ενδεικτικά η Ομάδα Νομικής Βοήθειας μίλησε για μια άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και καταπάτηση ενός εκ των βασικότερων δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, αυτή του τεκμηρίου της αθωότητας των κατηγορουμένων, που δεν είχαν περάσει καν από τον ανακριτή όταν δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση.

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έσπευσε να αναρτήσει στα social media του δήλωση που έλεγε τα εξής:

"Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανέναν και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Τελεία και παύλα. Όταν συμβαίνει, η αστυνομία -που είναι περήφανο σώμα, που εφαρμόζει τον νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει. Κανένα βίντεο, παρά τη δύναμη της εικόνας, δεν θα το αλλάξει αυτό. Πολύ περισσότερο δεν θα περάσει ο φαρισαϊσμός που ξεχείλισε, μετά την πρώτη φορά εορτασμό, χωρίς καταστροφές, των επετείων 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκεμβρίου. #ProstasiaPoliti".

Τελικά θα γίνει εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. σε χθεσινή της νέα ανακοίνωση σημείωσε ότι "διετάχθη η διερεύνηση από τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα επεισόδια στα Εξάρχεια, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου" καθώς και ότι "ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επικοινώνησε σήμερα με τον Συνήγορο του Πολίτη επισημαίνοντας τη βαρύτητα του θέματος για το Σώμα και ζητώντας την κατά προτεραιότητα εξέτασή του.

«Να λυθούν τα χέρια μας»

Την κάλυψη αυτή από την πολιτική ηγεσία ζητούσαν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, όπως επιβεβαίωσε ο Σπύρος Κρικέτος, αντιπρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στον ΣΚΑΪ αναφερόμενος σε σχετική δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη.

«Ε, λοιπόν, η κυρία Γεροβασίλη σωστά το λέει, αυτό θέλαμε να πετύχουμε. Να σταματήσουμε να έχουμε τραυματίες αστυνομικούς, να σταματήσουν να ανοίγουν καταστήματα, αυτοκίνητα, να κινδυνεύει κόσμος. Αυτά λοιπόν που γινόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια, ε, θα σταματήσουν, προφανώς. Ε, λοιπόν, αυτό ζητούσαμε, να λυθούν τα χέρια μας, να υπάρξει μέσα στην κοινωνία, μέσα στην πόλη, πραγματική τάξη» είπε.

Ν. Τόσκας: "Η αστυνομία δεν είναι αυτόνομος μηχανισμός"

Μιλώντας σχετικά στο ρ/σ Στο Κόκκινο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανέφερε: «Σωστά βγαίνουν και λένε ότι 'ο Τόσκας μας έβαζε φρένο'. Βεβαίως τους έβαζα φρένο και δεν τολμούσαν να παραβιάσουν τους νόμους, να κάνουν ό,τι θέλουν (...) η αστυνομία δεν είναι αυτόνομος μηχανισμός».

Φυσικά, «δεν αλλάζουν οι συνειδήσεις σε τέσσερα χρόνια, αλλά μπορείς να υποχρεώσεις μηχανισμούς να κάνουν αυτό που προβλέπει ο νόμος και η πολιτική κατεύθυνση», ενώ πρόσθεσε ότι, σε πρακτικό επίπεδο, το βράδυ των επεισοδίων στα Εξάρχεια έγιναν 21 περιστατικά βανδαλισμών, από το Ίλιον μέχρι το Ελληνικό, όπως προσέθεσε, «δηλαδή πέτυχαν να σκορπίσουν το πρόβλημα, έκαναν διάχυση του προβλήματος. Και με πρακτικούς όρους είναι αναποτελεσματικοί» και προσπαθούν να βγάζουν ψεύτες όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλους όσοι είδαν τα γεγονότα και τις φωτογραφίες των φωτορεπόρτερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL