Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Επαναφέρουν τους αντιρρησίες συνείδησης στο προηγούμενο καθεστώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναφέρουν τους αντιρρησίες συνείδησης στο προηγούμενο καθεστώς

Την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος για τους αντιρρησίες συνείδησης προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Εθν. Άμυνας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τους σχεδιασμούς της.

Τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει νομοσχέδιο με αλλαγές στο καθεστώς των αντιρρησιών συνείδησης στον στρατό εξισώνοντας τον χρόνο της εναλλακτικής θητείας που υποχρεούνται να υπηρετήσουν με την ένοπλη στρατιωτική θητεία. Τότε η Ν.Δ. είχε αντιδράσει έντονα στις αλλαγές αυτές προαναγγέλλοντας «ξήλωμα» του νομοσχεδίου όταν θα αναλάμβανε την κυβέρνηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθν. Άμυνας δεν έδωσε λεπτομέρειες των παρεμβάσεων που σχεδιάζει στο καθεστώς των αντιρρησιών συνείδησης. Η στάση όμως της Ν.Δ. κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαρακτηριστική, αντιδραστική κι εντελώς αδιάφορη για τις αποφάσεις των ελληνικών κι ευρωπαϊκών δικαστηρίων που είχαν ταχθεί εναντίον της χρονικά μεγαλύτερης, τιμωρητικού χαρακτήρα εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης. Όπως φαίνεται, η ικανοποίηση του ακροδεξιού πολιτικού ακροατηρίου της είναι σημαντικότερη για την Ν.Δ. από μία νέα ενδεχόμενη καταδίκη της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξισώσει την εναλλακτική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης με την ένοπλη στρατιωτική θητεία. Επίσης είχε μειωθεί η συμμετοχή των στρατιωτικών στις επιτροπές που κρίνουν τα αιτήματα των πολιτών να υπηρετήσουν ως αντιρρησίες συνείδησης, ενώ, αντίστοιχα, αυξήθηκε η συμμετοχή ψυχολόγων.

Τι είχαν πει Αποστολάκης - Ρήγας

Εισηγούμενος το νομοσχέδιο ο πρώην υπουργός Εθν. Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης είχε τονίσει ξεκάθαρα ότι οι αλλαγές στο καθεστώς των αντιρρησιών συνείδησης ήταν απαραίτητες για την εναρμόνιση της νομοθεσίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Δεν μπορούμε ούτε να κάνουμε εκπτώσεις ούτε να υποκρινόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε» την ευρωπαϊκή νομοθεσία είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Β. Αποστολάκης.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας Πάνος Ρήγας είχε χαρακτηρίσει την ενίσχυση του ρόλου των ψυχολόγων στις επιτροπές που εξετάζουν τους αντιρρησίες συνείδησης ως εναρμόνιση με «τη σύγχρονη εποχή, τη σύγχρονη επιστημονικότητα». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης είχε κάνει εκτενείς αναφορές σε υποθέσεις δικαίωσης αντιρρησιών συνείδησης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά κι από το Συμβούλιο της Επικρατείας παρατηρώντας μάλιστα δηκτικά ότι στο δικαστήριο αυτό «δεν κυριαρχούν οι αριστεριστές».

Έξαλλη αντίδραση Γεωργιάδη - Κικίλια

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου τον περασμένο Απρίλιο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Οικονομίας σήμερα Άδωνις Γεωργιάδης το είχε χαρακτηρίσει «διαφήμιση προς την ελληνική νεολαία για να αποφεύγουν νόμιμα τις υποχρεώσεις τους ως προς την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας». Ο Άδ. Γεωργιάδης δεν είχε κρύψει και την έντονη ενόχλησή του που το νομοσχέδιο εισηγήθηκε ως υπουργός Εθν. Άμυνας ο Β. Αποστολάκης, πολύπειρος αξιωματικός με αδιαφιλονίκητο κύρος.

Στο ίδιο κλίμα, κι ο εισηγητής της Ν.Δ. και σήμερα υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε υποστηρίξει ότι η μείωση των στρατιωτικών στις επιτροπές που εξετάζουν τους αντιρρησίες συνείδησης... μειώνει το κύρος τους. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του μάλιστα έφτασε στο σημείο να προσβάλει τον Β. Αποστολάκη.

«Τι λέει δηλαδή ο κ. Αποστολάκης; Λέει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς με τους οποίους υπηρέτησε σαράντα χρόνια σε όλες τις βαθμίδες και των οποίων ηγήθηκε ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τους μειώνει και αυξάνει κάποιους καθηγητές για να αποφασίζουν τι θα γίνεται στον στρατό με τους αντιρρησίες συνείδησης» είχε υποστηρίξει ο Β. Κικίλιας συμπληρώνοντας: «Αναρωτιόμαστε εδώ πέρα ποιος έγραψε το νομοσχέδιο, ο Αποστολάκης ή ο Καρανίκας;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL