Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Χρυσή Αυγή: Το πλοίο βουλιάζει χωρίς διασωθέντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσή Αυγή: Το πλοίο βουλιάζει χωρίς διασωθέντες

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

Όταν, τον Απρίλιο του 2015, ξεκινούσε η δίκη της Χρυσής Αυγής, η ναζιστική συμμορία θεωρούσε ότι είχε τρία βασικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο από αυτά ήταν ότι ήταν «το τρίτο πολιτικό κόμμα της χώρας», όπως εμμονικά επαναλάμβανε η ηγεσία της, και επομένως η δίκη της είχε -υποτίθεται- πολιτικά χαρακτηριστικά και έθετε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Το δεύτερο ήταν ότι εισερχόταν στη δίκη μέσα σε ένα κλίμα αρραγούς ενότητας, η οποία διασφάλιζε ότι μάρτυρες και κατηγορούμενοι θα τηρούσαν απαρέγκλιτα την υπερασπιστική γραμμή, ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικά όσοι έπρεπε να προστατευτούν. Και το τρίτο, αλλά όχι εντελώς ασήμαντο, ήταν ότι το κατηγορητήριο είχε ορισμένες ατέλειες και παραλείψεις. Η σημαντικότερη ίσως από αυτές, ήταν η μη απόδοση κατηγορίας σε αρκετά μέλη της ηγεσίας για ηθική αυτουργία στις τρεις εξεταζόμενες υποθέσεις (δολοφονία Φύσσα, βίαιες επιθέσεις ενάντια στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τα μέλη του ΠΑΜΕ) που συνεκδικάζονταν. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε μια επιπλέον δυσκολία στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και την υποχρέωσή τους να στηρίξουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, που είναι αυτή που κρίνει επί της ουσίας αν η Χρυσή Αυγή καταδικάζεται εν συνόλω ή αν οι καταδίκες αφορούν μόνο στα μέλη της τα οποία έχουν προβεί σε φυσικές αυτουργίες και παράνομες κακουργηματικές πράξεις.

Η απόφαση για το «Συνεργείο»

Το πρώτο από αυτά τα «πλεονεκτήματα» κατέρρευσε οριστικά στις 7 Ιουλίου, όταν η Χρυσή Αυγή εξοβελίστηκε από το Κοινοβούλιο, αφού πρώτα το μόλυνε επί επτά ολόκληρα χρόνια με την παρουσία της. Το δεύτερο, αυτό της «αρραγούς ενότητας», άρχισε να ραγίζει διαρκούσης της δίκης, τόσο με τις αποχωρήσεις στελεχών όσο και με την προφανή απροθυμία πολλών μαρτύρων υπεράσπισης να παραστούν, ώσπου έγινε θρύψαλα μετά τις εκλογές και τη διάσπαση ανάμεσα σε δύο ομάδες, αυτή του Μιχαλολιάκου που κράτησε το όνομα και εκείνη του Λαγού που πήρε τα λεφτά και έφυγε, οι οποίες δεν παραλείπουν να αλληλοκατηγορούνται διαδικτυακά. Και το τρίτο κατέρρευσε μόλις αυτή την Παρασκευή. Η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που εξέτασε ξεχωριστά την υπόθεση της επίθεσης των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, δημιούργησε ένα πολύ κρίσιμο δεδικασμένο. Ότι οι επιθέσεις των Ταγμάτων Εφόδου δεν έχουν ως μοναδικούς ενόχους αυτούς που τις πραγματοποιούν φυσικά, αλλά και τους οργανωτές που τις προετοιμάζουν και τις διατάσσουν. Και αυτοί βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης. Εκεί ακριβώς όπου βρίσκονταν ο ευρωβουλευτής Γ. Λαγός και ο πρώην βουλευτής Ν. Μίχος, που καταδικάστηκαν αμφότεροι σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών.

Μιχαλολιάκος και Λαγός

Μία μέρα πριν από την απόφαση αυτή, η βασική δίκη είχε εισέλθει στην τελευταία φάση των απολογιών, αυτή που αφορά στην κατηγορία της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Με πρώτο απολογούμενο τον Δ. Αγιοβλασίτη -που την ακριβώς επόμενη ημέρα επρόκειτο να καταδικαστεί σε φυλάκιση 11 μηνών για τα γεγονότα της Ηλιούπολης- η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με τις απολογίες των μελών της «Κοινοβουλευτικής Ομάδας» της Χρυσής Αυγής κατά την τριετία 2012-2015. Το λογικό είναι ότι οι απολογίες των πρώην βουλευτών δεν θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία έχουν προβλεφθεί μόνο δύο συνεδριάσεις (τη Δευτέρα και την Τετάρτη -ανήμερα της έκτης επετείου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα- στο Εφετείο), δεδομένης και της πολύ προβλέψιμης πλέον τάσης της υπεράσπισης να κωλυσιεργεί. Το βέβαιο είναι ότι οι παλιότερες αμφιβολίες για το αν θα παρουσιαστεί για να απολογηθεί η νυν και πάλαι ποτέ ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχουν πλέον εξαφανιστεί. Αφενός γιατί η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει (και) δικαστικά οι κατηγορούμενοι δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους παλικαριές και περηφάνιες και αφετέρου γιατί οι δύο όψιμα αντιτιθέμενες πτέρυγες, Λαγού και Μιχαλολιάκου, εδώ και μέρες εξαπολύουν προειδοποιητικές βολές για το τι σκοπεύουν να υποστηρίξουν στο δικαστήριο.

Και αν η πλευρά Μιχαλολιάκου εξαντλείται σε ηθικίστικους θούριους περί «αγνωμόνων και αχάριστων μικρών ανθρώπων», αυτή του Λαγού προσπαθεί να θέσει ένα διαφορετικό πλαίσιο: κατηγορεί τον Μιχαλολιάκο ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις «μεθόδους του Χίτλερ», αναφορικά κυρίως με τη μεταφυσική πρόσληψη του «αρχηγού» και τον ισόβιο και αμετάβλητο χαρακτήρα της ιδιότητάς του. Πέραν του προφανούς, δηλαδή της απόπειρας να δειχθεί ότι ο Μιχαλολιάκος ευθύνεται για την ύπαρξη «ναζιστικού θύλακα» στη Χρυσή Αυγή, τον οποίον τάχα «φόρεσε καπέλο» στους απλούς εθνικιστές και πατριώτες, η στάση αυτή σκοπεύει να υπονοήσει έναν συγκεντρωτισμό στη Χρυσή Αυγή, τέτοιο που να ενοχοποιεί απευθείας τον αρχηγό για κάθε πράξη της. Ωστόσο, ακόμα και αν καταφέρει να πείσει ο Λαγός μαζί με την νέα παρέα του το δικαστήριο ότι ο Μιχαλολιάκος κρυβόταν πίσω από κάθε ενέργεια της Χ.Α. όλα αυτά τα χρόνια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα βελτιώσει τη θέση του, καθώς το όνομά του υπάρχει κυριολεκτικά σε κάθε συνεννόηση, προετοιμασία και απολογισμό των δολοφονικών επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου.

Χωρίς πολιτική λογική

Η ανησυχία των μελών των ταγμάτων εφόδου για τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει όλη η οργάνωση, παλιά και νέα, στο δικαστήριο, φάνηκε και αυτή την εβδομάδα, η οποία κύλησε με τις απολογίες των κατηγορουμένων για τις υποθέσεις των επιθέσεων στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τα μέλη του ΠΑΜΕ. Τα επιχειρήματα των απολογούμενων δεν υπήρξαν απλώς ψυχαγωγικά (ο ένας φορούσε μπλούζα της Χ.Α. επειδή τον πλήρωσαν, ο άλλος μπήκε στα επεισόδια για να χωρίσει τους εμπλεκόμενους και ο τρίτος εξέφραζε την «εργατική αλληλεγγύη» του στα θύματα), αλλά -κυρίως- δεν έμοιαζαν να διέπονται από την παραμικρή πολιτική λογική και συνάφεια.

Ειρωνεία της τύχης: η Χρυσή Αυγή οδεύει προς μια καθυστερημένη ποινική καταδίκη της δράσης της συνολικά ως οργάνωση, ακριβώς τη στιγμή που έχει κατ’ ουσία πάψει να λειτουργεί ως τέτοια. Ευτυχώς, όλα δείχνουν ότι από το καράβι που βουλιάζει δεν θα διασωθούν ούτε τα ποντίκια ούτε ο καπετάνιος, αλλά ούτε και οι αξιωματικοί γέφυρας.

Π. Δριμυλής: Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στη στιγμή του επιθανάτιου ρόγχου

Μιλώντας προς την «Αυγή», ο Παν. Δριμυλής, το μέλος του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» που χτυπήθηκε από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στις 10 Ιουλίου 2013 στην Ηλιούπολη, υπόθεση για την οποία πέτυχε προχθές την καταδίκη τόσο των φυσικών αυτουργών όσο και των ηθικών αυτουργών Γ. Λαγού και Ν. Μίχου, και σχολιάζοντας την απόφαση, δήλωσε:

«Το αντιφασιστικό κίνημα είναι πολύπλοκο και πολυποίκιλο. Ο καθένας και η καθεμία δίνουν τη δική τους μάχη, με όποιο τρόπο νομίζουν αποτελεσματικότερο. Ένας από αυτούς είναι οι αίθουσες των δικαστηρίων. Η νίκη που προκύπτει από την υπόθεση ‘Συνεργείο’ ανήκει σε όλο το αντιφασιστικό κίνημα. Είναι η επισφράγιση του γεγονότος ότι όχι μόνο στους δρόμους αλλά και θεσμικά, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στη στιγμή του επιθανάτιου ρόγχου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL