Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ζήτημα ερμηνείας και όχι Ποινικού Κώδικα η αθωωτική πρόταση

Δίκη για την επίθεση στο "Συνεργείο"

Στην επιλογή της εισαγγελέως της έδρας να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη ερμηνεία του νόμου και όχι στον νέο Ποινικό Κώδικα αποδίδουν νομικοί κύκλοι την απαλλακτική πρόταση για τους κατηγορούμενους στη δίκη για την επίθεση στο στέκι "Συνεργείο".

"Η αλλαγή που επέφεραν οι ποινικοί κώδικες καλεί τον εφαρμοστή του δικαίου στην αναζήτηση κατάλληλων για κάθε υπόθεση ερμηνευτικών διεξόδων. Παρ' όλα αυτά, ορισμένα δημοσιεύματα επιμένουν να εμφανίζουν τον νόμο ως εφαρμοζόμενο αυτόματα και όχι από τους δικαστικούς λειτουργούς της έδρας, αντιμετωπίζοντας ορισμένα νομικά επιχειρήματα ως ανεπίδεκτα αμφισβήτησης" παρατηρούν οι νομικοί κύκλοι και επισημαίνουν ότι:

"Η απαλοιφή από τον Ποινικό Κώδικα των αναχρονιστικών και αναποτελεσματικών διατάξεων των λεγόμενων 'απρόκλητων' εγκλημάτων, που αποτέλεσαν μετεξέλιξη του Ν. 4000/1959, του περισσότερο γνωστού ως νόμου 'περί τεντιμποϊσμού', συνιστά εκδήλωση του εκσυγχρονισμού του ποινικού δικαίου της χώρας και της πρόβλεψης περισσότερων εγγυήσεων για τους πολίτες. Παρ' όλα αυτά, η κατάργησή τους δεν προκάλεσε κενό νόμου αφού οι πράξεις αυτές συνεχίζουν να τιμωρούνται από άλλες διατάξεις".

"Η εισαγγελική λειτουργός επέλεξε, παρ' όλα αυτά, να υιοθετήσει την άποψη ότι μετά την έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα εξακολουθεί να ισχύει ο παλαιότερος Ν. 4411/2016 προτείνοντας την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Συνεπώς δεν είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά η επιλογή να ερμηνευτεί σε συνδυασμό με τον Ν. 4411/2016, που στήριξε την κρίση της εισαγγελέως" καταλήγουν.

Την "απροθυμία της εισαγγελέως να μπει στην ουσία της υπόθεσης", απροθυμία την οποία επέδειξαν και η αστυνομία και οι ανακριτικοί υπάλληλοι στην εξέλιξη της υπόθεσης και όχι τον νέο Ποινικό Κώδικα βλέπει πίσω από την απαλλακτική πρόταση και ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση Θανάσης Καμπαγιάννης.

"Όλη η πορεία της υπόθεσης του 'Συνεργείου' (από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα) αναδεικνύει τη θεσμική συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και την ατομική ευθύνη κάθε πολίτη ξεχωριστά στην αντιμετώπισή της" τονίζει ο Θ. Καμπαγιάννης.

"Στην απραξία των αστυνομικών δυνάμεων, που κάθονταν απέναντι από το 'Συνεργείο' την ώρα που οι χρυσαυγίτες τα σπάζανε, αντιπαρατέθηκε η κινητοποίηση της κοινωνίας, εκείνων των επώνυμων ή ανώνυμων που κατέγραψαν, φωτογράφισαν, μάζεψαν πινακίδες, κινητοποιήθηκαν με κάθε τρόπο για να βοηθήσουν.

Στη ραθυμία των ανακριτικών υπαλλήλων που διερευνούσαν τις πλημμεληματικές πράξεις, με τη δικογραφία να καταλήγει στο αρχείο αγνώστων δραστών, στάθηκε η επιμέλεια των ειδικών εφετών - ανακριτριών της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης που κυνήγησαν τις αποδεικτικές ουρές, ταυτοποίησαν το αμάξι του Λαγού, έδεσαν την κατηγορία και παρέπεμψαν τους κατηγορούμενους στο ακροατήριο.

Και έτσι θα είναι και στο ακροατήριο: στην απροθυμία της εισαγγελέως να μπει στην ουσία της υπόθεσης προτείνοντας με νομικούς συλλογισμούς -που ήταν δικής της επιλογής και όχι αναγκαστικό αποτέλεσμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα, όπως εσφαλμένα γράφεται, μπορεί να αντιταχθεί η απόφαση του δικαστηρίου, με μια δικαστική σύνθεση που μέχρι σήμερα έχει δείξει την πρόθεση να διερευνήσει σοβαρά και σε βάθος την υπόθεση συγκεντρώνοντας επιπλέον έγγραφα, εξετάζοντας μάρτυρες κ.λπ., συμπληρώνοντας τις πλημμέλειες της προδικασίας" καταλήγει ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Είστε σίγουρα κυβέρνηση;

Δεν είναι μόνο η αξιοθρήνητη στάση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να αλλάξει τον νόμο για να ικανοποιήσει και τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι η απόδραση του Λ. Αυγενάκη από τη Βουλή. Δεν είναι η εντυπωσιακή επιχειρηματολογία της Λ. Μενδώνη ότι η αλλαγή νόμου επιβάλλεται «για να μην διχαστεί η Ελλάδα».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις