Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο Μ. Κυπραίος περιμένει ακόμα δικαίωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μ. Κυπραίος περιμένει ακόμα δικαίωση

Συζητήθηκε χθες στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό από άνδρες των ΜΑΤ του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, που του άφησε μόνημη αναπηρία, στα επεισόδια της διαδήλωσης της 15ης Ιουνίου 2011 κατά του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όταν άνδρας των ΜΑΤ του πέταξε χειροβομβίδα κρότου - λάμψης. Το Δημόσιο -ως αντίδικος- παρέστη με δήλωση και η υπόθεση συζητήθηκε και συνεχίζεται.

Πρόκειται δηλαδή για μια δίκη που δεν έχει ολοκληρωθεί οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά και με έναν άνθρωπο που είναι κωφός και από τα δύο αυτιά και αντιμετωπίζει σειρά ακόμα προβλημάτων υγείας (μετατραυματικό στρες, υπολειτουργία λαβυρίνθου, πρόβλημα στη βάδιση), ενώ έχει υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις στο κεφάλι για τη τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος.

Το ποινικό σκέλος της υπόθεσής του δεν έχει φτάσει ακόμα στο ακροατήριο, καθώς ποτέ δεν ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία οι αστυνομικοί που τραυμάτισαν τον δημοσιογράφο που εκείνο το μεσημέρι κάλυπτε για το μέσο που εργαζόταν τη διαδήλωση. Μάλιστα, η υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου, μαζί με τους επίσης σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι των Γιάννη Καυκά (σε διαδήλωση του Μαΐου 2011) και Μάριου Λώλου, τότε προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, είναι τρεις από τις υποθέσεις για τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία τον Ιούνιο του 2015 ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν τόσο την άμεση ταυτοποίηση των δραστών όσο και την παραπομπή τους σε δίκη. Ένα από τα κοινά που είχαν αυτές οι τρεις περιπτώσεις αστυνομικής βίας ήταν ότι τα θύματά τους κρατούσαν στις διαδηλώσεις που τραυματίστηκαν φωτογραφικές μηχανές, οι δύο στο πλαίσιο της εργασίας τους και ο τρίτος ως ερασιτέχνης φωτογράφος.

Το αστικό κομμάτι λοιπόν της υπόθεσης έφτασε για πρώτη φορά σε δικαστική αίθουσα το 2017, για να καταλήξει τον Ιούλιο του 2018 σε μια προδικαστική απόφαση που έκανε δεκτό το αίτημα της αστυνομίας να εξεταστεί ο Μ. Κυπραίος από εμπειρογνώμονα ΩΡΛ ώστε να διαπιστωθεί η αναπηρία του - την οποία η εκπρόσωπος του Δημοσίου σε υπόμνημά της αμφισβητούσε. Επιπλέον, ζητούσε και την έκθεση εμπειρογνώμονα πυροτεχνουργού σχετικά με τις χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και τι βλάβες μπορούν να προκληθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές της "Α", αρχικά για την πραγματογνωμοσύνη του πυροτεχνουργού είχε προταθεί πυροτεχνουργός εν ενεργεία αστυνομικός (!), ωστόσο, έπειτα από αίτηση εξαίρεσης του συνηγόρου του Μ. Κυπραίου, την οποία έκανε δεκτή το δικαστήριο, η πραγματογνωμοσύνη έγινε από πυροτεχνουργό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι αντιεξουσιαστές φταίνε...

Ωστόσο, και οι δύο πραγματογνωμοσύνες είναι κόλαφος για τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, το οποίο σε υπόμνημά του φτάνει να επικαλεστεί νόμους του 1943 και βασιλικά διατάγματα της χούντας σχετικά με την άσκηση βίας από την αστυνομία σε διαδηλώσεις και τη διάλυσή τους. Στο ίδιο υπόμνημα δεν διστάζουν να ισχυριστούν ότι δεν φταίει η κρότου - λάμψης, αλλά εκρηκτικός μηχανισμός που πέταξαν πιθανότατα αντιεξουσιαστές και πως δεν έχουν ακούσει να χάνει την ακοή του κάποιος από κρότου - λάμψης.

"Δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί σε στοά"

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πραγματογνώμονας πυροτεχνουργός που όρισε το δικαστήριο, εκτός του ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί εκρηκτικών μηχανισμών και αντιεξουσιαστών και υπογραμμίζει ότι η στοά που έπεσε η κρότου - λάμψης δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας, επισημαίνει ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, καθώς και να μην χρησιμοποιούνται πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες από "άτομα με μη γνωστικά προσόντα"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL