Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Επιτέλους, να συλληφθεί αυτός ο Τζόκερ! - Με νόμο της εποχής Μεταξά! * Τελικά, δικογραφία μόνο για τον ιδιοκτήτη του πρώτου κινηματογράφου / Προσαγωγές ανηλίκων και διακοπή προβολών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτέλους, να συλληφθεί αυτός ο Τζόκερ! - Με νόμο της εποχής Μεταξά! * Τελικά, δικογραφία μόνο για τον ιδιοκτήτη του πρώτου κινηματογράφου / Προσαγωγές ανηλίκων και διακοπή προβολών

Ο Τζόκερ δεν ταράζει μόνο την "τάξη και την ασφάλεια" της Γκόθαμ Σίτι, αλλά και τις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, το υπουργείο Πολιτισμού, την αστυνομία αλλά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, ενώ έκανε την αστυνομία να ξεσκονίσει τον αναγκαστικό Νόμο 445 του 1937 (!) για να ανταποκριθεί στις καταγγελίες δύο υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, και η ΕΛ.ΑΣ. γιόρταζε με κάθε τιμή την ημέρα του προστάτη αγίου της, συνολικά 17 ανήλικοι θεατές κινηματογράφου αλλά και όσοι επέλεξαν να παρακολουθήσουν την ίδια προβολή της ταινίας "Τζόκερ" βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επιβολή ενός μεταξικού νόμου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 7 παιδιά κάτω των 18 ετών που πήγαν να παρακολουθήσουν το "Τζόκερ" σε μια από τις αίθουσες του Village Cinemas του Mall στο Μαρούσι προσήχθησαν στο Α.Τ. Αμαρουσίου, όπου εκλήθησαν από τους αστυνομικούς οι γονείς τους και εντέλει έφυγαν χωρίς να τους αποδοθούν κατηγορίες, ενώ σε βάρος του ιδιοκτήτη της κινηματογραφικής αίθουσας σχηματίστηκε δικογραφία, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία, γιατί την ταινία παρακολουθούσαν και ανήλικα παιδιά, ενώ είχε κριθεί ακατάλληλη για ηλικίες κάτω των 18 ετών.

Το περιστατικό αυτό όμως δεν έγινε γνωστό αμέσως, αλλά μετά τη δημοσιοποίηση του δεύτερου ελέγχου με βάση τον αναγκαστικό νόμο του 1937. Το δεύτερο περιστατικό, το οποίο ήταν αυτό που ξεσήκωσε την κατακραυγή, συνέβη στον κινηματογράφο "Αελλώ" που βρίσκεται επί της οδού Πατησίων. Εκεί το απόγευμα της Κυριακής οι θεατές της προβολής του "Τζόκερ" είδαν να σταματά η προβολή, να ανάβουν τα φώτα και να εισέρχονται στην αίθουσα αστυνομικοί -φυσικά ένοπλοι, στην Ελλάδα όλοι οι αστυνομικοί οπλοφορούν- οι οποίοι έβγαλαν από την αίθουσα 10 παιδιά κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με την ίδια την αστυνομία, από τους 10 οι 2 ήταν μαζί με τους γονείς τους και όλοι μαζί οδηγήθηκαν εκτός της αίθουσας. Σ' αυτή την περίπτωση οι ανήλικοι δεν οδηγήθηκαν στο Α.Τ., ούτε σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του ιδιοκτήτη, όπως ανέφεραν χθες αστυνομικές πηγές.

Νωρίτερα χθες η ΓΑΔΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία επιβεβαίωνε ότι "μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών", ενώ διέψευδε "την παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ)".

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η μία υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού είναι η μία καταγγέλλουσα και στις δύο περιπτώσεις, ενώ στην περίπτωση του "Αελλώ υπάρχει άλλη μία καταγγέλλουσα μαζί της. Κατά τις ίδιες πηγές, η καταγγελία στην αστυνομία έγινε με την επίκληση της ιδιότητας του υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού και την επικοινωνία με εισαγγελέα.

Ο νόμος του 1937

Η αστυνομία με τη σειρά της επισημαίνει ότι επενέβη βάσει του αναγκαστικού Νόμου 445 του 1937 "περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποίησης των περί κινηματογράφων διατάξεων". Ο νόμος αυτός έχει τροποποιηθεί το 1949, το 1970 ενώ η πιο πρόσφατη τροποποίησή του ήταν το 2016, με την οποία καταργήθηκαν οι αρμοδιότητες των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συμβουλίων για την αδειοδότηση θεάτρων και κινηματογράφων και άλλαξαν επίσης και τους κανόνες πυρασφάλειας για τους κινηματογράφους.

Με τον Νόμο 445 ορίζονται τα περί αδειών των κινηματογράφων, οι ώρες λειτουργίας τους, ενώ περιλαμβάνει τη ρητή απαγόρευση εισόδου ανηλίκων στους κινηματογράφους (άρθρο 9) -με εξαίρεση ταινίες που έχουν κριθεί κατάλληλες για ανηλίκους- τον τρόπο εξακρίβωσης της ηλικίας από την αστυνομία ή τον αρμόδιο υπάλληλο του κινηματογράφου. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 9, ο κάθε αιθουσάρχης πρέπει να ορίσει υπάλληλο να ελέγχει κατά πόσο ανήλικοι μπαίνουν σε ταινίες ακατάλληλες και να ενημερωθεί και η αστυνομία για την επιλογή του υπαλλήλου, στην οποία η αστυνομία με τη σειρά της έχει το δικαίωμα να προβάλει ένσταση σε περίπτωση που θεωρεί ότι ο επιλεχθείς υπάλληλος δεν θα επιτελέσει ευσυνείδητα τα καθήκοντά του! Μια πικάντικη λεπτομέρεια της διάταξης δε ορίζει ότι κάθε κινηματογράφος για κάθε προβολή υποχρεούται να παρέχει στην "οικεία προϊσταμένη αστυνομική αρχή δύο δελτία ελευθέρας εισόδου".

Στις πόλεις άνω των 20.000 κατοίκων, σύμφωνα με το άρθρο 10, ο προϊστάμενος της οικείας αστυνομικής αρχής ορίζει ποιοι αστυνομικοί θα κάνουν τους ελέγχους στους κινηματογράφους και στέλνουν τη λίστα με τα ονόματα στους ιδιοκτήτες των κινηματογράφων, οι έλεγχοι εαν τηρούνται τα νόμιμα γίνονται πριν την προβολή ή στα διαλείμματα, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για διακοπή παράστασης σε περίπτωση "απειλής κινδύνου του κοινού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL