Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Ερώτηση από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ / Ερώτηση από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Τσιμέντο να γίνει το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου»;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ / Ερώτηση από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Τσιμέντο να γίνει το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου»;

Θεσσαλονίκη: Τη βαθιά ανησυχία των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης από τις κυβερνητικές διακηρύξεις για τσιμεντοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου», το οποίο διεκδικεί ο Δήμος Παύλου Μελά, μεταφέρουν στη Βουλή δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας σχετική ερώτηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.

Οι βουλευτές επισημαίνουν αρχικά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ικανοποίησε το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών και των δήμων για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων «Παύλου Μελά» και «Κόδρα» στους οικείους δήμους, καθώς και τις κινήσεις που έγιναν για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς στο στρατόπεδο «Καρατάσιου», ώστε να αποδοθεί και αυτό στον Δήμο Παύλου Μελά, και θυμίζουν ότι η ιδιοκτησία της γης του πρώην στρατοπέδου (Α.Κ. 11978 ανταλλάξιμο κτήμα) διεκδικείται τόσο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και από το υπουργείο Οικονομίας, ενώ ο οικείος δήμος έχει αναπτύξει, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, κοινόχρηστες και κοινωφελείς υποδομές και χρήσεις σε τμήμα της έκτασης περίπου 120 στρεμμάτων. Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι στο υπό ολοκλήρωση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πολίχνης προβλέπεται η κατοχύρωση κατ’ ελάχιστο του 75% πρασίνου επί του συνόλου της διαθέσιμης γης.

Βίλες και ξενοδοχεία αντί πράσινου

Παρά ταύτα, η σημερινή κυβέρνηση δείχνει ότι έχει άλλα σχέδια, κάτι που φάνηκε στην απάντηση που έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στη βουλευτή της Ν.Δ. Ελ. Ράπτη όταν κατέθεσε ερώτηση για την τύχη του πρώην στρατοπέδου. «Δημιουργήσατε πλήθος ερωτημάτων και ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Ιδιαιτέρως με την αναφορά σας ότι 50 στρέμματα προορίζονται για ιδιωτικό αθλητικό σωματείο, ενώ για το υπόλοιπο ότι αποτελεί 'αντικείμενο προβολής και προώθησης' για ένα 'ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων'» επισημαίνουν οι δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να μάθουν αν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και επιχειρηματικό σχέδιο και ποιο είναι αυτό, όπως και το πώς συνάδουν οι χρήσεις που διαφημίζει η ΥΠΑΑΠΕΔ σε σχετικό φυλλάδιο για δημιουργία «Boutique hotels, θεματικών πάρκων και κατοικιών (villas)» με τον «προσανατολισμό στην ανθρώπινη κλίμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και με βάση την αρχή της αειφορίας» που ανέφεραν στην απάντησή τους προς την Ελ. Ράπτη, αλλά και με τις χρήσεις που προβλέπει το ΓΠΣ της περιοχής. Ρωτούν τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών να πουν αν συμφωνούν και «με τις τοποθετήσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Σιμόπολου στη Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος, ότι η απόδοση των στρατοπέδων στους δήμους θα οδηγήσει στη δημιουργία εστιών εγκληματικότητας και ότι η μόνη βιώσιμη προοπτική είναι η αξιοποίηση με ΣΔΙΤ».

Την ερώτηση συνυποργάφουν οι Κ. Νοτοπούλου, Τρ. Αλεξιάδης, Γ. Αμανατίδης, Χρ. Βερναδάκης, Κ. Βέττα, Χρ. Γιαννούλης, Αν. Γκαρά, Θ. Δρίτσας, Κυρ. Μάλαμα, Γ. Μουζάλας, Κ. Παπανάτσιου, Γ. Πούλου, Ευκ. Τσακαλώτος και Σωκ. Φάμελλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL